»» ««

Halpusztulás: az EU közbelép?

Környezetvédelem

A nagy halásznemzetekkel, így Franciaországgal és Spanyolországgal történt megegyezés után átfogó tonhal- és angolnamentési tervben állapodtak meg az uniós államok.

Az uniós mezőgazdasági miniszterek, diplomáciai források szerint, olyan védőintézkedéseket fogadtak el luxemburgi ülésükön, amelyek a két fajta fogyásának megállítását, illetve az állományok gyarapodását hivatottak elősegíteni. Az európai angolna és a vörös tonhal a túlhalászott halfajták között vannak.

A mezőgazdasági miniszterek előtt levő halászati tervekben ezenkívül a főként az Európa keleti felén túlhalászott - a Balti-tengerben már-már kihalással fenyegetett - tőkehalmentés programja is szerepel, e fajta számára elsősorban Németország szorgalmaz hosszú távra szóló megmentési tervet.

A tonhalat - amely a római idők óta élelemforrás és kereskedelmi cikk - most a túlhalászás és a jövedelmező japán szusipiac növekvő kereslete fenyegeti. Jelenleg 50 ezer tonnányit fognak ki évente, ami a fenntartási szint kétszerese. Halászati szakértők, környezetvédők és az iparág képviselői is hangsúlyozták, hogy sürgősen lépéseket kell tenni a faj megmentéséért. A világ tonhalzsákmányának felét francia, olasz és spanyol hajók fogják. A halfaj két legjelentősebb állománya az Atlanti-óceán nyugati és keleti részén él, utóbbi 80 százaléka a Földközi-tengerben található - közölte korábban a Greenpeace.

A sérülékeny kékúszójú tonhalat a túl nagy kapacitású halászati flották, az előírások megkerülése céljából megengedőbb országok zászlói ("olcsó lobogó") alatt futó hajók és az újabban megjelenő tonhaltelepek fenyegetik. A tonhaltelep olyan gazdálkodási forma, ahol az elfogott halakat tenyésztelepeken hizlalják, majd magasabb áron eladják. Az elmúlt húsz évben a hal állománynagysága 80 százalékkal csökkent - a kékúszójú tonhal napjai kétségtelenül meg vannak számlálva, ha a helyzet nem változik.

[ FigyelőNet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés