»» ««

Cápatámadás a Ras-Mohammednél

Vörös-tenger

Három sznorkelezőt támadott meg egyenlőre ismeretlen fajú cápa vagy cápák az egyiptomi Nemzeti Parknál.

Noha a világjárványnak köszönhetően az egyiptomi turizmus is bezuhant, néhány lelkes, bátor turista azért így is meglátogatja a Vörös-tenger csodálatos élővilágát. Akik mostanában arra járnak mind arról számolnak be, hogy a töredékére zuhant turistaforgalomnak hála az élővilág felélénkült a vizekben. Nemrégen például a sínainál cetcápát láttak, ami azért nem sűrűn fordul elő bár nem is példanélküli. De a világ vizein egyéb, kevésbé örvendetes furcsa események is történnek, például a hajókra támadó kardszárnyú delfinek.

A legfrissebb hírek szerint tegnap az egyiptomi Ras Mohamed Tengeri Nemzeti Park területén súlyos cápatámadás ért egy sznorkelező csoportot, közülük három sérültet – köztük kettőt válságos állapotban –  kórházba kellett szállítani.

Az egyiptomi Környezetvédelmi Minisztérium tegnap, vasárnap a kora esti órákban kiadott rövid, szűkszavú hivatalos közleménye szerint a dél-sínai Ras Mohamed fok közelében három fő súlyosan megsérült egy cápatámadásban.

A minisztériumi közlemény szerint az illetékes hatóságok elkezdték a baleset körülményeinek részletes kivizsgálását, amelynek eredményéről a kairói Környezetvédelmi Minisztérium részletes tájékoztatást ígér.

Az Origo-t tudósító Elter Tamás barátunk közvetlenül helyszíni forrásokból tájékozódva egyelőre az alábbi tényeket tudta meg a balesetről: A cápatámadás egy olyan turistacsoportot ért, amely helyi túravezetővel a Ras Mohammed Nemzeti Park Shark Reef merülőhelyén sznorkelezett.

A támadás során hárman szenvedtek sérülést, a helyi túravezető az egyik lábát, egy másik fiatalkorú sérült pedig az egyik karját vesztette el, a harmadik – a hírek szerint női – sebesült pedig viszonylag kisebb sérülésekkel élte túl a balesetet.

Helyi forrásaink szerint a túravezető egyiptomi, a két másik sérült pedig ukrán állampolgárságú személy volt, anya és fia. A sérülteket a helyi kórházba szállították sürgősségi ellátásra, egyikük állapota válságos, a könnyebb sérült viszont már elhagyhatta a kórházat.

Update: Meg nem erősített hírek szerint a 10 év körüli fiú a kórházban életét veszítette, és a guide állapota is súlyos.

Azt is megerősítették a helyi források, hogy a baleset Sharm-el-Sheikh közelében, a Ras Mohamed Tengeri Nemzeti Park területén történt, egész pontosan a Mohamed-foknál lévő Shark Reef (Cápa-zátony) mellett.

Arról nincsenek hírek, hogy milyen faj illetve hány cápa felelős a szomorú eseményért.

Update: Az arab sajtó szerint egy két méteres Oceanic Whitetip a támadás felelőse. Erről a fajról tudjuk, hogy időnként emberre támad, képes agresszívvé válni.

[ Origo ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés