»» ««

Elmerülni Florida történelmében

Külföld

Az Egyesült Államok egyik legdélebbi államában még hídból is mesterséges zátony lett.

Florida állam izgalmas múlttal büszkélkedhet, de minket, búvárokat talán az érdekel a leginkább, milyen nagy jelentősége volt a kedvtelési búvárkodás elterjedésében ennek a környéken, ahol a víz meleg és bőven akadt látnivaló is a korallzátonyokon. Hasonlóan fontos szerepe volt a víz alatti tevékenységek itteni felfutásában annak is, hogy nagyon sok kincsekkel megrakott vagy történelmi jelentőségű hajóroncs nyugszik a tenger fenekén, számos kalandvágyó búvárt vonzva. Mesterséges zátony-projekteket pedig már több évtizede gondoznak errefelé, némelyik a sikeréről, más a kudarcáról híres.


A helyiek pedig tisztában is vannak azzal, hogy világszerte sok búvár érkezik Floridába, annak is elsősorban a legdélebbi csücskébe, Florida Keys térségébe. Nem kevés programot szerveznek nekik, és igyekeznek belevonni őket minden helyi eseménybe. Ebben az évben például azt ünneplik, hogy pontosan száz éve, 1912-ben nyílt meg a Florida Keys Over-Sea Railroad Bridge, az a vasúti híd, ami összeköttötte Key Westet a szárazfölddel. Az akkor nagyon fontos beruházás aztán 1935-ben egy hurrikán során erősen megrongálódott, majd az évtizedek múltával teljesen átadta a helyét egy közúti hídnak. Ez a közúti összeköttetés azonban jelentős mértékben a korábbi híd elemeire épült.

A fentiek fényében felmerül a kérdés, hogy jönnek a képbe a búvárok a híd évfordulójának megünneplésekor. Nos, Marathon város közelében 1982-ben alakították ki a Marathon Reef nevű helyet, a korábbi hídból származó beton és fém törmelék felhasználásával. A korábban sima homokos aljzatú tengerfenékből több méterre kiemelkedik az új zátony, ám aránylag nagy mélységben található a merülőhely, közel 35 méteres mélységben. Mivel erős az áramlás is, csak tapasztalt búvárok körében népszerű a Marathon Reef. A híd maradványai ugyanis sok halnak, puhatestűnek nyújtanak élőhelyet. Ez a merülőhely egyike annak a 13 mesterséges zátonynak Key Largo és Key West térségében, amit a Florida Fish and Wildlife Conservation Commission felügyel.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés