»» ««

Újabb hírek Sharmból

Vörös-tenger

Nem kevés cápa esett áldozatul a tudományos munkának, de merülni már lehet.

Az egyiptomi Sharm El Sheik nagyon fontos üdülőhely az ország életében, ám a november végi, december eleji támadások után le kellett zárni a partokat, és az ijedt turisták jelentős része mondta vissza az utakat. Ráadásul a hatóságok is megrémültek, hiszen nagy mértékben alapoznak a turizmusból származó bevételre. Elkezdték a vizsgálatokat, majd megszületett a döntés, hogy a készülékes búvárkodásra vonatkozó összes korlátozást felfüggesztik, merülni tehát lehet ugyanúgy, mint korábban.

Ám a nagy tömeget kitevő strandolók és sznorkelezők biztonsága miatt még mindig főhet az illetékesek feje. Egy 3 kilométeres partszakaszon továbbra sem lehet úszni a tengerben. A gyilkos cápa felkutatása a gyakorlatban azt jelentette, hogy kifogták a cápákat és a gyomortartalom vizsgálata értelemszerűen a cápák megölésével járt. A HEPCA 10 megölt cápáról tud, míg a kormányzóság állítja, ők nem akarják kifogni a cápákat, maximum néhány eshetett áldozatul a kutatóknak. Az utóbbi napokban mindenesetre a hírek szerint felhagytak a cápák halászatával.

Az Egyiptomba hívott tudós, George Burgess támogatásával most cápavédő hálók rendszerének kiépítését tervezik a hatóságok. Ezt sok környezetvédő ellenzi, mert mint ahogy mindenütt a világon, itt sem csak cápák fognak a hálók áldozatává válni, ráadásul a telepítés kifejezetten drága és nehéz karbantartani őket. A HEPCA rámutat, az ilyen "tengervizes úszómedencék" elzárják az embereket a tenger élővilágától, és több kárt okoznak, mint használnak. A nagyvilágban számtalan olyan dolog van, ami veszélyesebb mint a cápák (akár Egyiptomban is, pont a napokban vesztette életét 8 amerikai turista egy buszbalesetben), tehát a hisztérikus döntések helyett megfontoltan kéne cselekedni.

[ BBC, HEPCA nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. seshat 2010 dec 31. 13:28  
...amilyen hülyék, nem kizárják majd a cápát az öbölből, hanem be.
 4. medve 2010 dec 29. 15:34  
nem is hallottam róla, köszi.
 3. elche 2010 dec 29. 11:08  
 2. medve 2010 dec 29. 10:37  
üdv néked is Don, mi volt ez a Flash-es sztori? egyébként maximálisan egyetértek, a sharm környéki vizekbe cápahálót telepíteni, pusztán marketingfogás a turisták szempontjából. de a tengeri élőlények szempontjából maga a katasztrófa. de erre mindenki nagyívben sz*rik. ím ismét szép példáját kezdjük kibontakozni látni az emberi kreténségnek...
 1. Don 2010 dec 28. 15:10  
Utólag is BÉKÉS KARÁCSONYT ÉS BOLDOG, SIKERES ÚJ ESZTENDőT kívánok mindenkinek, sok-sok cápával!

Cápatámadások. Már a '90 es évek kezdeti gigászi fejlesztéseinél sem lehett érteni, hogy a "strand-turistáknak" miért nem Ras-Mohamed-től pár kilómétrre északra, a Sinai Szuezi-öböl felőli oldalán építkeztek, ahol a tenger sekély és 10 és 10 km-eken keresztül homokos parttal rendelkezik. Ott is vannak elszórt kis zátonyok, snorkelezni kiváló.

Az átlag turista most is fosik kiúszni a parti zátony letörésén túlra, ahol akár több száz méteres mélység fogadja. Ha az ember ránéz a térképre, teljesen világos, hogy a délkeleti partvonal mélyen belenyúlik az igazi mély tengerbe. Ennek egyik jó példája Ras-um-Sid  - ami most népszerű lubickoló hely - messze beékelődik a 300-400 méteres mélységbe. Itt számtalanszor láttunk cápákat, köztük nagy pörölyt is...... De a Near-Garden-től északnak haladva, egészen Ras-nos-Rani-ig, sok hasonló hely van, köztük az is, ahol a támadások történtek.

Nem hálórendszert kellene építeni - ami totális baromság, hiszen a tenger sok helyen iszonyú mély már a parttól pár méterre is - hanem fel kellene fogni, hogy ez nem pancsoló medence, itt nagyfiúk is előfordulnak. Az a csoda, hogy a Flash Airlines katasztrófája után felbukkanó és hónapokig a környéken tanyázó tigrisek akkoriban csak két embert fogyasztottak el a part mellett...... Bár ennek akkor igen szerény híre volt.

Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés