»» ««

Az EU végre tiltja a cápauszonyozást

Környezetvédelem

Az unió betiltotta azt a módszert, amely során a kifogott cápa hátuszonyát levágják, majd visszadobják a tengerbe az állatot.

A Bizottság javaslata szerint ezentúl az uniós vizeken halászó valamennyi hajónak és a világ bármely pontján halászó uniós hajóknak a cápákat uszonyaikkal együtt kell kirakodniuk. A fedélzeti tárolás és egyéb műveletek megkönnyítése érdekében a halászok részben átmetszhetnek minden uszonyt és azt ráhajlíthatják a cápa testére. Az új szabályok célja az, hogy a világ valamennyi óceánjában élő cápapopulációk jobb védelemben részesüljenek.

A mai javaslat megerősíti a cápauszony-leválasztás tekintetében hatályos uniós szabályozást, amely kivételként és bizonyos feltételekkel lehetővé teszi a cápauszonyok fedélzeten történő leválasztását, valamint azt, hogy az uszonyokat és a cápatesteket eltérő kikötőben rakodják ki. A Bizottság javaslata szerint ezt a továbbiakban nem szabad megengedni. Következésképpen az uniós tagállamok a jövőben nem adhatnak ki különleges halászati engedélyeket azzal a céllal, hogy a lobogójuk alatt közlekedő hajók fedélzetén levághassák a cápák uszonyait.

Maria Damanaki, az Európai Bizottság tengerügyi és halászati biztosa így nyilatkozott: "E joghézag megszüntetésével el akarjuk törölni a cápauszony-leválasztás szörnyűséges gyakorlatát, és sokkal nagyobb védelmet kívánunk biztosítani a cápáknak. Az ellenőrzés könnyebbé fog válni, a cápauszonyok leválasztását pedig sokkal nehezebb lesz eltitkolni. Alig várom, hogy a Tanács és az Európai Parlament elfogadja javaslatunkat, hogy az mielőbb törvényerőre emelkedjen."

A cápák általában igen sérülékenyek a túlhalászással szemben: lassan nőnek, későn érik el kifejlett állapotot és egyszerre csak kevés utódot tudnak világra hozni. Az utóbbi években egyes cápapopulációkat komoly veszély fenyegeti, mivel drámai mértékben megnőtt a kereslet a cápákból származó termékek, különösen a cápauszonyok iránt.

A cápauszony-leválasztás tilalmára vonatkozó 2003-as, jelenleg is hatályos rendelet általánosságban betiltja a cápauszonyok leválasztását. Kivételként és bizonyos feltételekkel mindazonáltal lehetővé teszi a cápauszonyok fedélzeten történő leválasztását, valamint azt, hogy az uszonyokat és a cápatesteket eltérő kikötőben rakodják ki, de az uszonyok tömege nem haladhatja meg a kifogott cápák élőtömegének 5 százalékát.

Ez az intézkedés azonban nem bizonyult elegendőnek. Mivel az uszonyok és a cápatestek eltérő kikötőkben is kirakodhatók, az ellenőröknek a hajónaplókba bejegyzett adatokra kell támaszkodniuk annak megállapítására, hogy az említett arányt tiszteletben tartották-e. Ezen túlmenően az uszonyok cápatesthez viszonyított tömegaránya fajonként és uszonylevágási módszerenként is változik. Ebből kifolyólag a cápauszony-leválasztás gyakorlata nehezen felderíthető, bírósági eljárás keretében pedig még annál is nehezebben bizonyítható. Végül, de nem utolsósorban, a tudományos adatok gyűjtése is nehézségekbe ütközik, ami viszont akadályozza a halászati gazdálkodást és a halállományok védelmét. Ezért a Bizottság előterjesztette a rendelet módosítására vonatkozó javaslatát, amely úgy született, hogy nyilvános konzultáció keretében megkérdezték az érdekelteket, miként lehetne a legjobban szigorítani a cápauszony-leválasztási tilalmat.

Az új javaslat leginkább a fagyasztóval felszerelt spanyol és portugál hajókat érinti, mivel ezek az országok adják ki a legtöbb engedélyt a fedélzeten történő feldolgozásra. Az új szabályozás kapcsán a halászati ágazatnak indokolt aggodalmai támadtak a fedélzeti tárolás és egyéb műveletek körülményességével kapcsolatban - erre megoldást jelent az, hogy a javaslat lehetővé teszi uszonyok részleges átmetszését és a cápatestre való ráhajlítását.

[ europa.eu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dolphin Reef

Israel, Eilat

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 13m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés