»» ««

Közeledik a Vandenberg elsüllyesztése

Külföld

Ha a tervek sikerülnek, az USAFS Vandenberg elsüllyesztésével a második legnagyobb mesterséges zátony kerül a víz alá. Ám nem kell Amerikáig utaznunk hatalmas roncsért...

A II. világháborúban csapatszállítóként szolgáló hatalmas hajó elsüllyesztésére egy éven belül szeretnének sort keríteni - feltéve ha addig minden jogi és adminisztrációs akadályt sikerül elhárítani.

Az 533 láb hosszú General Hoyt S. Vanderberg 1944-ben került vízre USNS Harry Taylor néven. A hajó hosszú, és eseménydús életének magyar vonatkozása is van, amikor 1957-ben hazai emigránsokat szállított az újvilágba.
1961-ben az amerikai légierő birtokba vette a hajót, felszerelte a legmodernebb technológiákkal és a hidegháborús rakétavédelmi rendszer részévé tették. A NASA is aktívan használta a korai űrkutatási projektekben, ekkor kapta a mostani Vanderberg nevet is.

Amennyiben sikerül a hajót elsüllyeszteni a meleg floridai vizekben, a világ egyik legnagyobb és minden bizonnyal legkeresettebb mesterséges zátonyává válik majd. A tervek szerint mind a 4 fedélzeti szintet átjárhatóvá teszik a búvárok számára, a függőleges mozgást 18 lépcsőház és liftakna teszi lehetővé, mint ahogy a vízszintes mozgások segítéséhez hatalmas lyukakat vágnak a hajón.

Jelenleg a hajó dokkban áll, ahol hónapokig tartó munkával eltávolítanak belőle minden, a tenger élővilágára veszélyes anyagot: olajakat, vezetékeket, stb. A legfontosabb információkat a Sink The Vandenberg oldalon lehet megtalálni.

A nagy távolság miatt nyilván kevés európai fogja átutazni az óceánt egy roncsmerülés kedvéért. Ám a megfelelően képzett búvárok számára az öreg kontinens is kínál új merülési lehetőséget Dániában, egy hatalmas teherhajónál. A 2003 májusában, egy összeütközés után elsüllyedt Fu Shan Hai roncsán eddig nem engedélyezték a búvárkodást biztonsági okokból. Most viszont már merülhető, igaz csak technikai búvárok számára, hiszen 69 méteres mélységben nyugszik. Nekik viszont igazán csábító lehet a 225 méter hosszú és 33 méter hajó roncsa, ami a legnagyobb egész Európában. A Fu Shan Hai projekt honlapján képek is láthatóak a merülőhelyről.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés