»» ««

Kolumbia számon kér

Környezetvédelem

Costa Ricából érkezett halászokat vádolnak védett cápák lemészárlásával.

Régóta feszegetik azt a kérdést, hogy Costa Rica hiába számít olyan országnak, ahol elvileg szigorúan védik a cápákat, halászaik mégis felbukkannak az olyan helyek közelében is, mint a Cocos-sziget. Ezúttal a kolumbiai külügyminisztérium fordult Costa Rica külügyminisztériumához, hogy együtt derítsék ki, mi köze van az országban lezajlott cápamészárláshoz a Costa Rica-i halászoknak. Egyelőre a kolumbiaiak tájékoztatták amásik ország illetékeseit az eddig nyomozásról, és abban bíznak, közösen gyorsabban felgöngyölíthetik az ügyet.

Az esemény helyszíne a búvárok számára is jól csengő Malpelo szigete volt, amit most a haditengerészet hajói is felkeresnek. A cápák legyilkolásáról orosz búvároktól kaptak hírt, akik ellátogattak az UNESCO Világörökség részét képező védett szigethez. A jelentések szerint 2000 cápát öltek meg, amelyeknek csak az uszonyait vágták le a feltehetően Costa Ricából érkezett halászok. A búvárok nagyjából 10 Costa Rica-i hajót látak a helyszínen. Magánkézben levő hajókról lehetett szó, de azt még nem tisztázták, pontosan melyik országból érkeztek.

Kolumbia igyekszik tenni a veszélyeztetett fajokért, így tiltja az uszonyozást, és átfogó tervvel rendelkezik a cápák és ráják megvédésére. Az ország több, a cápák védelméről szóló nemzetközi megállapodást is elfogadott, legutóbb a múlt hónapban a Global Shark Conservation Initiative egyezményhez csatlakozott.

[ laht.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. sui 2011 okt 24. 14:31  
Szomorú hír, és számomra kicsit érthetetlen is. A Malpelon ugyanis folyamatosan állomásozik a Kolumbiai parti őrségnek egy egysége, és rendszeresen elzavarják az illegális halászokat. Elzavarják alatt azt kell érteni, hogy pár rövid sorozatot küldenek a hajó irányába, ami elég hatásos. Egy ilyen 10 hajós akció több órát is igénybe vehet és elég feltűnő is, szóval nem igazán értem, hogy hogyan történhetett.
 3. Bunny 2011 okt 22. 19:43  
Néhány évtized múlva meg ki tudja, a munkakönyvüket?
 2. hopposztkopp 2011 okt 22. 10:02  
Ezek a halászok néhány tízéve még halat fogtak, előtte bálnákat, fókákat.
 1. Bunny 2011 okt 22. 09:33  
2000 cápa banyek, a vörös tengerben lassan summa nem lesz ennyi :(

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés