»» ««

Elrontott süllyesztés

Külföld

Egy technikai malőr miatt darabokban ért a tengerfenékre egy mesterséges zátonynak szánt szobor.

New Jersey partjai mentén már 1984 óta intenzíven folyik a mesterséges zátonyok kialakítása. Az új élőhelyek halakat, rákokat vonzanak, és horgászok illetve búvárok is megtalálják itt a szórakozásukat. A legújabb bejelentés szerint egy több, mint 14 méteres szobor lesz a következő víz alatti attrakció, ami egy atlanti tőrfarkúrákot (horseshoe crab) ábrázol. A süllyesztést júliusról augusztusra halasztották el az illetékesek, de akkor még nem tudhatták, hogy a több idő ellenére hiba fog csúszni a műveletbe.

A szobor alkotója, Chris Wojcik tengerbiológus, maga is búvár. Abban bízott, hogy a víz alá merülők számára igazi különlegesség lesz majd az élőlények által benépesített óriásrák. Azzal is számolhatott, hogy a Guiness rekordok könyvébe is bekerül a szobor, aminél nagyobbat nem süllyesztettek még el mesterséges zátonyként. Természetesen létezik nagyobb mesterséges zátony, de azok hajók, repülőgépek, betonalakzatok, nem pedig egyetlen önálló szobor. A hatóság emellett még több, nem műalkotások köré kiépülő mesterséges zátonyt is tervez a tengerfenék stratégiai pontjain. Folyamatos tudományos munka is zajlik ezeken a helyeken, ami abban segít, hogy a jövő mesterséges zátony projektjei még sikeresebbek legyenek. Az eddigi süllyesztések között is vannak sikertörténetek, így például az Arthur W. Radford romboló is sok halat és búvárt vonz.

Ilyen előzmények után nagy várakozással tekintett mindenki a rákszobor elsüllyesztése elé. Ám az jelen pillanatban egy tartóheveder elszakadása miatt darabokban hever nagyjából 25 méteres mélységben. Ez a baleset az alkotó, Chris Wojcik legrosszabb rémálmaiban fordult csak elő. Az uszályokra erősített szobrot elúsztatták a kiszemelt helyre. A süllyesztés során egy tengeri munkákban tapasztalt céget hívtak segítségül, ők eresztették volna le daruval a szobrot a mélybe, ám a hevedert a rákszobor farokrésze alatt egyszerűen elpattant. Ezért az korábban érte el a tenger fenekét és letört, sőt, a szintén elsüllyesztett uszályok is rázuhantak, további károkat okozva.

A szakemberek szerint a látványos szobor helyett a víz alatti látképet uraló uszályok így is jó előhelyet jelentenek majd a halak és rákok számára, mert még a felszínen csöveket, búvóhelyeket alakítottak ki rajtuk. De ezt a célt sokkal kisebb erőfeszítéssel is elérhették volna, tehát most azt vizsgálják, menthető-e még a helyzet. Wojcik csalódottsága érthető, hiszen egy hosszú ideje tartó projektről van szó, maga a szobor hat héten át készült, de a támogatói kör kialakítása, a süllyesztése megszervezése egy éven át tartott. Ezt a munkát tette tönkre az a bizonyos elpattant heveder. A terv megálmodója e pillanatban még maga sem tudja, mi legyen a következő lépés.

[ berkeley-nj.patch.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés