»» ««

Nem üzlet a cápauszony

Környezetvédelem

Az indonéz halászoknak mostanában új üzletbe kellett fogni.

Mint az köztudott, a cápahalászatot az tartja el, hogy Kínában nagy volt a kereslet a méregdrágán értékesíthető cápauszony-leves legfontosabb hozzávalójára. A kínaiak által hagyományosan nagy becsben tartott leves kedvéért milliószámra fogták ki a cápákat, amelyekről csak az uszonyt vágták le. Sokan vélték úgy, hogy nem a halászok utáni hajsza változtathat ezen, hanem a Kínában folytatott tájékoztató munka, ami után kevesebb uszony fog majd fogyni.

Úgy fest, valami tényleg változóban van. Indonéz halászok arról beszéltek a közelmúltban, hogy drámaian visszaesett a kereslet, és ezzel együtt az árak is. Egy ausztrál beszámoló szerint a Rote szigetén élő halászok felhagytak a cápafogással, és új bevételi forrást kerestek: embercsempészetre váltottak.

Egy helyi halász elmondása szerint egész eddigi életében cápákat halászott, de most ezt abbahagyta. Egy évvel ezelőtt még havi 200 dollárt is megkereshetett így, de mostanában örül ha 40-50 dollár összejön. Egy ausztrál tengerbiológus, Vanessa Jaiteh az indonéziai cápahalászatot vizsgálja. ő arról számolt be, hogy három hónapot töltött Papelán, és az általa megkérdezett 80 halász túlnyomó többsége már nem a cápák kifogásában gondolkodik, jobb üzletet látnak a menekültek Ausztráliába juttatásában. Egy embercsempész hajó kapitánya egyetlen út során akár 2,500 dollárt is megkereshet, de még a legénység tagjainak is 1,000-1,500 dolláros fizetség a jutalma az illegális tevékenységért.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Garfield33 2013 nov 20. 20:57  
És akkor most meg kellene keresni ezeket a halászokat, hogy hol van az a  sok cápa, csinálni velük ott egy bázist és odavinni a túristákat, akiket aztán bizonyos szempontból könnyebb levágni még a cápauszonynál is...

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés