»» ««

Kollektív emlékezet

Külföld

Az első vilábháború kitörésének századik évfordulója alkalmából búvárok képeit, videóit, beszámolóit várják.

Az 1914-1918 között zajló világháború rengeteg emberéletet követelt szárazföldön, vízen, levegőben. A tengeri csatákban rengeteg tengerész veszett oda, ma is sok roncs nyugszik a felszín alatt. Még nekünk, magyaroknak is van miről megemlékezni, elég például felidézni a Szent István csatahajó tragikus történetét.

Az Egyesült Királyságban a Nautical Archaeology Society (NAS, Tengeri régészeti társaság) arra biztatja a búvárokat, hogy hajtsanak végre megemlékező merüléseket az első világháborús hajók maradványainál. A projekt a Lost Beneath the Waves 1914-1918 nevet kapta. A világ minden részén merülő búvároknak azt javasolják, hogy egészen 2018-ig keressék fel a felszín alatti emlékhelyeket, ha lehetőségük van rá, minél közelebb a süllyedés századik évfordulójához.

Arra is megkérték a búvárokat, hogy osszák meg élményeiket, megfigyeléseiket, képeiket és videóikat a merülések után. Egyrészt ezzel megemlékeznek az áldozatokról, másrészt pedig egy közösen épített adatbázis is épül a századik évfordulón. A szervezet semmilyen forgatókönyvet nem javasol, minden búvárcsapat maga dönthet arról, hol merül, hogy emlékezik meg, miként bonyolítja a merülést. A NAS egy nagy megemlékezést tervez majd minden évben 2018-ig, amire több nemzet képviselőit várják. Ebben az évben a Royal Navy engedélyével augusztus 6-án gyülekeznek majd a HMS Amphion roncsánál, ami a háborúban elveszett első brit hajó volt, melynek elsüllyedése 169 ember életét követelte.

A projekt honlapja a www.nauticalarchaeologysociety.org/lbtw címen érhető el.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

East Of Eden (island #7)

Thailand

1/2 db alapján:unalmas(átlag: 3) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés