»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-04-12 Elhunyt Loic Leferme

Tragikus baleset híre sokkolta a szabadtüdős búvárkodás világát.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 36. elche 2007 ápr 19. 16:10  
A szigonyos vadászatnak az a fajtája lehetett embert próbáló, amit még a szigonypuskák előtt csináltak, amikor a halakat ledöfni próbálták a szigonnyal. Na ott azt hiszem elég jók a halak esélyei. De amíg szabadtüdővel csinálják, a szigonypuska sem egyszerű dolog.

Mondjuk én az ilyenben nem lennék túl jó, még a horgászást sem próbáltam soha, vadászni sem szeretnék, szabatüdőzésben meg nagyon gyenge vagyok. Ha csak rajtam múlna, örökké élne minden hal...
 35. jee_c 2007 ápr 19. 14:08  
A szinuszok eláraztása az nagyon durva, és csak a legőrültebbek csinálják. :)
A bloodshift egy természetes folyamat, ha rajtad történik meg, semmi extrém dolgot nem tapasztalsz, csak azt, hogy csökken a melkkasodra ható nyomás. Szóval ez extrémnek hangzik, de valójában egy természetes dolgo, ami extrém körülmények közt lép életbe.
Megjegyzem,hogy átlag szabadtüdősök esetében nem nagyonjátszik a bloodshift, mert nem mennek olyan mélyre.

Én pl. szigonyt nem használnék alapból Persze, ha ezen múlna a túlélésem, vagy a vacsorám, az már más tészta, de alapból nem. Fényképezőt, azt már igen, és végül is az is egyfajta vadászat. :)
 34. Bunny 2007 ápr 19. 11:27  
Nyilván mivel nem vagyok szabadtüdős búvár máshogy látom a dolgot, de ez a bloodshift dolog számomra már olyan határokat lép át (karöltve mondjuk a tengervízzel árasztom el az arcüregeket), amit .... hát nem tudom.
Nekem már egy kicsit sok.
Azt meg tudom érteni, szép dolog lemenni szabadon, mindenféle karácsonyfa nélkül csendben, és perceket tölteni a felszín alatt élvezve, hogy pl. nem dübörög a buborék. Sőt, azt is megértem, ha valaki szabadtüdővel és szigonnyal vadászik, végülis állatok vagyunk, és a vadászat a vérünkben van.
De ezek az elárasztásos, vérbetódulásos dolgok ....
 33. TarnaiB 2007 ápr 19. 10:32  
Sziasztok!
Az alábbi megjegyzést írtam a Nemzetisport fórumra:

"Részesültem abban a szerencsében, hogy együtt edzhettem vele és személyesen tanulhattam Loic -tól. Az ő módszere az volt, hogy nagyon hosszú (évekig tartó adaptációval) idő alatt szoktatta hozzá magát az odalent uralkodó viszonyokhoz. Méterről méterre haladt, mindig józanul gondolkodott és nem ismertem meg benne bizonyítási vágyat amely vakmerő lépések felé hajtotta volna. Folyamatosan olyan technikai újításokon törte a fejét amelyekkel egyszerűbben biztonságosabban és financiálisan is megengedhetőbben lehetett merülni. A sport úttöröjét, egy apát, és egy nagyszerű embert veszítettünk el vele. Szájharmónikáján nem fog már többet bluest játszani nekünk. Isten nyugosztalja.....Tarnai Balázs"
 
Amióta én talákoztam, vele biztos sok minden változott. Nagyon sok kérdés van amit nem értek, hogy miért, pl. ugye az egyik az hogy miért nem volt rajta a ráöltöztethető ballon, de pl. ha az egész kötélpálya cucc meg ellensúly összegabalyodott, akkor ahhoz, hogy ez felhozza a lanyard -ot is le kellet volna csatolnia, de ha akad a rendszer akkor lehet, hogy a lanyard is akad. Aztán, amikor én találkoztam vele utoljára akkor már 10mm vastagság körüli neoprén ruhában merült. Ezt én úgy saccolom, hogy kb 40- 50m -től már pozitív felhajtóerővel bírhat . Ha ezt a ruhát használta, akkor ha meg tud szabadulni a kötélpályától, a ruha felhozta volna abból a mélységből ahol megtalálták.....

Biztos nagyon költséges lenne felhozni a levágott cuccost, de rengeteget lehetne tanulni belőle, ha első körben talán csak annak a néhány embernek is akik ezt a sportot űzik, de pl egy national geographics vagy discovery meg tudná finanszírozni a műsor jogdíjainak bevételéből. Nem igaz, hogy senki sem érdekelne.

Üdv.:
Balázs 
 32. elche 2007 ápr 18. 20:27  
Csak figyelek és tanulok... Elég sok kiderült már ennek az esetnek a kapcsán, és bár arra vonatkozóan volt sejtésem, hogy nem egyszerű palakcra váltani nagyon mélyen, ezt az okot nem ismertem. (Nekem az nem volt tiszta, hogy akkor milyen gázra váltson? 150 méteren nem kaphat sűrített levegőt, de ha meg trimixet kap, akkor hogy emelkedne fel, mennyi idő alatt, stb. Úgy látom, még bőven minden ilyen kérdés felmerülése előtt van nagyobb akadály...)

Egyébként nyilván Audrey balesete után sokan mondták, hogy na most már csak háromszoros túlbiztosítással lesz no limit, ne legyen több tragédia, aztán mégis...
 31. jee_c 2007 ápr 18. 16:56  
 30. jee_c 2007 ápr 18. 16:42  
Ja igen, ezért egy freediver mentésének az egyedüli lehetséges módja őt minél gyorsabban a felszínre juttatni.
Erre pl. jó megoldás a kis rácsatolható, vagy eleve ráöltöztetett ballon.
Tanya Streeter merüléseinél pl. ez is a biztosítóbúvárok felszerelésének a része.
A probléma az, hogy ez nem rutin ilyen esetben, nem általános, nem kötelező.
Van egy az AIDA International által készített dokumentum, ami leír biztonsági javaslatokat NL-re.. Rögtön megkeresem.
http://www.hotweb.se/aspportal1/scripts/aida%20guidelines%20for%20sled%20diving.pdf

Bár ebben elsősorban a DCS problémájáról van szó.
 29. jee_c 2007 ápr 18. 16:29  
Hali,

a készülékre vá-ltás víz alatt nem megy már nem is olyan nagy mélységtől kezdve.
Képzeld el, hogy a szabadtüdős búvár tüdeje már 30-40 métertől összeesik a minimális térfogatára, és relatív vákum keletkezik benne. A blood shift miatt a tüdőközti szövetek fel vannak töltődve vérplazmával, az alveolusok össze vannak lapulva a normális gömb alak helyett valami ellipszoid formára (vagy kisebb gömbre - nem tudm nem láttam még ilyet, és szerintem még senki más se). Na most ha ekkor levegőt adsz a freedivernek az adott mélységnek megfelelő nyomáson, akkor az szinte berobban a tüdőbe, és valószínúleg keményen roncsolja azt. A tüdőnek nincs ideje felvenni a normális alakját, egy pillanat alatt kell ennek megtörténnie. Ez szerintem nem megy.

A felemelkedés közben a nyomáscsökkenés fokozatosan zajlik le, és a blood shift folyamata lezajlik visszafele károkozás nélkül.

A biztosító búvárral kapcsolatosan teljesen egyetértek veled. Pont ugyanezért egy freediver bitosítónak is csak olyan mélységig van értelme, ahonnan menteni tud (egyéni képességektől függ, de biztosan nem több, mint 30 m a legjobbak esetében sem).
 28. Bunny 2007 ápr 18. 11:52  
Ölég durván hangzik a dolog. Ha nem volt széndékosság benne, akkor is gondatlanság az elég rendesen ...
Nem értem, okés, felteszik erre az életüket, és tudják, bármikor meghalhatnak, de miért nem tesznek meg mindent, hogy ezt elkerüljék?
Anno Guszti mesélte, hogy nála a biztosító búvárok úgy vannak elhelyezve és felszerelve, hogy Önmagukat és őt IS menteni tudják. Ilyen esetben nem az a minimum, hogy minden biztosító búvárnál van tartalék azokból a cuccokból, amire a freediver életének megmentésére szükség van? Ezért biztosító búvár, és nem csak egy búvár aki lentről nézi a merülést.

Az sem világos, hogy hozták fel. Ilyenkor miért nem veszik készülékre a freedivert a búvár? Oké, dekó meg minden, nade emberek, hát a csóka épp megfullad, vagy mifene!
 27. jee_c 2007 ápr 18. 11:34  
Helló, bocs egy kcist el voltam havazva, meg otthon befuccsolt a net egy időre, de Audreyról azért írok még.
Szóval amilyen hírekhez hozzájutottam (angol nyelvű freediving fórumról, meg levelekből) az alapján Audreynak volt készülékes búvár biztosítása: 3 fő. Pascal Bernabe volt lenn kb. 170 méter mélyen(!).
Amikor Audrey leért, és fel akarta fújni a ballont, nem sikerült, mert nem volt megtöltve a palack, amiből ezt megtehette volna. Ekkor Pscal odaúszott, és saját gáz-készletéből feltöltötte a ballont. Persze gondolom reduktoron keresztül ez lassabb volt, és nem is lett igazán jó az eredmény.. Talán nem fújta fel rendesen, talán a ballonnal is baj volt. A lényeg: elindult felefele Audrey, de 20-30 méter megtétele útán ismét megállt. PAscal úszott utána ahogy tudott (karácsonyfa effekt - technikai búvár).Audrey elindult ekkor Free immersion módszerrel (kézzel húzva magát felfele a kötélen, és így haladt még valamennyit, de ilyen durva erőfeszítésre ilyen mélyen úgy reagált a szervezete, hogy elájult. Pascal utolréte, és megfogta az eszeméletlen Audreyt, és elindult vele felfele, ahogy tudott. 90-100 méternél meg kellett állnia (feles szabály) egy időre, majd ment tovább. A felszínen már tudták, hogy baj van,és a férja Pipin beugrott a vízbe egy sűrített levegős készülékkel, és leúszott egészen 90 méterig, ahol átvette Pascaltól Audreyt.  (a mélységadatokban nem vagyok egészen bitzos, de kb. ennyit írtak). A másik két készülékes búvár: a mélyebben levő (70m, azt hiszem) feljött, amikor azt gondolta, hogy Audrey már felért (csak idő alapján gondolta), a másik, aki sekélyben volt nem játszott közre a mentésben lényegesen, mert nagyon kis mélységben volt ahhoz képest, ahol a dolgok történtek.
Szóval Pipin felúszott Audreyval, a hajóra húzták, ahol nem volt újraélesztő (defibrillátor), és elindultak vele a parta, hogy rendes orvosi körülmények közé kerüljön. Sokan kritizálták, hogy lassú volt a hajó - nem tudom mennyire jogosan. Amire a partra értek vele, addigra megállt a szive, és már nem lehetett megmenteni.

Ami érdekes: a ballon nem került elő(?!), pdig valami probléma volt azzal is.

Pascal mindent megtett, amit tudott, és Pipin is elég keményet merült, hogy felhozza Audreyt. (Pipinnek több kisebb bendje volt hasonló hülye merülések miatt, eléggé semmibe vette ezt a veszélyt - és úgy tűnik elég jól bírja is)

Ha lett volna Pascalnál egy tartalék ballon egy kispalackkal, amit Audreyra tudott volna erősíteni, azzal léynegesen gyorsabban a felszínre tudta volna küldeni. Több mint 8 perccel a merülés megkezdése után jutott a felszíner így Audrey. Ez a tartalék rendszer lehetett volna Audreyra erősítve is, a ballont a ruhája alá elhelyezve (ez kipróbált módszer).

A legfontosabb kérdés: hogy fordulhatott elő, hogy a palack üres volt? Eseteleg valaki direkt kiengedte belőle a levegőt? Nem hiszem, hogy valaha is megtudjuk erre a választ. Pipin segítője azóta lelépett tőle, pont emiatt, és csúnya dolgokat mond róla. Még az is lehet, hogy igaza van, nem tudni.
 26. hanyi 2007 ápr 17. 15:32  
Semmit, de legalább most tudnák, hogy hol járt.
(A sponzor szerintem megköveteli, hogy hordja.)
 25. vizidino 2007 ápr 17. 15:27  
Miért segített volna rajta, ha van computere?
 24. Kékbálna 2007 ápr 16. 23:31  
Ilyenek ezek a ráják. Törnek zúznak és főleg harapnak. :)
 23. Bunny 2007 ápr 16. 10:17  
Nem akarok nagyképűsködni, de a minket érintő témákban nálunk sokkal konkrétabb, részletesebb de főleg valósághűbb infót találni, mint az MTI és hasonló nagy hírügynökségeknél. Ennek egyik oka, hogy ez nekik egy tucathír ami megy a darálóba egy másik darálóból, félrefordításokkal, szakbarbarizmussal stb együtt.
Mi viszont utána nézünk, végig böngésszük a külföldi sajtókat, megkeressük az eredeti forrást és rendesen lefordítjuk a cikkeket. Amint kijött az MTI hír mi megkaptuk, és elkezdtük bújni a webet. Nagyjából megvolt a korrekt hír, aztán jött Szabolcs, és mivel az ő írása még bővebb volt mint a miénk, azt jelentettük meg, sőt köszönhetően a fórum aktivitásának további infókat lehet megtalálni. Ez volt a célunk egyébként ezzen az új fórum vonallal, hiszen nyilván vannak akik nálunk sokkal otthonosabban mozognak egy-egy témában, és így mindannyiunk javára többlet információt tudnak közölni.
Rengeteg segítséget kapunk Tőletek is, most ugye jee_c viszi a prímet hiszen ő az, aki igazán otthon van a témában, de anno Shaw halála ügyében is olvasói fordítás volt a hosszú és mindenre kiterjedő írás.

Szóval ne akadj ki ezen, emlékezz vissza a szívenharapta a rája tipusú írásokra :)
 22. jee_c 2007 ápr 16. 10:17  
Ja, most először meló. :)
 21. jee_c 2007 ápr 16. 10:16  
Ok, leírom majd Audrey halálának az általam ismert részleteit.

Az  biztos, hogy változtatni kell a NL merüléseken (megjegyzem, hogy Herbert rekordmerülése is  baro veszélyes volt, csapattársaim ott voltak személyesen, meséltek dolgokat).
 20. hanyi 2007 ápr 14. 02:10  
Ezt most találtam:

"   Audrey Mester
died after failing to inflate the ballon that was going to take her to the surface from 170 meters of depth, She became unconcious at 120 meters of depth. The back-up safety of tri mix divers could not in time get her to the surface. The baloon did not inflate because someone forgot to fill the airtank. Her life could maybe have been saved if there where more tri mix divers (one left his position and returned to the surface before Audrey). Her chances of survival would have been better if there had been a real doctor present (not only a dentist) and if there had been more weight on the line (the sled started moving eventually but gor stuck at times).  "

 Üres palackkal, fogász életmentővel ?  Korábban én azt olvastam, hogy nem nyitotta ki (nem tudta kinyitni) a palackot, na de ha üres, akkor persze tekergethette.
 19. hanyi 2007 ápr 14. 02:07  
Loic -ról miért írják vajon, hogy szívrohamot kapott? (MTI)


Az OXIGÉNPALACK azért még most sem maradhatott ki!


 18. elche 2007 ápr 13. 19:14  
Audrey Mestre haláláról láttam egy videót, már ha az volt az, én amúgy se igen tudtam értelmezni, mikor mi történik. Nem is nézegettem túl sokat...
Fatális baleset? Gondatlanság? Sajnos ez majdnem mindegy, ha arra gondolunk, valakik az életükkel fizettek egy rekordért. De a másik része az, hogy tiltani úgyse nagyon lehet, az ilyen dolgok felmerülnek, aztán mégis lesz valaki, aki szeretne még mélyebbre jutni. Lenyűgüző az eredmény, de az én laikus szememmel nézve óriási teljesítmény a Consant Weight, a dinamikus, a statikus rekordok is. Talán azt kellene erősíteni az emberekben, hogy a többi éppen olyan komoly versenyszám mint a no limit, csak talán hiányzik belőle az orosz rulett-jelleg. Ami nem baj, szerintem.
 17. hanyi 2007 ápr 13. 19:07  
Nincs   semmi bajom  a  NL merülésekkel.  Még  a  a baleset  (halál)  is  belefér.
Csak nem kell a rizsa a profi csapatról, szervezésről, szponzorokról!
Azzal laikusként is tisztában vagyok, hogy a sekély vizi ájulás a legveszélyesbb és leggyakoribb , de akkor is egy WR kisérlreten csak  lehetne találni (illetve kötelezővé tenni) egy-két lökött búvárt aki biztosítana méyebben is. Ez computer nélküli merülés  meg nekem magas. Szerintem neki még a budiba is azzal kellett mennie.

"   Audrey halálát nem lehet összehasonlítani Loic-éval. Az gyakorlatilag gondatlanságból elkövetett emberölés volt. Sőt, hallottam mostanában olyat is, hogy nem is gondlatlanságról van szó, hanem tudatos gyilkosságról.. mindenesetre az első pont biztos.   "     - erről nyomjál már valamit, mert ez nekem új .
 16. jee_c 2007 ápr 13. 17:55  
Tehát alapból volt a ballon, ami felhozza Loicot (és a szánt is - ez az új módi). Biztosítónak ott volt az ellensúly rendszer.
Amit láthatunk: mivel a szán beleakadt valami olyan dologba, amit az ellensúly rendszer sem tudott 80 méter fölé hozni, nemhogy a ballon, ezért következett be a haláleset.
Régebben Loic használt egy kispalackot, amivel egy a testére (ruhája alá) szerelt ballont lehetett felfújni - nyilvánvalóan ez most nem volt nála. :( Ez megmenthette volna.

van olyan elképzelés, hogy a NL merüléseket nagyon komolyan fogják szabályozni (ha nem tiltják be). Ez sokszoros biztosítás, sokszoros biztosítórendsezerket jelent. Többek közt folyamatos monitorozási lehetőséget a hajóról (mélyésg, búvár pulzusa, stb.). Így akármi rendellenes történik, rögtön lehet rá reagálni.

Az biztos, hogy valamit tenni kell ez ügyben, szabályokat kell hozni (vagy így, vagy úgy), mert túl nagy az ár, amit fizetni kell, ha így folytatódnak a No Limit merülések.
 15. jee_c 2007 ápr 13. 17:48  
Tibi, nekik ez nem egy különleges merülés volt. Loic rendszeresen merült ilyesmiket (bár ez mélyebb lett volna, mint eddigiek). Szóval, hogy nem volt rajta komputer, az nemigazán lényeges ebből a szempontból.

Az, hogy nem volt a hajón, csak Nitroxos cucc összerakva, az szerintem is béna dolog, de mivel csak az volt, ezért ment azzal le a srác. Az adott vészhelyzetben végül is ez egy jó megoldásnak bizonyult. Nyilván tisztában volt vele, hogy Nitrox-szal meddig mehet le keresni. Szerintem lement mondjuk 20m-ig, majd nagy levegővel egy levegővel ment tovább. Pipin így hozta fel Audreey-t 90-ről, sűrített levegővel..

20 m-ig a biztosítás: ha normálisak a körülmények, de Loic-kal valami probléma van, akkor a 20 m bőven elég. Meg a látótáv miatt onnan még minimum 30-ig, vagy inkább lejjebb lelátnak. Szóval, ha mondjuk 30-ról kellett volna felhozni, azt meg tudták volna csinálni. Annál lejjebbről meg már tényleg nehéz szbaadtüdővel menteni.

Audrey halálát nem lehet összehasonlítani oic-éval. Az gyakorlatilag gondatlanságból elkövetett emberölés volt. Sőt, hallottam mostanában olyat is, hogy nem is gondlatlanságról van szó, hanem tudatos gyilkosságról.. mindenesetre az első pont biztos.

Loic esete egy hihetetlen véletlen baleset, amely előre nem látható okokból következett be. Talán mélyebb vízben kellett volna csinálniuk a merülést, de ha egy a vízben lebegő halászháló okozta a tragédiát, attól ez sem védi meg..
 14. jee_c 2007 ápr 13. 17:39  
Most elolvasva kicsit hülyén fogalmaztam, de remléem a lényeg átment.

Szóval Tibi, a készülékes biztosítóbúvár kérdésedre már válaszoltam az előző beírásomban.
20 m-ig freediver biztosítás: ebben figyelembe kell venni azt is, hogy ha ott valami probléma van, akkor a másik eszméletlen búvárral fel is kell onnan jönni. Én már csináltam ilyen gyakorlatot, nem volt túl nehéz, de nagyobb mélyésgből azért nem biztos, hogy szivesen csinálnám. Egy halott búvár mindig jobb, mint kettő..

A szánt, kötelet, sőt a hajó horgonyát is azért vágták le, hogy minél gyorsabban el tudjanak indulni. Ha még azzal vacakolnak, hogy kibólyázzák a cuccot, az is értékes perceket vett volna igénybe.

Gonodlkoztam azon, hogy hogyan lehetne megvizsgálni, mi történt: a víz nem lehet ott túlságosan mély (mondjuk max 200, 250 - arra gondolok, hogy nem 1 km mély). Ez technikai merülésnek már nagyon durva, de pl. robot kamerás tengeralattjáró szondának még sima ügy. Vagy kis tengeralattjárónak. Szóval, ha megvan a GPS koordináta, akkor meg lehet nézni a tenger fenekén ott, hogy mi is akadt a szánba bele.. A levágott cucc jelentősebb súlya miatt talán nem vitte el messzebbre az áramlás a dolgokat sülyedés közben.
 13. jee_c 2007 ápr 13. 17:31  
Na ja.
Szóval pl. az űrkutatásról inkább ne is kezdjünk vitatkozni, mert homlokegyenest más véleménnyel vagyok veled. :)
A 171 m már más kérdés.
Sokan pedzegetik, hogy a No Limit merüléseket nem kellene elfogadni, mint hivatalos rekordot.
Ez már az Audrey baleseténél is felmerült.
Részben igazat adok ennek a törekvésnek, de könnyen lehet, hogy azok, akik ilyet merülnek, ezután is fognak, mert ez a dolog nem a világ számára szól, hanem maguknak.
ők tisztában is vannak ennek az extrém veszélyeivel.

Pl. Loic pont ezért nem alkalmazott készülékes biztosítóbúvárokat, mert az volt a filozófiájka, hogy nem akart senki mást veszélybe sodorni.
 12. VasMacska 2007 ápr 13. 16:35  
Tudom, tudom, hogy a kérdés nem kérdés, de miért is kell lemenni 171 m-re? Nyílván azért, amiért meg kell mászni a Mount Everest-et... de akkor is! Túl nagy ár ez a semmiért. Az űrkutatással kapcsolatosan, illetve a hosszabb űrutazásokkal kapcsolatosan olvastam valahol, valamikor, hogy nincs értelme az egésznek, mert semmiféle gyakorlati haszna nincs. Nem is folytatják az ezen a téren elindtott kutatásokat olyan nagy erőkkel. ( már amennyire én tudom:-)
Az én földhöz ragadt, gyakorlatias eszemmel nem látom be ennek  171 m-es merülésenk a miértjét.
És persze  Tibivel messzemenőkig egyetértek!
 11. hanyi 2007 ápr 13. 15:44  
"  Arról biztosíthatok mindekit, hogy a csapat maximálisan megtett minden elvárhatót, és mindezt igen-igen gyorsan... Profiként viselkedtek, senki nem csinálhatta volna jobban.  "

Ha ilyen fene jó csapat volt akkor:

- nem vette senki sem észre, hogy kompuer (!) nélkül merül.
- biztosító búvár 20m-ig volt! - addig én "parasztgyerek" is lemegyek
- levágják a szánt (?) - miért? - ne maradjon nyom? - a bólyát is feltalálták már
- nirox-szal megy le keresni ?  ( a hüje)

Mindez egy WR kisérlet edzésen!


Audrey Mestre halála is a profi csapat munkáján múlott. (tudtommal)
 10. elche 2007 ápr 13. 15:13  
őrületes háttér kell azért a no limit merüléshez, és így is elég veszélyesnek tűnik. Nem akárkik szenvedtek már balesetet...
Magyar apneások közül űzi valaki ezt az ágat?
 9. jee_c 2007 ápr 13. 14:16  
Ok, itt van:
Loic 171m-es merüléssel próbálkozott. Mi (a hajón) nem éreztük azt a pillanatot, amikor megállt a szánnal /a kötél rándulásából lehetne ezt észrevenni jee_c/, és nem tudjuk azt sem, hogy eljutott-e a kötél alján levő tárcsáig (elfelejtette felvenni a búvárkomputerét).
2 perc múlva elindítottuk az ellensúly rendszert. MInden rendben zajlott 2 perc 40 másodpercig, amikor az ellensúly lelassult, majd teljesen megállt.
Ekkor Loic feltehetőleg 80-90 m mélyen volt.
Ekkor a csapat megpróbált mindent, hogy felhúzzák a kötelet, de semmire se jutottak, semmi kötél nem jött fel... Megpróbálták hozzárögzíteni a kötelet egy másik hajóhoz, hogy ezzel segítsék annak felhúzását /amihez normál esetben elég az ellensúly súlya/... Csak néhány métert sikerült így még felhúzni a kötélből. (nem tudjuk pontosan mennyit)
Ugyanekkor a biztosító szabadtüdős búvárok többször is lemerültek 20m-ig, de semmit nem láttak /Loic nem túnt fel/.
Végül Oliver Heuleu, aki egyik legjobb barátja volt, a Nitrox palackkal merült le (amit normális esetben Loic decojához lszokott használni) hogy megkeresse.
30 méter körül találta meg, Loic eszméletlen állapotban volt. Még látott valamit, amire nem emlékszik mi volt (a szán, vagy nem, horgony vagy nem), de arra emlékszik tisztán, hogy nagy gubanc(?), dolog volt. 6 perc 30 másodperccel a merülés megkezdése után Loic a felszínre került. A csapat levágta a kötelet, a horgonyt és egyenesen a kikötőbe siettek, ahol a tűuzoltó várta őket /azért vágtak le mindent, hogy időt nyerjenek, a tűzoltó volt az egyik, aki megpróbálta Loicot visszahozni az életbe - jee_c/
Fél óra múlva Loicot halottnak nyilvánították.

Hosszú órákat töltöttünk Loic-kal, Claude-dal, Cedric-kel, Cristophe-fal, és a többiekkel hogy megpróbáljunk rájönni, és megérteni, hogy mi történt.
Sajnos mindent le kellett vágnunk és a tenger magával ragadta a titkát a mélybe. Csak feltételezéseink vannak - valami beleakadt, ráakadt a kötélre, és a szánra: egy halászháló, egy tenger alatti kábel, egy hajóroncs... egyáltalán nem tudjuk. Vajon Loic megpróbálta lecsatolni a lanyardot /biztosító kötél, ami a szánhoz kapcsolja a búvárt - jee_c/? Vajon észervette Loic, hogy mi történt? Vajon megpróbált saját erejéből a felszínre emelkedni? Egyáltalán nem tudjuk.

Arról biztosíthatok mindekit, hogy a csapat maximálisan megtett minden elvárhatót, és mindezt igen-igen gyorsan... Profiként viselkedtek, senki nem csinálhatta volna jobban.
 8. Bunny 2007 ápr 13. 12:53  
Szerintem sokan örömmel vennék a fordítást, mivel az angol nem mindenkinek az erőssége.
 7. jee_c 2007 ápr 13. 12:29  
In memoriam of Loic Leferme:
http://www.shark-freediving.com/blog/2007/04/12/in-memoriam-of-loic-leferme/

A DeeperBlue-n így írt Guillame Nery (ex világcsúcstartó szintén) az esetről:
"Loic attempted to dive at -171m. We didnt feel the moment he stopped and we don't know if he touched the bottom plate (he forgot his dive watch).
After 2min, we start the counterweight system. Everything was ok until 2min 40sec, when the counterbalance was slowing down and completly stoped.
Loic was supposed to be around 80 and 90m.
Then the team tried to make the maximum to pull the roap but nothing came... They tried to fix the roap in an other boat to help the ascent... only fews meters (we dont know exactly).
At the same time, the safety freedivers dived many times around 20 meters and nothing appears.
At least, Olivier Heuleu, who was one of his best friend, dived with the Nitrox tanx (which is normaly used by Loic for decompression) to find him.
Around 30meters, he found him inconscious. He dont remember what he saw (sled or not, anker or not), the only thing he remember is that it was a big shit. After 6min 30 sec of immersion, Loic surfaced.
The team cut the roaps and anker and went directly to the port where the fireman were waiting.

After 30 min, they declared Loic was dead

We spent hours and hours with Loic, Claude, Cedric, Christophe and all the others trying to understand what happend exactly
Unfortunatly, we had to cut everything and the sea took the secret with him. We can only make assumptions: Something hanged the roap and the sled: a fishing net, an underwater cable, a wreck... we absolutly don't know. Did Loic tryed to put the lanyard out? did Loic realize what happend? Did he try to come up with his own power?
We absoltly don't know

The only thing I can promise you is that the team made the maximum very very quickly.. They acted as professionals and anybody else could have made better."
Szivesen lefordítom, ha van rá igény.
 6. jee_c 2007 ápr 12. 12:02  
Egy angol nyelvű cikk Loicról:
http://www.deeperblue.net/article.php/591/21
 5. miki54 2007 ápr 12. 11:50  
Nagyon szomorú hír.Ezek a free dive-sok ügyes és bátor srácok.
 4. elche 2007 ápr 12. 10:57  
Javítottam, köszi.
 3. jee_c 2007 ápr 12. 10:41  
Bunny mester! Egy hibás adatot írtam a cikkbe, Herbert Nitsch aktuális ilágcsúcs nem 184 "csak" 183 méter. Ha van rá mód, jó lenne javítani. Elnézést kérek a pontatlanságért.
Kösz,
Jee
 2. Bunny 2007 ápr 12. 08:21  
JeeC írta: Még valami, most kaptam a plusz infót Franciaországból:
A kötél akkor akadt el, amikor 20 méternél járt már felemelkedés közben.
 1. Thomasbuvar 2007 ápr 12. 07:51  
Nagyon szomorú hír! A "Nagy kékség" című film önkéntelenül eszembe jut... Talán, ha van élet a túlvilágon...
Minden esetre Loic Leferme, nyilván sok szabadtüdős példaképe volt, van és lesz, vigyázzatok magatokra és a társaitokra!
Kár, hogy a biztosító búvár nem tudott segíteni....
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés