»» ««

Ambíciózus uniós terv a tengerekért

Környezetvédelem

Az Európai Bizottság ez év októberében egy olyan tervet tett közzé, ami a remények szerint 15 éven belül egészségessé teszi kontinensünk tengereinek élővilágát.

A Thematic Strategy on the Protection and Conservation of the Marine Environment (Stratégia a tengeri élővilág védelméért és megőrzéséért) elnevezésű dokumentum azt célozza, hogy 2021-re környezetvédelmi szempontból minden tenger ép legyen. A Bizottság 2006-ra tervezett Maritime Policy (Tengeri Irányelvek) dokumentumának fontos része lesz majd ez a stratégia.

A környezetvédelmi biztos, Stavros Dimas elmondta: "Európa tengerei és óceánjai nagyban befolyásolják életünk minőségét, ám kárt okoz számukra a túlhalászat, a szennyezés, a klimaváltozások és más tényezők. Ezen a területen egyértelműen szükség van az egységes európai cselekvésre. Biztosítani szeretnénk, hogy az európai polgárok most és a jövőben is számíthassanak az ép, egészséges és gazdag tengerek és óceánok nyújtotta előnyökre."

Napjainkban folyamatosan tanúi lehetünk a tengeri biodiverzitás csökkenésének, amely a már említett okokra vezetgető vissza. Már visszafordíthatatlan változásokkal fenyeget a folyamat, mint az például a Balti-tengeren megfigyelhető. Mindez hosszú távon hatással lehet a gazdaságra is, hiszen érinti a halászatot és a turizmust.

A folyamat megváltoztatása érdekében a Bizottság irányelveket dolgozott. Pontos cselekvési terveket fektettek le, ami rögzíti, hogy érhető el 2021-re a tengerek megfelelő állapota.

Az Európai Unió egyes tagországai számos tenger állapotáért felelősek, és mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai. Bár a Bizottság közös célokat tűzött ki, minden egyes területre egyéni cselekvési lépéseket dolgoznak ki. Tehát az érintett tagországoknak felelősek lesznek azért, hogy komolyan együttműködjenek a munkában. Szükséges az állapotfelmérés, és annak rögzítése is, hogy adott területen minek kellene teljesülnie ahhoz, hogy egészséges élővilágról beszélhessünk. Bár EU-szinten nem állapítanak meg mérőszámokat, minden tervet jóvá kell hagyatni a Bizottsággal.

Ráadásul az EU-tagországok más nem uniós országokkal közösen felelnek a tengerekért, tehát a cél érdekében hatékony együttműködésre van szükség ezen országokkal is.

A teljes stratégia az EU hivatalos honlapján (europa.eu.int) található:
A Marine Strategy to save Europe’s seas and oceans

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés