»» ««

Roncsokra lelt az észt haditengerészet

Külföld

Saarema sziget közelében bukkantak rá a brit hadihajókra.

Az Ugandi nevű aknaszedő hajó találta meg a közelmúltban a roncsokat az Észtországhoz tartozó vizekben. A HMS Cassandra, HMS Myrtle és HMS Gentian nevű hajók 60-100 méteres mélységben vannak, és a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően az angolok tulajdonában levőnek számítanak. Pár évvel ezelőtt még nehezebb lett volna megtalálni a roncsokat, ám a korszerű hangradarokkal javultak a kutatók esélyei.

A HMS Cassandra 1918. december hatodikán futott aknára, a robbanásban 11 ember halt meg és 400 főt kellett kimenekíteni. A 140 méter hosszú Cassandra könnyűcirkáló egészen új hajó volt, alig egy éve állt szolgálatban. Szintén az észtek sikeres függetlenségi háborúját támogató brit flottához tartozott a másik két hajó is, amelyek ugyanazon a napon süllyedtek el, 1919. júliusában, miután egyaránt aknára futottak. A Myrtle és a Gentian szintén modern hajók voltak, de valamivel kisebb, nagyjából 80 méter hosszúságú hadihajó volt mind a kettő.

Az észtek többek között azért is biztosak abban, hogy a brit hadihajókat találtak, mert a flotta parancsnoka, Sir Edwyn Sinclair Alexander-Sinclair, a jütlandi csata hőse meglepő pontossággal adta meg az elsüllyedésük helyzetét, ami egyezik a most megállapított pozíciókkal.

[ oldsaltblog.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Pulau Urun, North-East

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Tribord 5mm kesztyű

Ár: 2.499 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés