»» ««

Több mint 40 földközi-tengeri halfaj tűnhet el

Környezetvédelem

Aggasztónak látják bizonyos fajok helyzetét a természetvédők.

A halászat fenntarthatóságának kérdései EU-szinten is gyakran felmerülnek. A mediterrán térségben merülve a búvárok maguk is tapasztalhatják, hogy sok helyen igencsak kevés halat látni, nagyobbak pedig végképp ritkán kerülnek a szemünk elé. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint több mint 40 földközi-tengeri halfaj tűnhet el a következő években. Az okok már jól ismertek: túlhalászás, vízszennyezés, az élőhelyek átalakulása.

A főbűnös minden bizonnyal a túlhalászás. A kékúszójú tonhal állományának aggasztó csökkenéséről már sokan beszámoltak- a japánok által különösen kedvelt szusi alapanyaga értéke a piacon igen nagy, ezért aztán a halászok mindent megtesznek a lehető legnagyobb fogás eléréséért. Ám közben egyre kevesebb van ezekből a halakból, ahogy ritkábbá válik, úgy nő az ínyencség ára, tehát még inkább erre mennek a halászok. Az IUCN ez a faj különösen nagy veszélyben van.

A veszélyeztetett fajokat tartalmazó "vörös listán" sajnos bőven akadnak még fajok, így porcos- és csontoshalak is akadnak a kihalófélben levők között. A kékúszójú tonhal mellett sügérek vagy a csacsihal is ide sorolhatók, és persze a cápákra és a rájákra is rájár a rúd. Nagyon sok problémát okoz a vonóhálós halászat is, hiszen ezzel letarolják a tengerfeneket, rengeteg élőlényt feleslegesen elpusztítanak, ráadásul a hálókba került, de értéktelennek minősített halakat egyszerűen csak visszadobálják a vízbe (ezért indítottak mostanában olyan kampányt is, hogy a halászok minden fogását hasznosítsák és változtassanak ezen a pazarló gyakorlaton).

[ A Greenfo nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Maaya Thila

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés