»» ««

Rejtélyes balesetek Ausztráliában

Külföld

A búvárközösségben sokakat felzaklatnak az előzmény nélkül bekövetkezett események.

Carol Martin 15 éve volt tagja a St George Scuba Clubnak, nagyjából ezer merüléssel rendelkezett, búvárkodott Vanuatun második világháborús roncsoknál és a Vörös-tengerben óceáni fehérúszójú cápákkal. Ám február 3-án egy éjszakai merülés során a Bare Island közelében életét vesztette. Négy héttel később Adam Rothery, szintén tapasztalt kedvtelési búvár halt meg a Royal Sheppard roncsánál merülve. Március-ban az 55 éves Michael Williams minden előzmény nélkül eszméletét vesztette Melbourne közelében a víz alatt, és nem sikerült megmenteni. Szintén búvárbalesetben vesztette életét Agnes Milowka, ám az általa végrehajtott barlangi kutatómerülés természetesen nagyságrendekkel veszélyesebb volt.

Az ausztrál búvárok körében népszerű weboldal, a Dive-Oz szerkesztője, Neil Miller szerint hiába tudjuk, hogy vannak veszélyei a merülésnek, a halálesetek mégis kifejezetten ritkák. Ilyen rövid időn belül négy eset még Ausztráliában is feltűnő, ahol sokan és sok helyen merülnek. A balesetek között semmilyen kapcsolat nem volt. Kettő esetében egy még fel nem derített egészségügyi probléma következett be a víz alatt. Adam Rothery balesete kapcsán felmerült, hogy a búvárhajó olyan rossz időjárási körülmények között hajózott ki, ami már veszélyessé tette az utat. A halottkém jelentése talán majd tisztázza, mi is a történt. A hozzászólók a Dive-Oz fórumán természetesen válaszokat akarnak. Az egyikük így fogalmaz: "Búvárkodunk, de nem akarunk belehalni. Tehát a halálesetek és súlyos balesetek elemzése feltétlenül szükséges."

Ám előfordulhat, hogy bizonyos esetekben soha nem lehet feltárni, pontosan mi történt. Például a korábban nem ismert egészségügyi okokból bekövetkezett baleseteknél évekig is tarthat, amíg a vizsgálat valamiféle választ adhat. Büntetőjogi felelősségrevonás a szervezők irányában nagyon ritkán fordul elő, hiszen a legtöbb búvár ismeri és vállalja a veszélyt. Egy búvár úgy fogalmazott, gyakorlatilag az első merülés előtt meg kell tanulni majdnem mindent, így azt is, mennyi minden okozhat bajt. A halálesetek mindig felzaklatják a közösséget, de Jason Coombs, a St George Scuba Club elnöke, Carol Martin jóbarátja is úgy fogalmaz: "talán soha nem tudjuk meg, mit történt".

[ smh.com.au ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. hopposztkopp 2011 már 29. 16:30  
Úgyis meghalt volna, csak kicsit később! (az öld meg uram ne kínozd - humánusabbnak tűnik még ma is)
 9. Garfield33 2011 már 29. 14:34  
Deee, inkább azt választotta!
 8. DUPLA 2011 már 29. 14:00  
Hát, ha te voltál a mentős éppen, nehezen hihető, hogy magától halt meg a hetedik.
 7. hopposztkopp 2011 már 29. 13:31  
Dolgoztam egy munkahelyen, ahol egy év alatt heten haltak meg. Már jan. másodikán egy billenőplató ráesett egyre, aztán két robbantómester szalonnát sütött paxiton, a negyedikre ráesett egy villanymotor, az ötödik lepisálta a mozdonyváltót (381V), a hatodik gonbát evett, a hetedik meg csak úgy magától. (Mert éppen mentős voltam akkor)

Szóval: dolgozunk, de nem akarunk belehalni.

Hülyeség, hogy nem tudjuk mi történt. Tudjuk. Csupán szerettük volna, ha mindez nem történik meg. Egyébként az élet túlságosan is káros az egészségre.
 6. aron5 2011 már 29. 12:48  
Elolvashatom, ettől még szerintem(!) a cikknek nincs mondanivalója, főleg nem tanulsága.

Persze elche szépen dolgozott. :) Az ő érdemeit nem kisebbítem.
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés