»» ««

Cápahalászat az Adrián

Környezetvédelem

Egy osztrák búvár tapasztalata szerint ha valaki tucatnyi macskacápát akar látni, a halászokat vagy a pulai halpiacot keresse fel.

(C) Harald MinarikValószínűleg nem én vagyok az egyetlen magyar búvár, akinek sok-sok adriai merülés során sem sikerült egyetlen élő macskacápát sem látnia. Sajnos halászhálóba gabalyodva már láttam egy élettelent példányt, és tudom, hogy szerencsésebb búvártársaim mélyebben, ügyesen rejtőzve láttak már élőt is. Az ember elgondolkodik rajta, miért vagyok én peches, netán az az ok, hogy túl ügyesen bújkál-e az üregekben, de egy osztrák búvár szerint más van a háttérben.

A Sharkproject Austria honlapján tette közzé Harald Minarik elkeserítő tapasztalatait, amit horvát túrái során szerzett. A búvárcsoport pünkösd után Cres szigetre, júliusban az Isztriára utazott, és ezeken a túrákon éltek meg nagyon szomorú pillanatokat. Amikor Cres szigeten jártak, a porozinai kompkikötőben fedeztek fel egy kis halászhajót, aminek fedélzetén nagyjából húsz macskacápa tetemét látták, amit már megtisztítottak. A cápák értéktelennek ítélt részeiből a sirályok lakmároztak éppen a parton. Júliusban a pulai halpiacon pedig arra lettek figyelmesek, hogy 40 kunás áron kínálták a cápahúst, ami kifejezetten alacsony árnak tűnt más, ott árult halakéhoz képest mint például a durbincs, szóval a jelek szerint nem tartják nagyra a cápafilét. Harald Minarik szerint egyébként ez volt az első alkalom sok korábbi halpiaci látogatás után, hogy Pulában ilyet látott árulni. Ezek után a kérdést nyitva hagyva veti fel, kell-e csodálkoznia azon, hogy a merülések során egyetlen macskacápát sem láttak...

A további képeket a Sharkproject osztrák oldalán lehet megnézni.
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Horvátország-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Perije Zvezda / Toll Csillag

Croatia (Hrvatska)

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés