»» ««

Cápatámadások 2009-ben

Egyéb
1/2. oldal

A cikkben nem csak a tavalyi év eseteiről esik szó, hanem az idei év első halálos cápatámadásáról is.

A Marine Life Oceanográfiai Központ Cápa Projektje a 2009-es év befejeződésével elkészítette a múlt évben világszerte bekövetkezett főbb cápatámadási adatok statisztikai összesítését, amelyet ezúton adunk közre. 2009-ben világszerte összesen 96 cápatámadást regisztráltak, amelyből 8 eset volt halálos végkimenetelű. Az esettanulmányok alapján megállapítható, hogy az összes támadásból 12 volt bizonyítottan provokált jellegű. (A cápatámadásokat alapvetően két nagy csoportba soroljuk. Nem provokált támadásnak tekintjük mindazon incidenseket, ahol nem mutatható ki sem közvetett, sem pedig közvetlen okozati összefüggés az áldozat magatartása, és az agresszió bekövetkezése között. Ezzel szemben provokált támadásnak minősítjük azokat az eseteket, amikor a támadást interaktív emberi ráhatás váltja ki.) A 2009-es év első cápatámadása múlt év január 6-án történt, az új-zélandi Haumoana partjai közelében, késő délután. Az áldozatot, a part közelében magányosan úszó Georg Simset, hétkopoltyús tehéncápa (Notorynhcus cepedianus) harapása érte. A múlt év első, halálos kimenetelű cápatámadására pedig 2009. január 24.-én került sor, a Dél-Afrikai Köztársaságban. Az Eastern Cape tartományhoz tartozó Port St. John’s parti vizein egy 25 éves, a parttól távolabb, magányosan úszó férfit helyi idő szerint délután 14:00 órakor tigriscápa (Galeocerdo cuvier) támadása érte. A súlyos, roncsolásos sérülések miatti kivérzés, illetve sokk következtében, az áldozat életét vesztette. A 2009-es év legutolsó cápatámadása december 29-én történt, szintén a dél-afrikai Eastern Cape tartományban, Port Alfred tengerpartján. A reggel 8:30-kor bekövetkezett támadást elkövető, és ez esetben csak könnyebb sérülést okozó fajt nem sikerült azonosítani. A sors különleges, tragikus fintora, hogy a 2009-es év utolsó, halálos eredménnyel végződött cápatámadása is ugyanott történt december 18.-án, ahol az első, a dél-afrikai Port St. John’s partjainál. A parthoz közel úszkáló áldozatot bikacápa (Carcharhinus leucas) támadta meg, a több, a karokat és lábakat ért súlyos harapást az áldozat nem élte túl.

A támadások számának földrajzi megoszlását vizsgálva, hasonló képet kapunk az elmúlt évekhez. 2009-ben is, a legtöbb támadás, szám szerint összesen 34, az Amerikai Egyesült Államok felségvizein történt (Hawaiit is beleértve). A rangsorban a második Ausztrália, 27 bekövetkezett cápatámadással. A harmadik helyen, összesen 11 regisztrált támadással a Dél-Afrikai Köztársaság áll. Új-Zéland 5 támadással a negyedik helyezett. A Bahama-szigeteken 3, Mozambikban pedig 2 cápatámadást regisztráltak. Az alább felsorolt országokban pedig egy-egy támadás történt: Azori-szigetek, Guam, Nevis, Szomália, Brazília, Kuba, Salamon-szigetek, Tajvan, Ecuador, Egyiptom, Skócia, Fülöp-szigetek, Nagy-Britannia, Spanyolország

A cápatámadások többségénél nem sikerül minden kétséget kizáró módon azonosítani a támadó fajt. Az áldozatok igen jelentős része nem is kerül vizuális kontaktusba a cápával. Ez különösen igaz az áldozatok legnagyobb két csoportjára, a szörfösökre és az úszókra. A sérülések jellege, különösen a harapásnyom formája, átmérője, illetve mélysége -ha van róluk észlelés-, bizonyos egyéb anatómiai jellemzők (hátúszó, farokúszó formája, testhossz, szín, méret) egybevetése, és ha vannak még az áldozaton kívüli szemtanúk, az általuk szolgáltatott egyéb információk nyújtanak támpontot a támadó faj meghatározására. Ezért a biztosan azonosított, egy bizonyos fajhoz kötött agressziók száma nem mindig korreál az adott faj által ténylegesen elkövetett támadások számával, illetve, az összesen azonosított fajokhoz rendelt támadások száma mindig kevesebb, mint a regisztrált támadások tényleges száma. Ezek után tekintsük át, hogy 2009-ben milyen cápafajoknál sikerült az agressziót megállapítani:
 • Nagy fehércápa (Carcharodon carcharias) azonosított támadások száma: 10
 • Bikacápa (Carcharhinus leucas) azonosított támadások száma: 9
 • Feketefoltos cápa (Carcharhinus limbatus) azonosított támadások száma: 4
 • Tigriscápa (Galeocerdo cuvier) azonosított támadások száma: 2
 • Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) azonosított támadások száma: 2
 • Bronzcápa (Carcharhinus brachyurus) azonosított támadások száma: 2
 • Röviduszonyú makó (Isurus oxyrinchus) azonosított támadások száma: 2
 • Óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus) azonosított támadások száma: 1
 • Kékcápa (Prionace glauca) azonosított támadások száma: 1
 • Karibi szirtcápa (Carcharhinus perezi) azonosított támadások száma: 1
 • Feketecápa (Carcharhinus obscurus) azonosított támadások száma: 1
 • Hétkopoltyús tehéncápa (Notorynhcus cepedianus) azonosított támadások száma: 1
 • Rókacápa (Alopias vulpinus) azonosított támadások száma: 1
 • Dajkacápa (Ginglomostoma cirratum) azonosított támadások száma: 1
 • Díszes szőnyegcápa (Orectolobis ornatus) azonosított támadások száma: 1
 • Angyalcápa (Squatina squatina) azonosított támadások száma: 1
 • Szivarcápa (Isitius brasiliensis) azonosított támadások száma: 1
 • Közönséges tüskéscápa (Squalus achantias) azonosított támadások száma: 1
Összességében tehát:
 • Összesen azonosított fajok száma: 18
 • Azonosított fajokhoz köthető összes támadás száma: 42
 • Összes támadás száma: 96
 • Nem azonosított fajokhoz köthető támadások száma: 54

A nyolc, halálos végkimenetelű incidenst okozó fajok közül hármat, a nagy fehért, a bika- és a tigriscápát sikerült azonosítani. Három esetben nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy milyen fajhoz köthető a támadás. Légzőkészülékes búvárokkal szemben összesen kettő támadást regisztráltak. Mindkét esetnek az volt a közös jellemzője, hogy a búvárokat már a felszínen, felfújt BCD segítségével úszva érte az agresszió.

A folytatásban pedig 2010 első végzetes cápatámadásáról tudhatunk meg részleteket.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 85. zwaan 2010 jan 20. 11:26  
Nem is nézem sötétben... :-)
 84. medve 2010 jan 20. 11:06  
csak viccöltem. minden esetre látom, hogy mély nyomokat hagyott benned... egyébként az NGW-n rendszeresen vannak horror adások, gyakran nézem, de ez a vizilovas valahogy kimaradt.
 83. zwaan 2010 jan 20. 10:57  
Amikor aláírtam a hűségnyilatkozatot, akkor két okból választottam a upc-t. Ez van. Más nincs.
És csak csendben merem megjegyezni, Nat.Geo.Wild máshol is van.... :-)
 82. medve 2010 jan 20. 10:47  
mert normális adó horrort nem ad le. persze az upc az más:)
 81. Garfield33 2010 jan 19. 16:02  
Hát, honnan nézzük... szerintem nem vesztettél vele sokat  :-)
A további 80 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Zenobia wreck

Cyprus

7/7 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 41m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés