»» ««
Nyomtatás
Kanyon
korallos, trópusi
zátony 0-20 m. mélyen, 15-30 m. mélyen üreg
Pontos kordináta: N28° 33' 17.53", E34° 31' 15.24"
Google maps / Google Earth
parti merüléskorallos, trópusi élővilágzátony merülés üreg vagy barlangteknős
7/14 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m , áramlás
Merülőhely térképe

Általános: Beutazás útlevéllel, vízum a reptéren vásárolható (15 USD). Pénznem egyiptomi font (LE), de elfogadják a dollárt és az eurót is. Utazási szezon egész évben, a legjobb május-november közt, a legmelegebb nyári időszak kivételével.
Dekompressziós kamrák: Dahab, Sharm El Sheikh, El Gouna, Hurghada, Safaga, Marsa Alam. Vészhelyzeti telefonszám: 123


» Egyiptom, Vörös-tenger részletesen
Módosítási javaslat   Rögzítette: Bunny
Új merülés  
2014-11-25 (janosbuvar) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 51 m , Vízhő: 24 °C , Látótáv: 10-25m
474 merülés után jutottam el a dahabi Kanyon átúszásához amit itt a divecenter-en legutóbb két éve is éppen én említettem. Most is a Lighthouse DC szervezte a búvártúránkat.

A parton nagy a nyüzsgés mert egymás után 5 csapat is a mélység felderítésére készül. Twin set, stage és rebreather készülékek sorakoznak egymás mellett.
A mi négyfős társaságunk fele még csak Extended Range Diver vagyis kiterjesztett mélymerülésű búvár így dupla, levegős és 1 EAN50 stage palackkal merültünk.

Az élmény hatalmas ahogy a Kanyonban a homokos aljzatot felváltja a szikla és a lefelé egyre szűkülő " résekben" merül, bújkál az ember. A fény árad szemben velünk délelőtt amikor az a Kanyon alsó végén lévő " kamra " homlokzata alatti " ablakon" kiúszunk a nyílt tenger felé.
Itt kívül cseh technikai búvárok várják össze társaikat és mennek tovább (lejjebb) a Neptun barlang felé.

Nekünk most " csak" a Kanyon belül-kívül volt a cél. A külső részen emelkedve kémleljük a még így is elég komor földrepedést. Ahogy közeledünk a felső bejárathoz már lámpa nélkül is gyönyörű szép színes minden és a halacskák is előkerülnek.

Mire legközelebb megyünk már mindenki ki lesz képezve a hélium használatára is és akkor még nagyobb biztonsággal merülhetünk a vízbe.

A régebbi 2003-as orosz térkép szép és jó de 54 m-en jelöli az alsó kijáratot ami "csak" 50 m mert a Kanyon kamra padlója 52 m és onnan már fölfele kell úszni az "ablakhoz" . Kerestem picit újabb német rajzokat .
Kanyon Kanyon Kanyon alsó  kamra
2012-10-19 (janosbuvar) Értékelés: átlagos nehézségű kimagaslóan érdekes
Max mélység: 30 m , Vízhő: 26 °C , Látótáv: 10-25m
A Lighthouse DC szervezésében voltunk éjszakai merülésen a Kanyonban. Már a lagúnából kifelé találkoztunk tűzhalakkal és gömbhalakkal is. A bejáratnál egy másik búvárcsoport éppen kifelé tartott így kicsit várakoznunk kellett fogyasztva a drága levegőt. Végül bejutottunk és csodás látványban volt részünk a színes falak olyan benyomást keltettek mintha az ősember barlangjában lennénk. Gyorsan lejutottunk a tervezett 30m-re ahol egy csodás bordó kőhal-skorpióhal pislogott ránk. Nem követtük tovább az aljzatot hanem a " kéményen " felúszva tértünk vissza a " szabad " vízben a bejárathoz és onnan úsztunk ki a lagúnához. Még pár tűzhal és egy fehér muréna látványa növelte az élményt. A 3 bar fölötti nitrogén parciális nyomás ilyen zártnak tekinthető térben már okoz egy kis narkózist még a meleg vízben is. Ez persze hamar elszállt ahogy felúsztunk a sekélyebb vízbe. Mindenkinek csak ajánlani tudom az éjszakai Kanyont.
Kanyon Kanyon
2010-11-10 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 14 m , Vízhő: 26 °C , Látótáv: 10-25m
Jobbra a korallkertet néztük végig. Kifele a lagúnában zöld színű kőhal, illetve egy devil scorpion fish:) Polip. Lepényhalak, murénák.
2010-11-10 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 29 m , Vízhő: 26 °C , Látótáv: 10-25m
Szokásos kanyon merülés, leereszkedéssel a hasadékba. Baltahalak a barlangban. Polip. Skorpióhalak. Kifele a lagúnában előbb egy, majd két tengeri moly állja utunkat.
2009-09-10 (nembal) Értékelés: átlagos nehézségű kimagaslóan érdekes
Max mélység: 31 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m
Kiemelt állatok: teknős
A szokásos úton alulról úsztunk be, nagy élmény a navigálás a réseken át. 30 méteren fotózás a Kanyonban ülve. A kijövetel után megcsodáltuk a felfelé haladó buboréksort, amit az utánunk jövők gyarapítottak. Rövid teknősrandevú után lepényhal, kis muréna. Red Sea Walker!
2008-05-27 (Mirci) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 35 m , Vízhő: 22 °C , Látótáv: 10-25m
Mindjárt bemenetelkor néhány tintahallal találtuk magunkat szemben. Aztán egy óriási sünhal jött oda hozzánk...
A kanyon egy része már le van zárva, ugyanis az üveghalak kiköltöztek a nagy forgalom miatt. Így csak leereszkedtünk és a legközelebbi kijáraton feljöttünk. Rengeteg és sokféle tűzhalat láttunk. Kifele jövet ismét üdvözölt a sünhal, egész a partig kisért...
2007-08-09 (adamax) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 31 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m
Csodás természeti képződmény a kanyon, megérne több merülést is (a kanyon jobb- és baloldala). Halrajok, a beltozatban rengeteg tűzhal, kint bőröndhalak.
2006-06-05 (pygmy) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 35 m , Vízhő: 23 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Ketten merültünk egy guide vezetésével, aki nem a szokásos utat választotta a Canyon-ig. A kis öbölből kijövet nem egyenesen a kanyon felé vettük az irányt, hanem kis mélységben a fal mellett úsztunk a hasadék magasságáig. Sok levegőt spróroltunk meg igy, és a fal is szép volt. Aztán le a kanyonhoz, de nem a szokásos bemenetellel, mert mi ott mentünk be, ahol mások és máskor ki. Szóval a szűk bejáraton és üregen keresztül jutottunk le a kanyonba cc. 30 méteres mélységbe. Itt gyors nyomásellenőrzés, de mivel piszok jól álltunk, nem jöttünk fel, hanem továbbfolytattuk a merülést az összeszűkülő kanyonban! Egészen 35-ig lesüllyedtünk, miközben bújkáltunk a szűk hasadékban, számtalanszor nekikoccantva a palackot a falnak. Egy roppant keskeny kürtőn préseltük fel magunkat a kanyon felszinére kb. 35 méteren, majd továbbúsztunk a letörés mellett és egy hatalmas és időben hosszú kanyart leirva jutottunk vissza a sekély öböl bejáratához. Muréna figyelt a letörésen. A legjobb Canyon merülésünk volt ez az útvonal, mindenkinek ajánlom, aki birja szuflával:)
2006-06-01 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű átlagosan érdekes
Max mélység: 30 m , Vízhő: 24 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Klasszikus út a Canyon-ig, lesüllyedés 30-ig a hasadékban, majd fel az üregen keresztül. Itt a szokás üveghalraj várt bennünket. A kanyonig meg vissza számtalan böröndhal. A kanyon felett buborékfüggöny, a kanyonban merülő búvároknak köszönhetően.
Kanyon
2003-09-08 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 19 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Aznap már a második ezen a helyen, de most a kis lagúnából kijövet jobbra fordultunk és a sekéylebb részen szétnéztünk a korallkertben. Érdekes, de a kanyon jobb!
2003-09-08 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű átlagosan érdekes
Max mélység: 30 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
Rutinos kanyonmerülő lettem. A beereszkedés még mindig izgalmas. Üveghalak a hasadékban, pufferhalak az oda s visszaúton.
2003-09-07 (pygmy) Értékelés: nehéz körülmények kimagaslóan érdekes
Max mélység: 28 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m , áramlás
AOWD-Drift. Első igazi merülésem a kanyonban, kicsi para az alján és a szűk hasadékon tröténő kiúszásnál. Üveghalal figyelnek a szűk kijárat előtt jobbra. Brutál áramlás a kijövetelnél, enyhe görcs a lábban:)
2003-09-05 (pygmy) Értékelés: átlagos nehézségű érdekes
Max mélység: 18 m , Vízhő: 28 °C , Látótáv: 10-25m
Csak a kanyon fölé úsztunk, még nem volt jogsim beleereszkedni. Nagyon klassz volt így is elsőre, irígykedve néztem a többieket, akiket elnyelt a mélység, a hasadék. A buborékfüggöny lenyűgöző, ami a kanyonból árad...Rengeteg bőröndhal!
2003-02-28 (Bunny) Értékelés: átlagos nehézségű unalmas
Max mélység: 31 m , Vízhő: 21 °C , Látótáv: 10-25m
Dzsipes merülés a préri közepén. WC a hegy tetején. Hasadék a víz alatt, kicsit beúsztunk de a 30m-es limit miatt visszafordulás. Bommie a tetején, összességében elég gyenge.
Kanyon térképe
Kezdőlap   Ország merülőhelyei   Vörös-tenger merülőhelyei  

Divesite 0.72 © 2008-2012 Bunny

Merülőhelyek

Manta Point, Pulau Wai

Indonesia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 9m, látótáv: 4-10m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés