»» ««

Bojkott a kékuszonyú tonhal érdekében

Környezetvédelem

Az egyre több tudatos vásárló mellett azon séfek, éttermek és kiskereskedők száma is gyarapodik, akik nemet mondtak a közkedvelt tonhal forgalmazására.

Az úttörőkhöz csatlakozott többek között az Auchan Franciaországban, a Carrefour Olaszországban, a Coop Olaszországban és Svájcban, a Moshi Moshi Angliában.

"Az egyik legsikeresebb ételünk a kékúszójú tonhalból készül, de a halállomány kritikus helyzete miatt most mégis levettük az étlapról" - mondta Sergi Arola, spanyol sztárséf. "Úgy érzem, nem csak az ételek ízére kell gondot fordítanom, hanem arra is, hogy az összetevők fenntartható forrásból származzanak."

A WWF petícióját 15.941-en írták alá, melyet a marokkói Marakeshben adtak át a legnagyobb halásztársaságok döntéshozóinak. Itt találkozott ugyanis az Atlanti Tonhalak Védelmének Nemzetközi Bizottsága (ICCAT), hogy döntést hozzanak a Földközi-tengeri kékuszonyú tonhal jövőjét illetően. Hiába tagja 46 ország a szervezetnek, mégis a megengedett mennyiségnél 40-50%-kal több tonhalat fognak ki a hivatalos adatok szerint. A mértéktelen túlhalászás miatt a kipusztulás fenyegeti a fajt.

A WWF szerint elérkezett az idő, hogy az ICCAT figyelembe vegye a piac növekvő ódzkodását a tonhalmészárlástól, és végre a tudománnyal egyetértve beváltsa az eddig csak üres ígéreteit. Az ICCAT saját jelentésében is az áll, hogy a kékúszójú tonhal állományának helyreállítása érdekében a halászat ideiglenes beszüntetésére lenne szükség. Az ICCAT tagjai különböző országok, nemzetközi szervezetek és szakemberek nyomása alatt állnak, ami egyre fokozódik vezető éttermeik, séfjeik és piacaik felől is.

Dr. Sergi Tudela, a WWF földközi-tengeri halászattal foglalkozó szakembere megjegyezte, hogy amennyiben ezen a héten az ICCAT nem cselekszik Marakeshben a faj fennmaradása érdekében, a halászat ellenőrzése és korlátozása helyett kereskedelmi tilalomra lesz szükség.

[ WWF ]
Minden információt -ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés