»» ««

Fijin is probléma a cápahalászat

Környezetvédelem

A helyi búvárok követelik, hogy lépjenek fel az illegális halászokkal szemben.

Mike Neuman egy helyi vállalkozás vezetője, és azután adta ki a felhívást, hogy környezetvédők felfedezték, Fijin többen is a cápauszonyozás barbár gyakorlatát követik. Neuman szerint ahogy a mangrovék, úgy a zátonyok is védik az ország partvonalait, és eltűnésük következménye a partok erodálódása, illetve a tengeri viharok nagyobb pusztítása lesz. A cápák szerepe az, hogy csúcsragadozóként bizonyos fajok viselkedésére, elterjedésére hatással vannak. Így például a korallokkal táplálkozó papagájhalak rendszeresen helyet kell változtassanak, ha cápák is vannak a zátonyon, nélkülük viszont veszélytelenül le tudnak tarolni egy részt.

Természetesen a gazdasági szerepük is kulcsfontosságú a zátonyoknak. Az ország bevételeinek jelentős részét adja a turizmus, ám szép tengerpartok és egészséges élővilág híján a sok embert eltartó nyaralók más úticélokat fognak választani. Ezt kockáztatni esztelenség, szögezi le Neuman. A helyi halászok viszont azzal, hogy kizárólag az uszonyokat levágva ölik meg a kifogott cápákat, némi rövidtávú bevételért adják fel a hosszú távú lehetőségeket. A cápák állománya meglehetősen lassan regenerálódik, nem lehet késlekedni a szigorúbb védelemmel. Mint más helyeken is, Fijin is próbálták a számok nyelvére lefordítani a cápák által hozott hasznot: úgy vélik, egy év leforgása alatt egyetlen ragadozó nagyjából 16,000 dollárt hoz, míg az uszonyok kilójának egyszeri bevétele nagyjából 100 dollár a halászok számára.

[ bernama.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Ólom

Ár: 1.800 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés