»» ««

Halálos cápatámadás Marsa Alam közelében

Vörös-tenger

Az egyelőre még nem tisztázott eset áldozata egy francia turista.

Az első információk szerint csak annyi bizonyos, hogy az eset Marsa Alam közelében történt, ami inkább a búvárok, mint a hétköznapi turisták körében ismert úticél. Köztudott, hogy a közelben levő Elphinstone zátonynál gyakran tűnnek fel cápák, amelyek a búvárok közvetlen közelében is úsznak esetenként. Mindez jelentősen növeli is a hely vonzerejét a cápák kedvelői körében.

A francia hölgy az ötvenes éveiben járt, és a beszámolók szerint egy "nagy hal" miatt ugrott be a vízbe hajójáról, amit csak közelebbről szemügyre akart venni. A francia nagykövetség szóvivője szerint egyértelműen cápatámadásról van szó. A nő lábán harapások nyomait találták, és valószínűleg azért vesztette életét, mert elvérzett mielőtt ki tudták volna emelni és segíteni tudtak volna rajta.

Amr Ali, a HEPCA elnöke állítása szerint ilyen eset nagyon ritkán fordul elő a Vörös-tengeren (az utolsó halálos támadás 2004-ben történt Sharm közelében, amikor egy sznorkelező volt az áldozat). Tett célzást arra, hogy talán éppen cápaetetés volt, azaz maga az áldozat csalogatta a cápát valamivel és ez váltotta ki a támadást, de ennek az állításnak a valóságtartalmát még nem igazolta senki. A beszámolókból az sem derül ki, hogy légzőkészülékkel ment-e a vízbe az áldozat, vagy csak a felszínről nézelődött.

Cápaenciklopédiánk szerzője, Dr. Elter Tamás több kiegészítést fűzött az esethez. A térségben utoljára 2008. november 28-án történt cápatámadás, az Elphinstone Reef vizein. Ekkor egy óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) a kezén sebesített meg egy búvárt. Egyelőre még nincs értékelhető adat arra nézve, hogy a mostani esetnél milyen faj volt a támadó. Az emberre potenciálisan fokozott veszélyt jelentő fajok közül az óceáni fehérfoltú cápa a relatíve leggyakoribb a térségben, de a dél-egyiptomi korallzátonyok mentén előfordulhat a tigriscápa (Galeocerdo cuvier) is. Fontos tudni azonban, hogy a viszonylag békés, és veszélytelennek tartott szürke szirtcápa (Carcharhinus amblyrhincos) mint területvédő faj, súlyos sérülést okozó harapással védekezhet az őt provokáló búvár ellen. Emiatt azt sem zárhatjuk ki, hogy a francia búvárnő halálát ez a faj okozta. Az International Shark Attack File adatbankja szerint halálos kimenetelű szürke szirtcápa támadásról eddig még nem volt megerősített jelentés. A mostani tragikus eset ismét felhívja a búvárok figyelmét arra, hogy kellő respektussal viselkedjenek bármilyen, ártalmatlannak hitt cápával szemben is, víz alatti kalandozásaik során.

Az eset másnapján a CDWS sajtóközleményt adott ki, miszerint az eset a St. John´s térségben történt, ahol több hajó is volt éppen. Az áldozat, egy szafarihajó vendége egy nagyobb csoport tagjaként ment vízbe sznorkellel egy 2,5-3 méteres óceáni fehérúszójú cápát nézni. A nő eltávolodott a többiektől, majd lebukott a cápához, a felszínre érve már sérült volt a lábán, és amikor kihúzták a vízből, még mindig ott volt a cápa. A hajó fedélzetén elvesztette eszméletét, és Hamatába érve már nem élt. Az eset szemtanúit a kikötőben kérdezték ki. A hírek szerint egy héttel korábban két szafarihajó is cápákat etetett ebben a térségben, ami az egyiptomi szabályok súlyos megsértése, ezért ha ez beigazolódik, ezeknek a hajóknak az üzemeltetői komoly bírsággal nézhetnek szembe.

[ A Times nyomán, Dr. Elter Tamás kiegészítéseivel, CDWS ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 130. Káplán 2009 júl 27. 21:11  
Nem gondolkoztatok el meg azon, hogy kellene egy egy hazi szemely is a hajora ? :) Mondjuk egy Kaplan. Van az a penz, amiert elmegyek Veletek.:)  Morzsolgatom majd szaporan az Olvasot. Akar a vizalatt is.
 129. raindrop 2009 júl 27. 21:05  
bocs, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy a longikat kutató Elke Bojanowskiról van szó...
 128. Balage 2009 júl 27. 20:32  
Hmmm..  Azért ugyérzem bes..rt a GUIDE is.  Mindenképpen fegyelmezettnek kell maradni..
 127. raindrop 2009 júl 27. 19:46  
Leírok néhány infót, amit Elke osztott meg a búvártársadalommal (a korábban Zook által említett wetpixeles fórumon is, mailben vagy a honlapján) a cápatámadás okán, bízom benne hasznos lesz:
Szóval azt, hogy a cápák most teljesen másképp viselkednének, nem erősíti meg (ugyanúgy közel jöttek eddig is), viszont szokatlanul többen vannak azon zátonyok közelében, ahol eddig csak szezonálisan fordultak meg. Bár a St. Johns eddig is olyan terület volt, ahol kora nyári időpontokban is felbukkantak. A támadással állítólag "vádolt" cápa, már 2008 eleje óta ott van. Ez a nőstény cápa tavaly nyáron volt előrehaladott vemhes és most tavasszal bukkant föl megint. Elke személy szerint 3x találkozott vele, sosem tűnt agresszívnek, kíváncsi és érdeklődő volt, igen, de sosem agresszív. És épp emiatt nem lehet besorolni sem ezt a példányt, sem más fajtársát veszélyes emberevőnek!
Ugyanakkor megerősíti, hogy bármilyen élelem jelenlétében ezek a cápák kiszámíthatatlanokká, rámenőssé és agresszívvé válnak. Ezek a tulajdonságok sajnos eléggé veszélyesek lehetnek egy sznorkelező számára, amit igazol, hogy most júniusig is voltak, de szerencsére csak kisebb sérülések (szóval valóban történtek balesetek már korábban is).
Sok-sok tényező játszik szerepet a viselkedésváltozásban, úgymint éhség, élelemkeresés, vetélytársak megjelenése (amikor több cápa van egyidejűleg jelen)
És ilyen viselkedés láttán ajánlatos elhagyni a vizet, DE mindenképpen nyugalomban és fegyelmezetten.
A bepánikolt ember jelzéseket ad le, amely még jobban felkelti a cápa érdeklődését, és ez a legutolsó dolog, amire vágyunk egy ilyen helyzetben.
A legfontosabb, amit el kell magyarázni a búvároknak, még mielőtt a vízbe ugranak egy lehetséges cápás merülőhelyen: Ha nem vagy biztos abban, hogy nyugodt tudsz maradni egy cápa megjelenésekor, inkább ne merülj! vagy Maradj a zátony közelében, így elkerülhető a közeli találkozás a longimanus-szal. Más cápafajok nem annyira kíváncsiak az emberre, hogy ez lehetőséggé váljon)
 126. Bunny 2009 júl 27. 00:20  
Hát érdekes beszámolók, beszámolók. Jó lenne befordítani őket, én csak nagyjából értem az angolt ...
A további 125 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Dhonfanu

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés