»» ««

Cetcápák bűvöletében

Külföld

A USS Mohawk roncsát roppant gyorsan benépesítette a tenger élővilága.

Az 1934-ben vízre bocsátott USS Mohawk 50 méteres hosszúságú hajó volt, ami eleinte az Egyesült Államok keleti partjainál szolgált jégtörőként, a második világháború éveiben viszont konvojokat kísért, és tucatnyi alkalommal indított támadást ellenséges tengeralattjárók ellen. 1948-ból vonták ki a haditengerészet állományából, ezek után három évtizeden át használták a révkalauzok. A "Mighty Mo" becenevű hajót a későbbiekben egy ócskavastelepre vitték, ahol 15 évvel később bukkantak rá. Némi javítás után lehetséges volt az elvontatása egészen Floridáig, a tervezett nyughelyéig. A hajó elsüllyesztésére végül Florida állam nyugati oldalán, a Mexikói-öbölben került sor, Lee megye partjainál 2012 júliusában.

A Mohawk Veterans Memorial Reef igen gyorsan népszerű merülőhellyé vált. A közelmúltban például szerencsés búvárok arról számolhattak be, hogy a roncs felett váratlanul egy hét méteres cetcápa jelent meg, aki nyugodtan úszott el a hajó felett. A víz alatt levő másik búvárcsapat a biztonsági megállónál találkozott a cetcápával, aki nekik is megmutatta magát. Lee megyében abban bíznak benne, hogy az ilyen eseteknek híre megy, és még többen érkeznek ide kifejezetten azért, hogy a Mohawk roncsánál merülhessenek. A cetcápa ugyanis ritka látvány még ezen a környéken is, ám a roncs felett már más alkalommal is látták a világ legnagyobb halát.



A roncson egyébként nyüzsög az élet. Három hónap elég volt hozzá, hogy halak százai népesítsék be az egykor matrózok által használt folyosókat. Még a híres óriássügérek is ide költöztek, a búvárok nagy örömére. Az ide látogatók egy interaktív térképen már a merülés előtt megismerkedhetnek a roncs érdekességeivel.

[ www.news-press.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Kékbálna 2012 okt 10. 14:39  
Azon a környéken szokott lenni manta egy kis szerencsével. Nekünk az egyik északi szafarin az éjszakai kikötő helynél jött és a hajó fényében körözött. Persze a sok sztahanovista mind merült. Így csak a sisa diver-ek látták a mantát. :)
 1. Bunny 2012 okt 10. 09:52  
Ez kb. olyan találkozás lehet mint anno nekünk a Ghiannis-Karnatic között megjelenő manta rája. Be tudja aranyozni a napját az embernek :)

Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés