»» ««

Elbuktak a cápavédők

Környezetvédelem

A CITES dohai tanácskozásán az ázsiai országok ellenállása miatt nem tudtak védelem alá helyezni több fajt.

Japán ezen a tanácskozáson már több diplomáciai sikert is elkönyvelhetett, mert nem sikerült az atlanti kékúszójú tonhal nemzetközi adásvételét betiltani, és a korallkereskedelem szabályozására irányuló terveket is leszavazták a résztvevő országok. (A szerk. megjegyzése: feltéve, hogy ezt sikernek lehet nevezni- ha már nem lesz mit védeni, talán máshogy tekintenek majd ezekre a döntésekre.) Így az EU és az USA által szorgalmazott teljes kereskedelmi tilalom helyett továbbra is lehet halászni a kékúszójú tonhalra, és nem korlátozzák az ékszerek alapanyagául szolgáló vörös korallok kereskedelmét sem.

A következő kritikus pont a cápafajok védelméről szólt a Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) tanácskozásán. A globális cápauszony-biznisz elsőszámú célországa Kína (és Hong Kong): óriási volumenű kereskedelemről van szó, ami sokaknak hoz dollármilliós bevételt. Gyakorlatilag minden cápafajt veszélyeztet az a pazarló halászati gyakorlat, aminek során kizárólag a cápák uszonyát távolítják el. Az előterjesztés szerint több veszélyeztetett pörölycápa-faj (Sphyrna lewini, Sphyrna mokarran, Spyhrna zygaena) mellett az óceáni fehérfoltú cápákat (Carcharhinus longimanus) is védelem alá helyezték volna, mivel mindegyikük állománya jelentősen csökkent az IUCN szerint.

Japán mellett erősen ellenezte a védelmet az ázsiai országok közül Kína illetve Indonézia is. Érveik szerint nehezen betartható a szabály, ráadásul a szegény, halászatból élő országok gazdaságát sújtaná elsősorban. Végül szavazásra került sor, ahol a védelemhez a 175 szavazó ország kétharmadának kellett volna egyhangúan voksolni. A pörölycápák védelméhez öt, az óceáni fehérfoltúhoz kilenc voks hiányzott. Az egyedüli védelem alá helyezett cápafaj az észak-atlanti vizekben elterjedt heringcápa (Lamna nasus) lett.

A természetvédők természetesen felháborodtak a döntésen, hiszen véleményük szerint beláthatatlan következményei lesznek annak, ha a cápákat nem védik kellően. Sajnos nem nehéz magyarázatot találni az ázsiai országok "koalíciójára": Jupp Baron Kerckerinck zur Borg, a Shark Research Institute elnöke szerint a japánok kifogják, a szingapúriak jó pénzért továbbadják, a kínaiak pedig megeszik a cápák uszonyát. Kérdés, meddig lesz fenntartható ez a kereskedelem. Egy darabig a folyamat öngerjesztőnek látszik: egyre kevesebb cápa esetén egyre nehezebben megszerezhetővé válik az uszony, és így még többet fog érni, tehát még nagyobb vehemenciával fognak halászni a megmaradt állományra. A kritikus pont elérése után nem lesz se cápauszonyleves, se dollármilliós forgalom, ám az ázsiai éttermek különleges fogásának eltűnése miatt érzett káröröm senkit nem fog kárpótolni a ragadozók eltűnéséért.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 4. paz 2010 már 27. 08:42  
Kínában és Hong kongban nagy előszeretettel fogyasztják a cápauszonyt. Minden valamire való szakácsnak el kell tudni készíteni egy cápauszonylevest. Esküvőkön és különleges alkalmakkor fogyasztják természetesen csillagászati áron. Egy tányér leves akár 90 dollárba is kerülhet. Ígyhát nem csoda, hogy lemészárolják szerencsétleneket. Ez nagy üzlet. És persze terjesztik és a köztudatba hibásan beépítik, hogy a cápák mágikus erőkkel rendelkeznek és soha nem betegszenek meg és nem lesznek rákosak. bullshit. Még por alakban is árulják. (ha már a levespor is fel lett hozva)  Elég beteges. Az uszony megszerzésének nem éppen humánus módját pedig gondolom mindenki ismeri. Élő állatról uszony nyissz le és utána gumicsizmával a fedélzetől gyors visszarugdalás a vízbe. (ajánlott irodalom: Sharkwater c. film)
 3. bm777 2010 már 26. 13:23  
egyetértek Bunnyval,én amúgy azt hallottam már több helyről hogy a cápauszony egy íztelen valami amit jól megfűszereznek és nem az íze miatt eszik hanem csak hogy elmondhassák: ők bizány már ettek cápát...
 2. Bunny 2010 már 26. 09:30  
Szerintem ennek a távolkeleten szokásos férfiasság növelő hatása lehet. Nem tudom, csak szerintem, mert minden sz*rt azért esznek. Hihetetelen, ahoz képest, hogy szaporodnak mint a nyulak úgy tűnik mégis egy impotens társaság, ha ennyire kell nekik minden ilyen szer.
 1. pygmy 2010 már 26. 07:55  
cápauszony levespor, az kell nekik. a koleszban egész jó levesek főztünk a porokból meg kockákból. előbb-utóbb úgyis át kell állni rá:(
mi a jó a cápauszony levesben? az milyen? a leve a jó, vagy az uszony is? melyik a legfinomabb cápa? a ponty uszonya nem jó helyette? vagy a keszegé?
ehetnének helyette körömpörköltet is, az legalább visszanő az ujjamra...

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés