»» ««

Bezárták a kiskaput

Környezetvédelem

Mostantól az EU is szigorúbban szabályozza a cápauszonyozást.

Sokakat meglep, hogy az EU a világ egyik legnagyobb cápauszony-exportőre, noha a szavak szintjén Európa mindig elkötelezett a természetvédelem ügye iránt. Elvileg folyamatosan szigorodtak a cápahalászatra vonatkozó szabályok, de a spanyol és portugál halászok ügyesen használták ki a szabályozás kiskapuit. Ez ellen erősen tiltakoztak a környezetvédők, és a búvárok is szép számmal hallatták a hangjukat petíciók aláírásával. Ezt az álláspontot elfogadva a Bizottság javaslatot tett a szigorításra, amit az Európai Parlamentnek kellett jóvá hagynia.

A napokban az Európai Parlament döntése a hat éves tiltakozás végére tett pontot. A cápavédők számára nagy győzelmet jelentő döntés arról szól, hogy eltörölték a 2003-as, cápauszonyozást tiltó szabályozás egyik cikkelyét, ami sérülésveszély esetén lehetővé tette a cápauszony leválasztását a cápa testéről. Bizonyos hajók engedélyt kaphattak a cápák fedélzeten történő feldolgozására, ami gyakorlatilag ellenőrizhetetlenné tette a cápahalászatot. Az élelmesebb halászok ezt a kiskaput kihasználva külön tárolták a cápák uszonyait, ezeket kipakolták a parton, és már mentek is vissza további cápauszonyokért. Mostantól viszont a cápáról az uszonyt tilos leválasztani a hajón, így a főleg spanyol és portugál halászok nem élhetnek többé a törvényi kivétellel.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gubal Island - Wreck

Egypt, Red Sea

10/14 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés