»» ««

Roncsvadászok akcióban

Külföld

Még mindig felfedezetlen roncsok vannak a tenger mélyén, mint azt a legutóbbi hírek bizonyítják- köztük egy magyar felfedezés.

A világ minden részén találnak a vizek mélyén roncsokat, mindenféle korszakokból. Néha még annak a lehetősége is felmerül, hogy értékes kincsek is vannak lenn, de ettől függetlenül is nagy történelmi jelentősége lehet egy-egy leletnek.

A buvarregesz.blog.hu beszámolója szerint valószínűleg sikerült megtalálni a Habsburg monarchia egyik leghíresebb kereskedelmi vitorlásának roncsait. A korai kereskedelmi flottának volt egyik leghíresebb hajója az 1850-ben Fiumében épített Splendido nevű kétárbocos vitorlás, azaz brigg. Ez a hajó Ivan Visin kapitány vezetésével 1852 és 1859 között megkerülte a Földet, még mielőtt ezt a tettet a jóval nagyobb, gőzhajtású Novara hadi fregattnak sikerült volna 1857-59-ben végrehajtania! A hajó később egy Trieszt-Cres úton viharba került és elsüllyedt. A feltételezett elsüllyedés helyén a korabeli hozzávetőleges koordináták alapján lokátorral vizsgálatot végzett a Czakó László vezette horvát-magyar csapat, és a lokátor végül kimutatta a keresett hajót. A hajó végleges azonosítását búvár merüléssel döntik majd el egy későbbi időpontban, de mivel ezen a környéken más hajóroncs nincs, és a lokátor sem talált mást, így a hajó azonossága valószínű.

A Dominikai Köztársaságban egy amerikai cég kincsvadászai fedeztek fel egy 1725 és 1745 közöttire datált roncsot, többek között a horgonyt és egyéb tárgyakat találtak a lelőhelyen. A Dominikai Köztársaság engedélyével dolgozó cégek inkább a kincsek után kutató vállalkozások közé tartoznak, ezért meghatározott korú hajók roncsai után kutatnak elsősorban, de a lelet jelentős lehet akkor is, ha értéket nem találnak.

Ausztráliában egészen más hozzáállással dolgozó roncskutatók találták meg a Glenelg nevű hajó maradványait, ami 1900-ban süllyedt el Melbourne városától keletre. A szörnyű viharba került hajó utasai közül csak hárman menekültek meg, ez egyike volt az ország legsúlyosabb hajószerencsétlenségeinek. A 40 méteres hajó roncsának felfedezését komoly jelentőségű leletnek tartja a csoport vezetője, aki azt is elmondta, hogy három éve keresték már a Glenelget. A búvárcsoport tagjait a roncskutatás iránti szenvedély hajtotta csak, és saját maguk finanszírozták a munka költségeit.

Floridában két helyi, rendszeresen a környéken merülő búvár fedezett fel egy nagy horgonyt Singer Island közelében, ami kiváló állapotban volt. A szintén megtalált fa alkatrészekből arra következtetnek, hogy egy 19. század végén elsüllyedt spanyol vitorlás roncsára bukkantak. Pénzzé tehető kincsek nem kerültek elő, viszont a megtalálók és a közösség számára nagyon is értékes maradványokat szeretnék konzerválni és megőrizni az utókor számára.

Akadnak viszont kevésbé tisztességes búvárok, akik elemelnek tárgyakat a roncsokból. Ám szerencsére nehezíti a helyzetüket, hogy a tolvajok csak úgy tudnak pénzt csinálni, ha eladják valahogy a leleteket. Ennek legfőbb helye manapság az internet, ám időnként pórul járnak az eladók. Az egyik szemfüles eBayer figyelt fel rá, hogy olyan 18. századi érméket árul valaki az Egyesült Államokban, amik minden bizonnyal egy Anguilla közelében 1772-ben elsüllyedt spanyol hajó rakományából származtak. Értesítette a hatóságokat, és az FBI jutott el az eladóhoz, végül nagyjából száz érmét juttattak vissza Anguilla kormányzatának az amerikaiak. Igyekeztek azt is feltárni, hogy juthattak ki az országból az érmék, és valószínűleg az éppen az értékes roncs felügyeletével megbízott, és a merültetés jogát is megkapó cég búvárai akartak még egy kis extraprofitra szert tenni. Bár most sok érme visszakerült az országba, pontosan valószínűleg már soha nem fog kiderülni, mi tűnhetett még el a helyről.

A nagyvilágban a jelek szerint a feladat kettős: tovább folyik a kutatás a roncsok után, viszont a már felfedezett helyek értékeit is meg kellene óvni. Ám a tömegessé váló búvárkodás miatt nincsenek könnyű helyzetben a hatóságok.

[ Örvények titkai, Underwatertimes, Divenews, CDNN nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. shark 2009 júl 27. 15:44  
Történészek óvatos becslése szerint, csak az Adriai-tenger keleti partszakaszán az elmúlt két évezredben több, mint
kettőezer hajó süllyedt el. Nemcsak az antik világ faépítésű hajói, hanem az elmúlt másfél évszázad fémépítésű  tengerjárói közül is van még mit felfedezni, illetve megtalálni. Jó példa erre a pont a Czakó László/Kovács Attila által felfedezett Ferenc József partvédő csatahajó roncsa. De ugyanígy egy, a Rovinj térségében gyakran merülő magyar búvárok által  ismert impozáns roncsot, a Hans Schmiedt-et is csak a 90-es években találták meg, és a hajó azonosítása több éves, vitáktól terhes folyamat volt.

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés