»» ««

Norvégia partjainál került elő a brit hadihajó

Külföld

Egy, a németek által még a második világháború idején elsüllyesztett brit romboló, a HMS Hunter roncsaira bukkantak Norvégia partjainál nemrégiben.

A roncs felderítésére egy többnemzetiségű haditengerészeti hadgyakorlat, az Armatura Borealis keretében került sor. A norvég flotta HNOMS TYR nevű egysége hanglokátor segítségével találta meg végül a 68 éve háborítatlanul pihenő hadihajó maradványait.

1940. április 10-én hajnalban a Norvégiát megszálló német erők feltartóztatására küldött brit flottakötelék egyik hajóját, a H-osztályba tartozó, 1880 tonna vízkiszorítású HMS Hunter rombolót elsüllyesztették. Ez a hajó volt az első narviki csata során a brit admiralitás egyik fájó vesztesége. Ráadásul nemcsak a HMS Hunter, hanem a HMS Hardy is a fjord fagyos vizében végezte, számos tengerésszel a fedélzetén. Némi vigaszt csak az jelentett, hogy a németek duplaennyi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni. A HMS Hunter fedélzetén egyébként 145 tengerész szolgált, közülük 110-en a hadihajóval együtt végleg odavesztek.

Az 1935-ben vízre bocsátott HMS Hunter a kilenc egységből álló H-osztályba tartozott. A közel 100 méter hosszúságú, 1880 tonnás romboló harcolt a spanyol polgárháború idején is, majd rövid pályafutása a narviki csatában ért véget. A négy darab 119 milliméteres ágyúval és torpedóvetőkkel, illetve géppuskákkal felszerelt hadihajó eredményesen támadta a német flottaegységeket Narvik kikötőjében, azonban a fjordból való visszavonulás közben több találatot is kapott, illetve összeütközött egy másik brit egységgel, melynek következtében elsüllyedt. Egészen 2008. március 5-ig nem tudták a roncs pontos helyét, most azonban felderítésre került.

A brit, holland, amerikai és norvég egységek részvételével zajló Armatura Borealis hadgyakorlat keretében hadihajók, repülőgépek és helikopterek is bevetésre kerülnek, hogy teszteljék a NATO-erők harcképességét a zord északi-tengeri viszonyok közepette is.

[ Háború Művészete ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Umm Gamar

Egypt, Red Sea

6/13 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.4) átlagos nehézségű
max: 36m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal teknős delfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés