»» ««

Halálos cápatámadás Hurghadán

Vörös-tenger

Halálos cápatámadás történt a Dream Beach Hotel strandján, az áldozat egy 23 éves orosz nyaraló volt.

Viktor Voropajev hurghadai orosz főkonzul a TASZSZ orosz hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy a halálos támadás 2023. június 8-án, csütörtökön történt. "A 23 éves V. Popov, orosz állampolgár, a cápatámadás következtében meghalt" - mondta, azonosítva az áldozatot, aki szabadúszó illusztrátor volt, és Moszkva mellett élt.

A közösségi médiában keringő felvételeken látható, amint a szálloda személyzete arra kéri az úszókat, hogy hagyják el a vizet, miközben a cápauszony közeledik. Ezután látható, ahogy Popovot megtámadja a cápa, és a víz alá húzza. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a mentők megpróbálták megmenteni Popovot, de mire odaértek, Popov már halott volt.

A cápát valószínűleg a mentőalakulatok fogták el és ölték meg. A hurghadai jelentések szerint jelenleg tilos a vízbe menni.

Bár a cápatámadások világszerte nagyon ritkák, és a cápák is nagyon ritkán vadásznak a parton élelemre, van néhány nyom arra, hogy miért történhetett ez itt. Egy hurghadai lakos, aki a turizmusban dolgozik, azt mondja: "A probléma az, hogy birkatetemeket dobunk a tengerbe, amelyeket aztán a partra mos a víz. Ez közelebb hozza a cápákat, mert a táplálék közelebb van a parthoz. Ráadásul tudom, hogy néhány helyi búvár kézzel is eteti a cápákat. Így a cápák az embereket az élelemhez kötik. Emellett követik a hajók hangját és látványát, mert tudják, hogy ott élelmet találnak (mert folyamatosan próbáljuk a turisták számára a halakat és a cápákat vonzani)."

A RED SEA PROJECT nyilatkozatban ítélte el az esetre adott reakciót.

A cápák létfontosságú szerepet játszanak tengeri ökoszisztémáink szerves részeként, fenntartva a kiegyensúlyozott és egészséges óceánokat. Nem esztelen ragadozók, hanem egy összetett és érzékeny ökoszisztéma alapvető alkotóelemei. Fontos felismerni, hogy a legtöbb cápatámadás az emberi hatásra adott válasz, és általában illegális halászati tevékenységhez vagy táplálkozáshoz kapcsolódik, amint azt a Vörös-tengeren történt korábbi incidensek is bizonyították.

Határozottan elítéljük a közelmúltban történt cápatámadás kezelését. Az a döntés, hogy válaszul megölték a cápát, nemcsak hatástalan és tudománytalan, hanem kegyetlen is. Az ilyen szélsőséges intézkedések nem foglalkoznak a cápatámadások kiváltó okaival, és fenntartják a félelem és az erőszak káros körforgását e csodálatos teremtményekkel szemben. [...]

Arra kérjük az érintett hatóságokat, hogy helyezzék előtérbe az oktatási és tudatosságnövelő kampányokat. Alapvető fontosságú a cápák viselkedésének megértését elősegíteni a strandolók és a közösségek körében. Azzal, hogy az egyéneket arra ösztönözzük, hogy a természeti környezet tiszteletben tartása mellett tegyék meg a megfelelő óvintézkedéseket, jelentősen csökkenthetjük a cápákkal kapcsolatos incidensek esélyét. Az olyan nem halálos intézkedések bevezetése, mint a cápamegfigyelési programok, a fokozott parti őrjáratok és a jobb jelzések nagyban hozzájárulhatnak mind az emberek, mind a cápák biztonságához.

[ taucher.net ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés