»» ««

Karibi cápák veszélyben

Környezetvédelem

Fellángoltak az indulatok a tervbe vett cápauszony-export miatt a Bahamákon.

A Bahama-szigetek lett napjainkra a cápás merültetés "fővárosa", különféle szervezők, különféle módon űzik ezt az ipart. A Bahama-szigetek körzetében több cápafaj egyedei is gyakran bukkannak fel, a fotósok és videósok testközelből örökíthetik meg a citrom- vagy tigriscápákat. A szakértők szerint az Atlanti-óceán legváltozatosabb összetételű és legegészségesebb cápaállománya él itt. A cápák vonzereje egyértelmű előnyt jelent a Bahamáknak a Karib-tenger más búvárturizmusra szakosodott szigeteivel szemben, könnyen dollárokra váltható a cápapopuláció nagysága.

A vihart az váltotta ki, hogy a Sunco Wholesale Seafood Ltd elnöke arról beszélt egy lapnak, hogy cége a tengeri uborkák exportja után a Hong Kongba irányuló cápauszony-exportot is tervbe vette, és ezért Andros közelében halászná őket. Nem csak a helyi környezetvédők reagáltak dühödten, hanem az egész világon indulatosan reagáltak a tengerért aggódó civilek és szervezetek. A cápák állományának csökkenéséért nagy mértékben felelős halászat mozgatórugója az, hogy a kínaiak nagy pénzeket fizetnek a cápauszony-levesét, és így ennek alapanyagáért is. Jelenleg nincs érvényben olyan törvény, ami tiltaná a cápák kifogását, és ezért a Bahamas National Trust és a Pew Enviroment Group kampányt indított a jogszabályba iktatott védelemért. Már számos szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, és az illetékes minisztert is nyílt levélben szólították fel a cselekvésre. A mezőgazdasági és halászati miniszter, Larry Cartwright korábban maga is halász volt, elismeri, hogy meg kell óvni az ország vizeiben élő cápákat. Ígérete szerint a jövőben kormányzati szintű lépéseket tesznek majd a védelem érdekében. Mindenesetre minél előbb cselekedni kell, mert a cápauszonyozás nem fenntartható hosszú távon és óriási károkat okozhat a tenger élővilágában.

[ www.tribute242.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Seemannsub Xtender BMS trilam

Ár: 139.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés