»» ««

Halászati kérdések az EU-ban

Egyéb

Az édesvízi haltermelés a tengeri halászat alternatívája lehet.

Alternatívát jelent az uniós édesvízi haltermelés a tengeri túlhalászással szemben, emellett halimportot válthat ki és munkahelyeket teremthet - mondta Maria Damanaki tengergazdálkodási és halászati biztos. Szerinte az édesvízi halgazdálkodást ösztönözni kell, mert jó perspektívát adhat a szárazföldi tagállamoknak. Az uniós biztos a mezőgazdasági és halászati tanács luxemburgi ülése kapcsán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel együtt foglalt állást a kérdésben.

Fazekas Sándor szerint az ülésen egyetértés volt abban a kérdésben, hogy szükség van a jelenlegi halászati támogatási rendszer átalakítására, méghozzá úgy, hogy az erőforrás-gazdálkodás kerüljön a figyelem középpontjába. A felülvizsgálatot össze kell kapcsolni a közös halászati politika reformjával.

Az ülésen a miniszterek elsősorban arra keresték a választ, hogy az atlanti-óceáni halászterületeken milyen halászati keretszabályozást kellene létrehozni a túlhalászott állományok védelme érdekében. Az Európai Bizottság még az idén ütemtervet terjeszt elő a követendő prioritásokról.

Az Európai Unió a világ halfogásának és haltermelésének 4,6 százalékát adja, de a belső fogyasztás kielégítésére jelentős behozatalra szorul.
Az EU27-ek 2007-ben 5,6 millió tonna halat importáltak, 5,1 milló tonnás fogás és 1,3 millió tonnás termelés mellett. Hét évvel korábban, 2000-ben a kihalászott mennyiség még 6,7 millió tonna volt, a termelés pedig ugyanennyi, vagyis a csökkenő tengeri fogást kizárólag az import pótolta.

A tengeri fogás csökkenésének fő oka az EU-ban is az állományok túlhalászása, vagyis az, hogy több halat fognak ki, mint amennyit a halpopuláció évről évre képes újratermelni. Ennek megakadályozásához drasztikusan vissza kellene fogni a tengeri halászatot és csökkenteni a halászati kapacitást, amelyet az EU évek óta tervez, de most már nem halasztható tovább.

A miniszterek megvitatták a tengerparttal nem rendelkező öt tagállam februárban előterjesztett közös nyilatkozatát, amely az édesvízi haltermelés és halászat fejlesztését, támogatását javasolja.
A nyilatkozatot Ausztria, Csehország, Luxemburg, Magyarország és Szlovákia írta alá. A dokumentumban az édesvízi halgazdálkodás fejlesztésének, a halastavak és kutatás támogatásának, a termékek népszerűsítésének szükségességére hívták fel a figyelmet, és sürgették, hogy az ágazat a tengeri halászathoz mérten arányos támogatást kapjon.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy tenger nélküli országok mellett más tagállamoknak is fontos az édesvízi haltermelés fejlesztése, mert az Európai Unió a haltermékekből jelentős behozatalra szorul. Az édesvízi haltermelés fejlesztése segíthetné az egyre növekedő európai igények kielégítését a természeti erőforrások károsítása nélkül. Az édesvízi készletek jobb hasznosításával mérsékelni lehet a klímaváltozás káros hatásait, és a regionális fejlődést is elő lehet segíteni. Az öt ország javaslata szerint ehhez támogatni kell a termelőket, hogy a tengeri importtal versenyképes édesvízi haltermékekkel tudjanak megjelenni a piacon. A Magyarország nevében felszólaló Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára támogatta, hogy az új közös halászati politika segítse elő az édesvízi haltermelésben rejlő fejlődési potenciál kihasználását.

[ www.agromonitor.hu ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. aron5 2011 máj 16. 12:35  
tendereztesd meg Vanek kollégával
 2. pygmy 2011 máj 16. 11:05  
Nekem meg az jön le, jó üzlet lesz egy halastó. Csak még azt nem döntötték el, hogy mit támogassanak. Azt, hogy legyen benne hal, vagy azt, hogy ne. Amennyiben azt, hogy legyen, akkor még dönteni kell arról, milyen hal legyen benne, és mekkora legyen a hosszuk, meg a súlyuk, és hogy kizárólag mivel lehet etetni őket, és hányszor egy nap.
Persze az sem mindegy, hol helyezkedik el a tó, milyen mély, és milyen széles, lesz-e nád a partján vagy sem. Stb... Szóval van még ezernyi apró kidolgozandó részlet. Addig meg egyél heckfilét!
 1. sui 2011 máj 16. 10:31  
Ez a cikk remek példája annak, hogy micsoda töketlenkedés folyik az EU-ban. Az adófizetők pénzén élősködő megélhetési politikusok arról beszélgetnek, hogy a ponty filé hogyan váltsa fel a tőkehalat az éttermekben. Szánalmas.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés