»» ««

Extrém roncskutatás a vodka vonzásában

Külföld

Nagyon sok hajóroncs helyzetét nem ismerjük még, és ami ilyen helyen van, azok jó részét sokáig nem is fogják megtalálni.

Cseljuskin1933-ban indult útnak a Cseljuskin nevű hajó Murmanszk kikötőjéből, hogy keleti irányban érje el a Csendes-óceánt, bizonyítva azt, hogy lehetséges így eljutni oda télen. A jég azonban fogságba ejtette a Csukcs-tengeren, és miután két hónapig borostyánba zárt rovarként sodródott, 1934 februárjában elsüllyedt. A legénység egyetlen tagja vesztette életét, a többiek mind megmenekültek.

Több sikertelen expedíció után a Cseljuskin-70 kutatócsoport búvárai találták meg a hajóroncsot 49 méteres mélységben. Ám nem akármilyen körülményekkel kellett szembenézni a mélységen túl is a búvároknak: az alig 3 fokos vízben a látótávolság szinte csak karnyújtásnyi volt. Két alkatrészt hoztak felszínre, és videofelvételt is készítettek a merülésekről, majd koppenhágai kutatók segítségét kérték az azonosításhoz.

Végül bebizonyosodott, hogy valóban az egykori szovjet hajó roncsát sikerült megtalálni, az alkatrészeket később kiállították. A búvárok pedig továbbra is folytatják a munkát, szeretnének újabb tárgyakat kiemelni a hajóroncsból. De a körülmények igencsak megnehezítik a munkájukat.

Mindenesetre orosz búvárokról lévén szó, egy dolog különösen megmozgatja a fantáziájukat. Ahogy egyikük mesélte, a legendák szerint némi vodkának is lennie kell a víz alatt. Ha megtalálják, terveik szerint megisszák a Cseljuskin legénységére emlékezve.

[ RussiaToday ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. békabúvár 2007 dec 27. 08:59  
Az 50 évnél régebbi vodka kultúrális örökség:) Mindazonáltal nem írígylem tőlük a hozzájutás módját tekintve, egészségükre előre is.

Merülőhelyek

Manta Point, Pulau Wai

Indonesia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 9m, látótáv: 4-10m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa mantarája

Búvárbazár

Ratio computers O2 analizátor

Ár: 49.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés