»» ««

Cél a fenntarthatóság

Környezetvédelem

Hosszú viták után az Európai Parlament bizottsága döntött a Közös Halászati Politika reformjáról.

18 hónapos tárgyalási szakasz zárult le, mikor is az Európai Parlament halászati bizottsága szavazott a Közös Halászati Politika alapvető szabályozásáról. Szerencsére úgy tűnik, hogy a képviselők valóban egy igazi halászati reformot szeretnének megvalósítani az európai vizeken, és azon európai uniós hajók számára, melyek távoli vizeken halásznak. A képviselők úgy látják, hogy fontosabb a tengerek hosszú távú fennmaradása, mint az ipar rövidtávú érdekeinek kiszolgálása.

A legfontosabb részletek:
- 2015-től a kvótákat a legnagyobb fenntartható hozam elvén kell meghatározni annak érdekében, hogy 2020-ra az állományok helyre tudjanak állni.
- Be kell tiltani a visszadobást egy meghatározott időkereten belül, és létre kell hozni egy alapot az adatgyűjtések és az ellenőrzések támogatására.
- A halászati iparnak hozzá kell járulnia az adatgyűjtések és ellenőrzések költségeihez.
- Be kell fagyasztani azon halászok támogatását, melyek nem tartják be a halászati szabályokat, és be kell fagyasztani azon tagállamok támogatását, melyek nem dolgozzák ki az EU által meghatározott halászati szabályozásokat.
- A halászati kapacitást a halászati lehetőségek méretéhez kell igazítani, és fel kell mérni az egyes tagállamok halászati kapacitását.
- A környezetvédelmi előírásokat integrálni kell, és létre kell hozni az olyan vízterületek hálózatát, ahol a halállományok meg tudnak újulni.
- Átláthatóbb halászati jogalkotási folyamatok és gazdálkodások szükségesek.

Végre sikerült elérni, hogy az EP-képviselők is az értelmetlen, pazarló "selejtezés" ellen foglaljanak állást. A kvóták meghatározásában nagy szerepet kap a tudomány, és állítólag úgy szeretnék módosítani az előírásokat, hogy az a kisebb halászhajókat üzemeltetők számára kedvezzen. Az EP majd 2013 első negyedévében szavaz az előterjesztésről. Az EU-ban egyre komolyabban veszik a tengerek élővilágának védelmét, Maria Damanaki halászati és tengerügyi biztos a közelmúltban mutatta be új tanácsadóját, Pierre-Yves Cousteau-t, a híres búvár, Jacques-Yves fiát.

[ halaszat.blog.hu nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Marsa Alam / Gota Marsa Alam

Egypt, Red Sea

7/11 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.1) könnyű körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés roncs merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés