»» ««
vizidino hozzászólásai:

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
6630. vizidino Ugrás 2008 jún 19. 15:45  
ezer kösz
6623. vizidino Ugrás 2008 jún 19. 12:38  
Ez érdekesen hangzik. Hol sikerül ilyet venned?
6584. vizidino Ugrás 2008 jún 18. 13:15  
sajnos eleve úgy kérdezték tőlem, hogy meglévő "kedvenc" maszkját szeretné dioptriásra átalakítani. Ha nem így jött volna a felvetés, nekem is a Look + eleve dioptriás üveg  ugrott volna be....
6579. vizidino Ugrás 2008 jún 18. 11:49  
Tud valaki olyan optikust/akárkit aki egy már meglévő maszkba képes (és hajlandó) dioptriás lencsét csiszolni? Előre is köszönöm a segítséget, google -val nem jutottam semmire...
5709. vizidino Ugrás 2008 máj 13. 01:16  
Meglettek, a "necafé" mellett.  Ott ülnek a konténerben.  A hétvégén meglepően jó volt a látótáv, Széchenyi  Laci klubtárs botlott beléjük. Asszem szereti a sört :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-04-22 Magyarország rákjairól búvároknak
1. vizidino Ugrás 2008 ápr 22. 10:37  
Az idén tavaszi rákpusztulásnak a Palatinusban lehet köze a rákpestishez? Tavasz elején nagyon sok rák mozgott a tóban, később pedig nagyon sok megdöglött, a maradványaikkal még mindig tele van a fenék... a petéket is kitűnően meg lehet figyelni rajtuk :(
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
3735. vizidino Ugrás 2008 már 16. 23:47  
Szerintem nem feltétlenül zavarják a "profi" képek a versenyt. Az én szavazataimat eddig teljesen vegyesen kapták "profi" és "amatőr" képek. A mostani szavazásnál sem fogom előre tenni a szóban forgó képet bármilyen jól is néz ki, egyszerűen nem passzol a kiíráshoz.
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-28 Az Oriskany jótékony hatása
4. vizidino Ugrás 2008 feb 28. 09:48  
Horvátoknál elég gyenge amúgy is a búvárlobbi, ottani bázistulaj barátom rengeteget panaszkodik arról hogy a legjobb merülőhelyek környékén sem lehet keresztülverni a halászati tilalmat annak ellenére, hogy az EU -csatlakozásuknak feltétele a tengeri nemzeti parkok számának és területének jelentős növelése.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
4649. vizidino Ugrás 2008 feb 22. 00:51  
Én kattintottam múlt vasárnap, a strandnál. A kötélpálya végén a haltartás üres,  előtte jobbra a "gödörben" kómázik  csak egy-két harcsa  meg egy süllő. A strandnál  viszont 3, a dinnyéskonténereknél 5 csukát láttunk. Némelyiknek a pocakjából ítélve közel lehet az ívás.
Kár hogy vasárnap nem tudsz lejönni, én pont szombaton nem tudok.... pedig már jó régen lógok neked egy kapucnis felsővel.
sok szerencsét a szombathoz
4639. vizidino Ugrás 2008 feb 21. 15:41  

Látnivaló lenne...
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-04 Búvárút a világ végére
70. vizidino Ugrás 2008 feb 07. 15:19  
Ez a feltöltődés mit takar? Helyenként van alattunk ~13m híg szerves trutyi, vagy a homok csúszott be?
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-06 A naptej árt a koralloknak
31. vizidino Ugrás 2008 feb 07. 13:52  
elvileg kb. '87 óta (legalábbis a montreali egyezményt aláíró országokban) nem használnak CFC -ket aeroszolokhoz (hűtési il. tűzoltási célokra voltak kivételek ill. átmeneti szabályok, de amennyire tudom már a CFC -ket először kiváltó HCFC -ket is nagyrészt betiltották)
30. vizidino Ugrás 2008 feb 07. 13:48  
talán egy indokkal magyarázható a búvárok ezirányú csesztetése: mi szelektíven pont a legszebb/legérdekesebb helyekre hordjuk a szennyezést, nem úgy mint a mezei strandolók
  fórumok / Hírek fórumai / 2008-02-04 Búvárút a világ végére
66. vizidino Ugrás 2008 feb 07. 13:38  
bocs, a szénbányára nem csipogott a humordetektorom, az esővízgyűjtő pedig lényegében igaz :)
63. vizidino Ugrás 2008 feb 07. 11:50  
> a Dorogi tó egy külszíni szénbánya helyén kialakult esővízgyűjtő. Tévedtem volna

Picit. Nem szenet hanem homokot termeltek ki (azt viszont a szénbányában használták).
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
3334. vizidino Ugrás 2008 feb 04. 20:05  
> de azért még mindig jobb a víz, mint szokott, ugye?

Most még igen, de az utóbbi 3 hétvégén folyamatosan romlott, Persze megjósolni sosem lehet, de nem vagyok túl bizakodó.
3331. vizidino Ugrás 2008 feb 04. 17:08  

> Vagy Dorogon, most ott is van látás :D

Ez rágalom :)
A jég teljesen elolvadt (ill. szélcsendes reggeleken van hártyajég a partközelben), a látótávolság a közepes őszi napokat idézi (3-5 m), közelében sincs a  normál jég alattinak.  Viszont a  rákok, harcsák, csukák aktívak, közelképeket lehetne csinálni...
3248. vizidino Ugrás 2008 jan 28. 13:03  
Amennyire tudom,  a fluoridion csak savas közegben bírja bántani az üveget. A fehérítő fogkrémek között ugyan van savas, de nem túlzottan, Bunny úrral egyetértve én nagyon meglepődnék ha pár percnyi kontakt alatt bármelyik fogkrém hatása meglátszana. Jobban félnék attól hogy némeyik nem  elég finom szemcseméretű, lencsét viszont még nem políroztam fogkrémmel úgyhogy gyakorlati infóm nincs.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
380. vizidino Ugrás 2007 okt 16. 09:53  
A BWRAF magyar forditasa :)

egyebkent (csak kozelitoleg emlekszem, az alapkepzesemnek nem volt resze):

Abc
Melleny
Rogzitesek
Levego
Olom
Ooo errol fogalmam sincs :)
378. vizidino Ugrás 2007 okt 16. 09:41  
Haat, en azert valamikor az uszonyrangatasok kozben nekialltam volna magam megnyitni azt a csapot, biztos ami biztos. Egyebkent a vadli (vagy egyeb kozelemben levo testresz) bokodese nekem altalaban jobban bejon a figyelemfelhivasra, arrol biztosabban erzi a delikvens a szandekot. Allando merulotarsam pedig a kiabalasra van "raszokatva", reduktoron keresztul is eleg jol hallhatot lehet sikitani.
A mutogatasrol: ha a "nincs levegom" mozdulattal kezdesz, legalabb odamegy hozzad es utana van ido magyarazni neki. Persze utolag konnyu okoskodni...
263. vizidino Ugrás 2007 sze 06. 10:00  
"valami sziszeg. Persze, hiszen az áramlás nyomja a gombot a sárgán"

Ez zord. Meg sohasem hallottam ilyenrol. Masvalaki mar talalkozott a jelenseggel, esetleg az okozhatta hogy kulonosen gyenge volt a rugo benne? Milyen tipusu octopus volt?


  fórumok / Hírek fórumai / 2005-01-05 Környezettudatosság és búvárkodás
23. vizidino Ugrás 2007 sze 03. 17:50  
Kicsit a temat tovabb feszegetve: a sugert tarto vigyorgo kavebarna bacsi osei hosszu-hosszu ido ota fogdossak ki a leheto legszebb halakat a Vorosbol, gondolom hasonlo technikaval mint o, es valoszinuleg  nem veszelyeztettek a halpopulaciot tulzottan.  Aztan egyszer csak elkezdtek a turistak szaporodni, addig-addig amig lassacskan tonkretettek a kornyezetet, es meg jol meg is mondjak neki hogy ne pecazzon. Es akkor o a barbar?
Persze sarkitas a dolog es ki is hagytam belole az ipari lepteku halaszatot (amihez persze a kavebarna bacsinak megint semmi koze), de azert megis.
Par hete volt, hogy egy japan csaladdal sznoriztunk a nyugati partnal. A partszakasz teljes uri kozonsege a ketevestol a nyolcvanevesig csavarhuzokkal, kesekkel es minden egyeb eszkozzel feszegette az eheto kagylokat, csigakat a kovekrol (ahogy elneztem minden eheto volt). Bantja ez a kornyezetet? Biztos, de valoszinu a kornyezet az elmult 2000 ev alatt megszokta, raadasul a tomegeket mar vagy 100 eve kagylofarmok latjak el es nem vadon gyujtott cuccot esznek. Le kellett volna orditanom a hajukat hogy micsoda barbarok? En inkabb felhoztam par awabi -t (asszem angolul abalone), es elveztem a zabalast utana.
Egyebkent nem rossz szabadtudos sport, sziklak behajlasaiban tapad, eleg jol alcazza magat es meg celszerszammal is csak akkor lehet egyszeruen lefeszegetni ha megleped: ha van ideje odaszivnia magat a sziklara altalaban o nyert. 10m kornyeken (szamomra) mar eleg megerolteto volt megtalalni es lekapni a sziklarol. Kezdem megerteni miert voltak az ama -k olyan izmosak.
21. vizidino Ugrás 2007 sze 03. 17:19  
Erre az adatra (sem) emlekszek pontosan, de anno gyakorlaton eleg nagy szennyvizkezelomuben voltunk BP teruleten es azota epitettek ujakat is, eros gyanum hogy tobb mint a felet kezelik a fovarosi szennyvizeknek es az arany idovel javul.
A Voroson elkovetett keves merulesem egyik nagy elmenye volt amikor a 3m -es biztonsagi megallon egyszer csak pici barna darabkak meg papirfecnik kezdtek el uszkalni korulottunk. A Dunaban legalabb nem furdok kozvetlen Pest alatt...
20. vizidino Ugrás 2007 sze 03. 17:02  
" Parlagfű eddig is nőtt, észre sem vettük"
csak a pontositas kedveert: a parlagfu ha jol emlekszek 1960 korul kezdett terjedni az orszagban, azota nagyjabol csak no a mennyisege. Joapam mezogazdasz, nala lattam olyan terkepeket amik az elterjedest mutattak.

dino
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
1909. vizidino Ugrás 2007 aug 29. 19:15  
>Ezért pusztán szakmai alapon:

>1.) Te magad vagy a példa rá: attól még, hogy valamit nyomtatásban olvasol a neten, az még bőven >lehet - hogy téged idézzelek -ostobaság.

az altalam beidezett forrasok referalt tudomanyos folyoiratok voltak. Az ezekben megjelent kozlemenyeket kozles elott fuggetlen, szakmai biralokkal ellenoriztetik. Ha szakmai ellenvetesed van a bennuk foglaltakkal szemben, legy szives kozold. Mar ha egyaltalan elolvastad oket.

>3.) Szívesen megvitatom veled az oktatói kvalitásaimat, miután tudod, hogy miről formálsz >véleményt egyáltalán. Ehhez már csak tanulni, tanulni, és tanulni kell.

Legyel szives az altalam leirt szakmai tevedeseket beidezni, es megcafolni. Ezt eddig egy esetben sem tetted meg. Vagy olyan dolgokat cafoltal amiket nem irtam, vagy olyan cafolatokat probaltal irni amikert barmelyik elsoeves hallgatom azonnal ropulne vizsgarol.

>4.) A sajtószemlén alapuló elméleteddel nem azért nem értek egyet, mert unszimpatikusan érvelsz, >hanem azért, mert a NOAA, az USS NAVY és a világ összes búváriskolája  több évtizedes kutatásai >és tapasztalatai alapján hülyeség amit mondasz.

Legyel szives a vitatott kijelenteseimet idezni, es megcafolni az altalad ismert forrasok allitasaival. Addig amit irsz csak betuhalmaz.

>5.) Ha csak egy kezdő búvár is komolyan vesz téged meg az elméletedet itt a fórumon, akkor nem >csak hiú vagy, hanem közveszélyes is.

Legy szives idezz be egy olyan kijelentesemet, ami veszelyt hordoz barki szamara

>És hogy a kompromisszum-készségemet is kifejezzem: Szívesen, nyilvánosan megkövetlen, ha nem >csak ismeretlen szerzők, jól hangzó orgánumaiból idézel elméletetedet alátámasztó érveket,

"a szakmai kozvelemeny ujjongva koszontotte, hogy a megbizhatatlan hivatkozasi indexek helyett ezentul egy zsenialis magyar buvaroktato velemenyet  fogjak hasznalni a tudomanyos folyoiratok minositesere"

Szerintem az, hogy te ismeretlenul leszolsz egy folyoiratot, az nem feltetlenul a folyoiratot minositi.



1908. vizidino Ugrás 2007 aug 29. 18:55  


>  Mert hogy azt hemoglobinok veszik fel oszt szállítják, azoknak meg meg van a kapacitásuk, így aztán > nem lehet tartalékolni, annyi diffundál át, amennyit a szervezet hasznosít (eléget és széndioxoddá >válik), a többi kilégzéssel el.

Tevedsz. Az oxigen oldodik a verplazmaban es szovetekben is. Ha nem tenne, nem lenne oxigenmergezes sem.

> De az a hülye nitrogént azt nem veszi fel semmilyen "globin", annak semmi más nem szabályozza >az abszorpcióját csak  adott nyomáskülönbség és a belégzett gáz nitrogén mennyiségi aránya. >Vagyis több slukk, több nitrogén.


Ha igaz lenne amit irsz (csak a nyomaskulonbseg es a mennyisegi arany befolyasolja a gazfelvetelt), akkor a "tobb slukk" nem befolyasolna a nitrogen elnyelodeset, hiszen az sem az aranyt sem a nyomaskulonbseget nem befolyasolja. Viszont nem igaz, az elnyelodest befolyasolo tovabbi tenyezoket lasd pl: http://www.tek-dive.com/portal/upload/sdeco.pdf (modern decompression algorithms: models comparisons and statistics). Valami ismeretlen foszer irta a Los Alamos National Laboratorybol.
Tobbek kozott ir a verkeringes limitalo szereperol bizonyos esetekben. Ezt osszevetheted azzal amit irtam.



  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
226. vizidino Ugrás 2007 aug 24. 19:00  
Szerintem ha csak azert fogyaszt tobbet a dolgozo mert nem szabalyozza a legzestempojat es felhasznalatlanul kifujkodja a draga levegot, akkor nem nyelodik el tobb nitrogen, a szuk keresztmetszet a verbe valo beoldodas. Ha a gyorsabb legzes elenkebb keringessel is egyutt jar, akkor mar baj lehet, de azt meg ugysem tudod megmondani pusztan a levegofogyasztasbol. Valoszinuleg a computergyartok egyebkent is eleg nagybiztonsagi rahagyassal dolgoznak.
192. vizidino Ugrás 2007 aug 23. 08:40  
nem che-szegetni akarlak, de te sem vetted le a cikkek tartalmat. Nem csak a dekomegallokrol hanem a felszinrol is volt szo bennuk, az egyik pl. kifejezeten elonyosnek talalta a merules utani tornasztatast a punnyadassal szemben. Ennek elelnere ha visszaolvasod a levelem en sem ajanlottam a mostani szokasok azonnali valtoztatasat (sot a szerzok sem), de az eredeti kerdes most a gazcsere befolyasolasarol szolt (nem a buborekmozgasrol  vagy kepzodesrol), es  arra ezek a cikkek (illetve a benuk levo hivatkozasok lekovetese) egyertelmu valaszt adnak.
A szemelyeskedesrol: en eleg sulyos dolognak tartom azt, ha valaki oktatokent olyan dologrol probal nagy mellennyel magyarazni, amit nem ert. A nem ertes nem baj, lehet tokeletesen merulni ezek nelkul az informaciok nelkul is,   annak be nem ismerese viszont eleg gaz.
Mindenesetre a "vita" nekem legalabbis hasznos volt, jobban utananeztem egy par dolognak mint eddig, ha akad meg masvalaki is akinek esetleg ujak voltak ezek az infok, mar megerte az egesz csunya veszekedes.
189. vizidino Ugrás 2007 aug 23. 03:13  

Az alabbi  cikkeket _NEM_ duplanak szanom, meg elgondolkodna egy picit es kevesebb lenne egy igazi, kemenyfeju oktatoval.

Merules utani mozgasrol:

1
Exercise during a 3-min decompression stop reduces postdive venous gas bubbles
MEDICINE AND SCIENCE IN SPORTS AND EXERCISE 37 (8): 1319-1323 AUG 2005

2
Venous bubble count declines during strenuous exercise after an open sea dive to 30 m
AVIATION SPACE AND ENVIRONMENTAL MEDICINE 77 (6): 592-596 JUN 2006


3
Exercise effects during diving and decompression on postdive venous gas emboli
AVIATION SPACE AND ENVIRONMENTAL MEDICINE 75 (6): 489-495 JUN 2004


Ezt meg csak eredekessegkeppen ha mar a DCS megelozeserol volt szo:

4
Exercise and nitric oxide prevent bubble formation: a novel approach to the prevention of decompression sickness?
JOURNAL OF PHYSIOLOGY-LONDON 555 (3): 825-829 MAR 16 2004


Osszefoglalva (nem csak ezeket a cikkeket, hanem amit eddig sikerult osszeolvasnom): A merules utani sportolast egyreszt a buborekok  athelyezodese miatt, masreszt azert nem ajanljak, mert nagyon eros terheles az izuletekben csokkent nyomasu teruleteket hozhat letre ami kivalthatja a felbuborekosodast es a DCS -t. A gazkiurulesre viszont ugy tunik pozitiv hatasa van, sot, 3 szerint pl. a nem tul megerolteto sport a dekompresszio ideje alatt altalanossagban csokkentette a buborekkepzodest.
Nem gondolom, hogy elobb kellene megvaltoztatnunk a merulesek gyakorlatat mint ahogy a nagy szervezetek "utolerik" a tudomanyt: a  lassu reagalasnak megvan az a haszna, hogy kozben meg tobb kutatonak van alkalma ellenorizni es vitatni az uj eredmenyeket. Mindazonaltal tovabbra is ugy gondolom, hasznosabb erteni mi tortenik velunk es miert, mint magabiztosan ostobanak lenni.
 
 



162. vizidino Ugrás 2007 aug 22. 17:51  
Szerkesztoknek: Bocs hogy itt tartom a vitat, ha gondoljatok atemelhetitek mashova, de szeretnem egyben tartani a threadet, hatha valaki uj gondolatokkal huzakodik elo. Mellesleg a szabalyok okainak kibeszelese nem haszontalan cselekedet, ha feltetelezzuk hogy adodhat olyan szitu amikor gondolkodnunk kell, nem csak elorantani a bibliat.

"Az alaptémát illetően idézlek:
"Javitsatok ki ha tevedek, de en ugy tudtam, a gazbuborekok felszivodasanak sebesseget nem befolyasolja hatranyosan a mozgas"
Erre írtam én azt, hogy szerintem meg de.
...
a dekotáblára nem ok nélkül került fel a szabály, hogy hideg vízben, ÉS megerőltető mozgással járó merülés után a szigorúbb értéket kell figyelembevenni a következő merülés tervezésénél."

Eljen hurra, legalabb az nyilvanvalo lett hogy azt a levelet nem olvastad el amivel az egesz indult: merules utani, felszini testmozgasrol volt szo, nem pedig merules kozbenirol.

"Érveltem is.  Nem kiktatólag, nem nagyképűen, jószándékkal, félreértve azt a mondatodat: "hogy javítsatok ki, ha tévedek" Sajnálom, ha lekezelőnek érezted, a szándék nem ez volt. Ezzel együtt is kellő szerénységgel és alázattal (a sportág) iránt fenntartom"

en ugy gondolom, ha fizikat akarsz magyarazni akkor a fizika irant kellene alazatosnak lenni nem a sportag irant

De ettől te még nyugodtan gondolhatod, azt amit akarsz, engem ugyanis ez nem dühít.

ha nem is gondolkodtat el, az nagyobb baj


158. vizidino Ugrás 2007 aug 22. 17:05  
"Ha ez így volna, akkor a szabadtüdős mélymerülők mind deko betegek lennének, mi meg azt tanulnánk az iskolában, hogy dekobetegség ellen hyperventillálni kell."

Vagy azt nem erted amit en irok, vagy azt amit sajat magad. Miert lennenek a szabadtudos merulok dekobetegek attol amit leirtam? Hiperventilaciorol sem esett szo eddig csak testmozgasrol, azt pedig leirtam hogy szerintem miert ellenjavallt. Mi lenne ha esszel probalnal ervelni es nem lekezelni?

"Nagyon leegyszerősítve, ha egy liter vízbe a szódáspatronnak csak a negyedét engeded be, akkor ha iszod bizsereg a nyelved, ha az egészet,  könnyezni fogsz!"

Ezt szerintem annyira sikerult leegyszerusitened, hogy semmi koze nem lett az eredeti temahoz.
Hatekonyabb lenne ha nem egyszerusiteni probalnal, hanem ervelni, magyarazni, esetleg levezetni.


155. vizidino Ugrás 2007 aug 22. 16:03  
reszemrol nem a sekelyben uszkalasrol hanem a felszini megeroltetesrol volt szo, ott pedig uj buborekkepzodes nem jatszik be
154. vizidino Ugrás 2007 aug 22. 16:01  
Nem  tetszik kulonosebben az ervelesed. Hiaba lelegzel gyorsabban, a felszinen tobb nitrogen soha nem fog a veredbe oldodni a legkori nyomasnak megfelelo egyensulyi koncentracional. A gyors legzes szerintem pont az egyensuly bealltat segiti (ugyanugy mint ahogy melyen, csak akkor a gradiens forditott).
137. vizidino Ugrás 2007 aug 22. 13:17  
Hmm. Javitsatok ki ha tevedek, de en ugy tudtam, a gazbuborekok felszivodasanak sebesseget nem befolyasolja hatranyosan a mozgas (legalabbis vegyiparban ha gazt akarnak folyadekban elnyeletni, a leheto legeroteljesebb keverest alkalmazzak), a merules utani kiemrito tevekenyseget azert ellenjavallt, hogy a veszelytelen helyen elakadt bubi nehogy kimozduljon es uj, veszelyesebb pozicioban akadjon el. Tehat az, hogy mennyit ugral a merules utan, a felszivodas idejet nem hosszabbitja, legfeljebb veszelyesebbe teszi.
113. vizidino Ugrás 2007 aug 21. 04:39  
Ugyanaz a tanfolyam, emelesi gyakorlat. Feladat: kikotobol "kolcsonvenni" egy jokora betonkockat a hozza valo karvastagsagu lanccal, eltolni a bazis ele, jol fog az meg jonni a kishajot kikotni. Becsult ossztomeg 6-700 kg, sebaj, ott az 1 m3 -as emeloballon. Oktato magyarazza, hogyan kell epp csak megemelni hogy ne szalljon el es a fenek folott lehessen tologatni, meselte hogy a delszlav haboru utan amikor hidroncsokat takaritottak el, a "felrepulo" ballonnal kishajot is lehetett boritani, ha meg a boja alol kipoffen a levego, a viszazuhano teher ki tudja hol all meg... elmelet szep, iszapba letapado betontomb kevesbe. Persze sikerult tultolteni, elszallt mint a gyozelmi zaszlo, orultem hogy nem vert allba, asszonyostol kotortunk elfele nehogy rank essen visszajovet. Felettunk sem volt senki (nem kizarolag szerencse volt, elotte alaposan (de nem feltunoen) korulneztunk). Hasonlo szitut tobbszor is eljatszottunk Dorogon egy furdokaddal, de az megsem volt ilyen sulyos.
P.S.: a neha talan balesetveszelyes benazasok ellenere ritka elvezetes tanfolyam volt :)    
112. vizidino Ugrás 2007 aug 21. 04:24  
Tanfolyam a masodik csillagert, kb. 50. merules, Horvatorszag, tajolasi es bojahasznalati gyakorlat. Hogy legyen valami "haszna" is a merulesnek, az oktatonk altal korabban latott roncsot probaltuk megkeresni. Feladat: x m uszas sziklafal mellett 30m -en, utana 90 fokban fordulas bele a "kekbe", n percig vagy amig a fenek fel nem jon 35 -re vagy 100 bar -ig vagy amig a roncsot meg nem latjuk uszunk szintet tartva, mazli eseten roncsra madzagot kot, jelolobojat fel, kotel menten deko. kisebb mazli eseten csak ugy bojat fel a semmibol, aztan deko. Roncs persze nem lett meg (egyszer latta csak honapokkal azelott), kicsit meg lejjebb is mentunk keresgetes kozben (40m), 100 barnal bojat nekilattam felkuldeni, kb. 15m leengedese utan  a bazi nagy orso tengelyere ratekeredett a madzag. Shit. Ezert gyakoroltuk annyit 10 meterrol hogy most negyvennel begubancoljam? Bogoztam mint orult, csak nem jott le. Asszony nekiallt segiteni, aztan az oktato is. No result. Oktato ranez a nyomasmeromre (nekem eszembe sem jutott, hiszen egy par pillanattal azelott meg 100 bar volt), kirantja a kezembol a gubancot, felkuldi bojastol, mutogat hogy emelkedjunk. Ranezek en is a finire, 50 bar sincs es meg ott egy csomo deko... vegulis baj nem tortent, asszony palackjaban es fokent az oktato duplajaban boven volt meg levego, de en nem tudtam volna vegigdekozni egyedul. Csak hogy megfejeljem a dolgokat, utana meg egy aramlasra szogben tajolast is jol elbajszintottam, uszhattunk a zodiachoz egy csomot.
Rekonstrukcio: ugyan nagyon keves idot toltottunk 40 -en, de nekem (akkor meg nagyon, most mar csak kevesbe) mindig oda kell figyelnem a lassu levegovetelre. Eleg nagy a vitalkapacitasom, ha elkezdek fujtatni, nincs az a palack amit ki ne uritenek rovidesen. Mialatt aszony (akivel normal esetben kozel egyezik a fogyasztasunk) 20 bart fujt ki, nekem sikerult 50 -et. Feltehetoleg a 40m es az orsora "beszukules" is rasegitett.      
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
1408. vizidino Ugrás 2007 júl 30. 08:05  
"Na, abban a "demokráciában" kérem rend van!...:-)"
Sok szempontbol rend is van, pl orizetlenul ott lehet a cuccaidat hagyni a parton amig merulni mesz, nem kell zarni a szobadat, nem kell aggodni az utcan hagyott biciklidert (legfeljebb hogy tilosban hagytad es elviszik).
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-07-25 Minden korábbinál nagyobb tengeri halálzóna
5. vizidino Ugrás 2007 júl 30. 05:25  
NO3- + O2 -> NO2- ?
nekem nem jon ossze
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
1398. vizidino Ugrás 2007 júl 27. 13:17  
Eloszor 10percig hallgattuk a 4 leggyakoribb japan kifejezes kulonbozo kombinacioit (etooo, szumimaszen, ano, nandarooo: kb: ize, elnezest, ooo, hogyishijjak), aztan ragugliztak es megnyugodtak. Egyebkent is ugy tunik a P. rendszerben a DM tanfolyam elejen szerepel nehany uszodai akcio a "Rescue ismeretek atismetlese" cimmel.
1394. vizidino Ugrás 2007 júl 27. 11:23  
A tarsasag akivel merulunk egy PADI 5* -os Instructor Development Center (Sendaiban meg csak PADI -s boltokat lattam, a CMAS -ot hirbol sem ismerik). Japan modra mindent eloiras es szabaly szerint csinalnak. A PADI kovetelmenyei kozott is benne van egy par gyakorlat ami a lebeges tanulasara/demonstralasara van, de ket uszodai meg ket nyiltvizi gyakorlas nem eleg arra hogy biztonsagosan megtanuljak, marpedig a Szent Konyv ennyit ir elo.
Japannak sohasem mernek olyat mondani direktben hogy valamit szarul csinal egesz addig amig nem vagyok a fonoke (jelen esetben pedig o tanit engem). Borzasztoan erzekenyek arra hogy melyik iranybol erkezik a kritika, semmi eselyt nem latok hogy figyelembe venne amit mondok.
1389. vizidino Ugrás 2007 júl 27. 08:45  
Az altalam ismert bazison az oktatok nem rosszak, de az OWD vizsgan lazan engedik at az olyan arcokat akik a teljes vizsgamerulesuk alatt valtva a feneket szantottak ill. logtam rajtuk hogy ne szalljanak el. Kovetkezo merulesre meg mennek Okinawara vagy Guamra korallt rugdosni.
1388. vizidino Ugrás 2007 júl 27. 08:40  
A sushi -hoz (nyers hal rizsfalatkan es a sashimi (nyers hal meg mindenfele egyeb tengeri bigyo csak ugy) nagyreszt megszokhato, bar az elso honapban fogytam 7-8 kilot.  Azert csak nagyreszt, mert van egy-ket extra draga es "finom" eledeluk amire eloszeretettel hivjak meg az embert. Az unyi (tengeri sunbelsoseg), a hoya (tengeri ananasz) es valami melytengeri hal szeme: na ezek tul vannak az en tureshataromon is.  Ezen kivul van meg egy igen durva huzasuk: mivel a sashimi frissen az igazi, az egyik fajta halat ugy szervirozzak  hogy meg el, a hatarol kell(ene) leeszegetni a belole vagott darabkakat. Na ebbe nem voltam kepes belekostolni, sot amikor odatettek az asztalra utana egy ideig masba se.
1371. vizidino Ugrás 2007 júl 26. 13:29  
"Legyen egy kis búvárkodás is: Hogy álltok a tanfolyamotokkal?"

jol belekerdeztel...

hatter a tobbieknek: iden aprilistol szeptember vegeig Sendai -ban dolgozok (Honshu eszaki resze), ennek kovetkezteben buvarkodasi lehetoseget is itt kellett keresnem. Mint kiderult, Japanban (legalabbis ezen a reszen) a tenger ugyanugy parcellazva van mint a szantofoldek, minden partmenti resz egy-egy halasszovetkezet tulajdonaban van, kovetkezeskepp merulni is csak az o engedelyukkel lehet, amit csak nehany klubnak adnak meg. A keves klub pedig annyi penzt ker a merulesert amennyit nem szegyell. Nagyon sokat nem szegyellenek, igy keves buvarbol is megelnek, azt is megengedhetik maguknak, hogy egy millios koruli tengerparti nagyvarosban ahol egy kulfoldiektol hemzsego nagy egyetem van 4 klub kozul (millios varosban 4 klub!) egyikben sem beszelnek angolul. Isteni szerencsenk volt hogy osszeakadtunk egy japanul tokeletesen beszelo  ausztrallal aki epp befejezett egy DM tanfolyamot es bevallalta hogy minket "vezetget". Az elso par merulesi nap utan kiderult, hogy a penztarcamat meg az itteni fizuval is hamar leuriti ha minden hetvegen merulunk (2 parti merules 1 fonek 15000Y, es mi ketten vagyunk) valamint hogy a DM tanfolyam olcsobb mintha osszeadnam a benne levo meruleseket. Belevagtunk (eredetileg meg egy evet akartunk merulgetni  a DM tanfolyas elott, az idei tanfolyam meg otthon megvolt), az elejen jol is ment, jo hosszu uszodai "edzesek", aprolekos magyarazatok (ausztral interpretacioban), jo DM tanoncok modjara cipeltuk az OWD tanfolyamosok meg a vendegek palackjait a parton (nem semmi latvany egy-egy 40 kilos helyi kiscsaj ahogy vegigslattyog az acelpalackkal meg olmokkal megrakodva a parkolotol a partig), merulesek kozben meg jol ereztuk magunkat. 
Csattano: 2 hete "elpusztult" az ausztral haver (gerincmutet, meg par honapig nem merulokepes), azota kuzdunk mint diszno a jegen hogy talaljunk valakit aki hajlando minket merultetni. Assszem a tanfolyam befejezesenek lottek.
Az ocean egyebkent eleg husleves jellegu, latotav idojarastol fuggoen 3-8m kozott, az altalunk latogatott helyeken valtakozo homokos/sziklas reszekkel. Sziklakon/homokon/hinarban sok kis bigyo lakik, nagy halakat nem latni (megeszik a helyiek, meg a tengeri sunt meg a tengeri ananaszt is. Fuj). Akinek birja a szeme a gyenge kepeket az a www.inc.bme.hu/~dino/sendai alatt talalhat nehany sorozatot. Fikazni lehet, a kritikat/tanacsokat birom, legfeljebb nem fogadom meg mert kezdo vagyok, lusta, es nem is mindig szeretek fotozni :) 
 
Remelem sikeresen untattam mindenkit :)
1358. vizidino Ugrás 2007 júl 26. 11:42  
"Pay And Dive Immediately!"

Nem! Ok is, de korantsem csak ok. Olvasni pl. olyan velemenyeket (nem kis rutinnal rendelkezo oktatoktol), hogy 20 ora medencei gyakorlat elott nem szabad nyilt vizbe engedni a delikvenseket, es (allitolag) a profitorientalt szervezetek ternyerese elott ez volt a altalanos (meg a mennyunkbuvarkodnipapirnelkulatuzoltokeszulekboleszkabaltvacakkal, de az mas lapra tartozik).

Egyik kedvenc linkem:
http://www.mindspring.com/~divegeek/
nem egy irofenomen az arc, de sok elgondolkodtato dolog van a cikkei kozott

1357. vizidino Ugrás 2007 júl 26. 11:26  
"Viszont ha élhetek a stiliusztikai javítás szándékával (nincs itt azarabdémon, hogy megtegye, hát helyettesítem), valaminek a mélysége nem igazán zuhanhat. A színvonala zuhanhat, a mélysége csökkenhet."

kosz a kiigazitast.

1339. vizidino Ugrás 2007 júl 26. 08:52  
nem az elozo felsorolas helyett, csak kiegesziteskepp:

-vidra (tengeri es "hazai" is), hod, pezsmapocok
-igazan nagy harcsa, ponty
-pingvin, jegesmedve
-sosvizi kroki
-vizilo

termeszetesen nem mindegyik melle mennek be csak ugy a vizbe :)
1336. vizidino Ugrás 2007 júl 26. 04:22  
"soha nem értettem, hogy néhányan miért nem közelítenek kellő alázattal a "búvártudományokhoz" és a vízhez,"

nem ertem miert nem erted :)
Tudsz nekem barmi olyan tevekenyseget mondani amit harom szamjegyunel tobben muvelnek es minden egyed kello felkeszulesel csinalja? A buvarkodas egyre nepszerubb, egyre tobb embernek van kedve (es lehetosege) a muvelesere, egyer tobb penz van benne az oktatasi rendszerek oldalarol, kovetkezeskepp egyre "higabb" lesz a buvartarsadalom. Pl. en is idekeveredtem valahogy :)
Sok eves tapasztalatom nincs, olvasni es netet bongeszni viszont szeretek. Ha az irott doksiknak hinni lehet, hatalmasat zuhant a buvaroktatas melysege az utobbi ev(tized)ekben, annak ellenere hogy a rendelkezesre allo ismeretanyag egyre bovebb. Es hiaba tudom, hogy a szamomra a legjobb hozzaallas az "olvas-figyel-csinalja-ujraolvas-ujraertekel-meg tobbet csinalja-" vonalon van valahol, ha az emberiseg tekintelyes reszenek ez kulonfele okok miatt nem megy. Es nem zarhatod ki oket a buvarkodasbol, ugyanugy, minthogy a motorozasbol, downhillezesbol vagy a gyerekszulesbol sem csukhatod ki az alkalmatlanokat. Az egyetlen amit tenni lehet hogy megnezed kiveles hol merulsz, es remenykedsz hogy a felkeszultseged es a meglevo informacioid elegendoek voltak ahhoz hogy jol dontsel. Az en egyeni megoldasom az, hogy ahova csak lehet magammal cipelem a merulotarsamat (asszony), es ha csak lehet azoknak a barataimnak a tarsasagaban merulok akik tanitgattak/tanitgatnak a buvarkodasra es akiknek az iteleteben ugyanannyira vagy jobban bizok mint a magameban (vigyazat, ez nem jelent teljes bizalmat:))

dino
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-07-25 Minden korábbinál nagyobb tengeri halálzóna
1. vizidino Ugrás 2007 júl 26. 03:48  
"mert a kulcsfontosságú májusban nagyon magas volt a Mexikói-öbölbe érkező nitrát mennyisége."
"A nitritterhelés olyan magas"
direkt?
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-04-12 Elhunyt Loic Leferme
25. vizidino Ugrás 2007 ápr 17. 15:27  
Miért segített volna rajta, ha van computere?
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-04-17 A British Airways hagyja el a legtöbb csomagot
1. vizidino Ugrás 2007 ápr 17. 15:17  
pipec. csütörtökön repülök BA -val.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés