»» ««

Halászati tilalom helyett csak korlátozások az EU-ban

Környezetvédelem

A napokban állapítják meg a jövő évi EU-halászati kvótákat a tagországok miniszterei. Az Európai Bizottság csökkentené a kifogható tőkehal mennyiségét, enyhén növelné a heringét, és jelentősen megzabolázná - de nem tiltaná be - a mélytengeri halászatot.

Októberben a kutatók, tudósok bizonyos övezetekben a tőkehal teljes halászati tilalmát javasolták, ám az iparág kemény lobbijának köszönhetően tilalomról egyelőre nincs szó, bár a tőkehal-populáció bizonyos régiókban igen megcsappant. A brit EU-elnökség alatt Brüsszelben sorra kerülő tárgyaláson a miniszterek megvitatják az Európai Bizottság ajánlatait, a Tengerkutatási Nemzetközi Tanács (Ices) tudományos útmutatásai alapján.

Másnak szánt hálókba kerül a tőkehal


Az Ices októberi javaslatában a tőkehal halászati tilalmát indítványozta az Északi-tengeren, az Ír-tengeren és Skócia nyugati részén, ahol a tőkehal-populáció messze a megengedett minimális szint alá süllyedt. Hasonló ajánlatot tett az Ices Spanyolország és Portugália vizeire vonatkozóan.

A Bizottság nem a tudományos kutatók javaslatai szerint döntött, mindössze "ajánlja" a tőkehal halászatának 15 százalékos csökkentését, egyben jelezte: mérsékelni kell a halászati napok számát. A kifogott tőkehalaknak egyébként több mint a fele véletlenül, más halfajtáknak szánt hálókban esik fogságba, ezért a bizottság a keszeg és lepényhal halászatát is 15 százalékkal csökkentené, valamint az eresztőhálós halászatot is visszafogná.

A bizottsági javaslatot rosszul fogadták az iparág vezető szereplői, hasonlóképpen az érdekeiket képviselő politikusok, írja a BBC. Ross Finnie skót halászati miniszter a végsőkig ellenzi a halászati napok számának csökkentését. Akadt méltányos javaslat is az iparág részéről, például az: két hónapig állítsák le a halászatot annak érdekében, hogy a tőkehalaknak legyen lehetőségük a zavartalan szaporodásra.

Pusztulnak a cápák is

A tudósokat egyre jobban aggasztja a mélytengeri halak helyzete, például a cápáké. A mélytengeri halfajták többsége lassan fejlődik, több évbe is beletelik, míg eléri a nemzőképes életkort. A Bizottság emiatt a mélytengeri halászat 20 százalékkal való csökkentését javasolja, bár több környezetvédő testület teljes tilalmat rendelne el. Korlátozások várhatóak a homoki angolna esetében is. Rövid távon jó hír a halászok számára, hogy a hering- és északi tőkehal populációknak sikerült fejlődniük, így esetükben a kvóta növelése várható.

A tárgyalások másik célja olyan hosszú távú egyezmény kidolgozása, amely csökkentené a környezetvédők és a halászok közötti éves egyeztetések jelentőségét. A miniszterek szót ejtenek a rendelkezések alkalmazását ellenőrző eljárásokról is, tekintettel az utóbbi időben tapasztalt engedetlenségre.

Júliusban az Európai Bíróság 20 millió eurós pénzbírságot rótt ki Franciaországra a halászhálók szemének nagyságát szabályozó rendelkezés betartásának elmulasztása miatt. December elején a Yorkshire-i Whitby kikötő teljes halászflottáját megbírságolták amiért elmulasztották bejelenteni a kifogott halmennyiség egészét. Az Ices szerint az ír tengeri fogások negyedrészét nem jelentették be.

[ eurohirek.hu ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Wreck

Egypt, Red Sea

10/14 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés