»» ««

Továbbra is veszélyben a tőkehal

Környezetvédelem

Európa halászati biztosa szerint jövőre 25%-al kevesebb tőkehal kifogására kellene engedélyt adni, mivel az elmúlt évek túlhalászása olyan mértékű volt, hogy az eddigi óvintézkedésekkel nem sikerült javítani a tőkehal-állomány helyzetén.

Joe Borg halászati biztos nem csak a kvóta lefaragására tett javaslatot, de csökkentené azoknak a napoknak a számát is, amiket a halászhajók más olyan fajok kifogásával tölthetnek a tengeren, melyek esetében "mellékfogásként" tőkehalak is a hálóba kerülhetnek.

A lepényhalak halászatát bizonyos uniós vizekben 15-20%-al, a heringhalászatot Nyugat-Skóciában és Írország déli vizeiben 20-25%-al csökkentenék. Az ajókahalászat a Vizcayai-öbölben továbbra is tiltott lenne, a tőkehal egyik északi fajából azonban 15%-al többet lehetne kifogni 2007-ben a javaslat szerint. Copyright © Zöld Magazin :: www.zoldmagazin.com

Borg további szigorításokat sürget, miután egy uniós felmérésből kiderült, hogy ha nem hagyják abba a tőkehal-halászatot az Északi-tengeren, akkor ott egyszerűen kihalhatnak a tőkehalak.
A Tanács korábban már elutasította a tőkehal-halászat minimalizálást, mivel az tönkretette volna a halászatból élő közösségeket.

A természetvédő szervezetek nem elégedettek Borg javaslatával, ami a 2002-es uniós halászati reform óta az egyik leggyengébb, ami született. A természetvédők ugyanis egyetértenek a tudósokkal, akik legalább 5 évig teljesen megtiltanák a tőkehal-halászatot a faj túlélése érdekében.
Borg javaslatát a 2007-es kvótákról a hó végén kell a minisztereknek jóváhagyniuk.

[ Zöld magazin ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés