»» ««
vizidino hozzászólásai:

  fórumok / Képtár megjegyzések / 2010 Ember a vízben
96. vizidino Ugrás 2010 már 05. 14:48  
Na azért akkora tragédia nem történt :)
Tényleg csak aban az irányban próbáltam gondolkodni, hogy szerintem a verseny akkor élvezhető a közönség számára is, ha a megvalósítás mellett a mondanivaló is kap hangsúlyt. Az a hajós kép ami valaki belinkelt az elején, átadja azt az érzést amikor meglátok egy roncsot és letaglóz a méreteivel, tudatosítja bennem, hogy mekkorka kis pont vagyok. Valószínűleg akkor is többre tartanám a 37.,  gorgónia mellől a szemembe világító búváros képnél, ha nem lenne technikailag tökéletes, míg a gorgóniás igen.

91. vizidino Ugrás 2010 már 05. 13:02  
eeeee
másodszor is elolvasva a saját hozzászólásomat, _én_ még mindig nem látom benne hol emeltem volna szót az összes modelles kép ellen, ill. hol támogattam benne a vaktában készült fotókat.
Az unalmas, sablonos képek ellen szóltam.

84. vizidino Ugrás 2010 már 05. 12:32  
Ez a hozzászólásod akkor lenne jogos, ha a képek _kizárólag_ a többi fotósnak szólnának, nem pedig a közönségnek. Szívem joga unalmasnak tartani a 37. "jézus a kereszten" jellegű Rubenst (valószínűleg ambíciója volt hogy minden antwerpen környéki templomban legalább három legyen), noha pálcikaembernél komolyabbat még nem próbáltam "festeni". Pipec, hogy a fotósok "kötelező gyakorlatokkal" képzik magukat, de engem mint közönséget hadd ne érdekeljen. Nem véletlenül nem közvetítik műkoriban sem a kötelező gyakorlatokat...
72. vizidino Ugrás 2010 már 05. 12:01  
A hajós is beállított, nem? Csak nagyon tudta az úriember hova tegye a modelljét ahhoz hogy a kép jelentsen is valamit, ne csak kinézzen.
Attól (puszta amatőr szemlélőként) nekem is herótom van, hogy csak azért figyel ott egy alak a képen (szigorúan felém világítva a lámpájával) hogy legyen még valami a korall mellett.

18. vizidino Ugrás 2010 már 04. 17:02  
ja, jó, már attól tartottam hogy valaki az ő humorérzékét "honorálta" már előre :)
14. vizidino Ugrás 2010 már 04. 16:20  
másnap volt hogy akkora monoklikat hordtál a maszk alatt, vagy csak "beszélgettél" valakivel merülés előtt? :)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
27240. vizidino Ugrás 2010 már 04. 13:48  
"Na jó, de direkt tükör vagy véletlen?"

olvastad is , vagy be vagy oltva ellene? :)
26732. vizidino Ugrás 2010 feb 26. 17:36  
Vigasztal. Ezt az eljárást tartom normálisnak. Sajnos úgy látom sok nagy cégnél nem ez a gyakorlat.
26721. vizidino Ugrás 2010 feb 26. 17:24  
Ha egy tényleg jó ember elakad ilyen miatt a HR -en, akkor a HR szar.
Ezzel tulajdonképpen nem mondtam neked ellent :)

26700. vizidino Ugrás 2010 feb 26. 17:12  
"ájjá' meg Dínó, Te sem ma végeztél nem?"

viszont nagyjából tavaly ilyenkorig tanítottam a vegyészkaron, valamennyire ismerem az ottani helyzetet

" mi sem mehetünk szembe az árral"

de azért elvárnád, hogy más az árral szemben váltotasson, nem? Vagy nem te emlegetted hogy a felsőoktatás a kisebb ellenállás irányába ment?


26687. vizidino Ugrás 2010 feb 26. 17:02  
Ha csendesen tiltakozhatok, nekem az volt a benyomásom, hogy a "növeljük nagyra a paraszt arcát" nem a felsőoktatás, hanem a titkárnőknek "COO" címet adogató cégek hibája :)
Ma már egy HPLC -n gombokat nyomogató és az eredményeket jegyzőkönyvező tipikus "gizinéni" pozícióba is diplomát követel a cégek nagy része.
A műegyetemi vegyészképzésben (amit belülről ismertem) legalábbis tudtommal nem szerepelt sehol arcnöveléssel foglalkozó óra. Ha valaki meg akarta tanulni, akkor az állásbörzék előtt szívesen álltak rendelkezésére a közgázon ill. a GTK -n végzett magabiztosságbajnokok :(
  fórumok / Közösségi fórumok / Gépház üzen
2503. vizidino Ugrás 2010 feb 24. 17:58  
van aki a hasonló neműek társaságát élvezi, van aki a korbácsot, van aki ezt.
csak hogy nekiálljunk ezt a fórumot is szétoffolni :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-02-24 Az óceánok mélyén dől el a klíma sorsa
15. vizidino Ugrás 2010 feb 24. 14:47  
"nem mer szembeszállni a mainstreammel"

Ez a mondatod azt sugallja, hogy a cikk szerzője ugyan tudja hogy valami más az igazság, de nem meri leírni. Ezt miből gondolod? Nem illetlenság ilyesmit feltételezni róla?

"És a grafikonokon látszik, hogy mindig is voltak nagy ugrások"

ami grafikonokat én ebben a cikkben a "mindig is" -re relevánsnak látok, azokról nem lehet leolvasni pár száz éves időtartamokra vonatkozólag semmit a túl kis időfelbontás miatt.








12. vizidino Ugrás 2010 feb 24. 11:54  
"A napokban volt a nemrég indult Ozone Network csatornán egy érdekes műsor a klímaváltozásról. A dolog lényege tulajdonképpen ugyanaz volt, amit nekünk az egyetemen is tanítottak: a Föld éghajlatát alapvetően a Nap határozza meg. Pont. A Nap nem egyenletesen sugároz, van hogy több, van hogy kevesebb meleget ad. Ezek a ciklusok persze ezer meg tízezer években mérhetőek"

Nagjából ezzel deklarálták is, hogy a dolognak nem valószínű hogy sok köze lenne a jelenlegi problémákat kiváltó, sokkal kisebb időskálán játszódó dolgokhoz.


"Számomra érdekes volt az a kutatási eredmény is, hogy a légköri CO2 szint nem okozza, hanem KÖVETI a felmelegedést és ezt is az óceánokkal hozták összefüggésbe. Az emberi tevékenység által okozott többlet ezek a vélemények szerint alig kimutatható százalékosan."

Pont az óceánokban oldott CO2 miatt félnek attól, hogy ha mi egy kis "rúgással" kibillentjük az óceán hőmérsékletét, az az CO2 oldhatóságának csökkenése miatt egy olyan "böfivel" válaszol, ami felerősíti a mi gyenge próbálkozásunkat.  Ill. amikor utoljára olvastam ezzel foglalkozó cikket, még létezett ilyen modell is.

Nem vagyok a dolog szakértője, ennek is legfeljebb hobbiszinten olvasgatok utána, ill. néha konferenciákon beszélek légkörkémiával foglalkozó arcokkal is. Nem úgy tűnik nekem hogy a mainstream tudomány nagyon kételkedne abban, hogy a mostani melegedéshez van-e valami közünk. A mérték már nagy kérdés. A légkörkémiában sem állnak ott hogy akár közel pontosan is meg tudnák mondani a mindenféle légköri gázok koncentrációinak változását a hőmérséklet hatására, a klimatológusok meg az ő közelítő modelljeiket használják a saját, szintén nem közelítésmentes modelljeik alapjául. Senki sem tudhat biztosat, de nekem erőltetebbnek tűnnek a "semmi baj" képviselői mint azok, akik szerint változtatni kellene a hozzáálláson.

A természettudományokban nincsenek megmondóemberek, ill. ha valaki az, azt külön gyanakvással kell kezelni. A politikusok meg újságírok (a köznépről nem is beszélve) meg nem értik ha valaki valószínűségekről, feltételekről, érvényességi korlátokról beszél. Az, hogy ők mire használják egy-egy kutatás eredményét szinte semmi korrelációban nincs azzal, amit az eredetileg jelent, hiszen szinte soha sem fogják fel az alkalmazott modellek korlátait.

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
26347. vizidino Ugrás 2010 feb 23. 14:45  
Tavaly nyáron déli szomszédoknál a Rogoznicai öblöt takarítottuk. Ott az volt az érzésem, hogy pl. az üvegeket kár kiszedni. Egyrészt hetek alatt beleköltözik mindenféle és utána már "mesterséges zátonynak" tekinthető (én is találtam polipcsemetét sörösüvegben), másrészt valószínűleg nem bántja jobban a környezetet mint egy darab kő.
A "friss" üveghalmok alatti iszap túrásával elég hamar több száz éves üvegekhez is eljutottunk, féltem hogy ha túl sokat kiakaparunk a kikötőfal elborul a vízbe mert a szemét tartja...  
26335. vizidino Ugrás 2010 feb 23. 13:03  
Szokott lenni, több helyszínen is. Pl. a Palán is volt az utóbbi jópár évben.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-02-22 Az óceán szerkezete III.
31. vizidino Ugrás 2010 feb 23. 12:05  
10 pont
28. vizidino Ugrás 2010 feb 23. 11:59  
Ismét egy kedvenc könyvemre referálnék:
Pratchett, Stewart, Cohen: The Science of Discworld II.
Hosszabb időtartamot vizsgálva elég nagy valószínűséggel válik lakhatatlanná a föld, akár rajtunk kívülálló okból. Jobb megteremteni az elpucolás lehetőségét.
Persze nem állítom hogy a politikai döntéshozókat is ez a  szemlélet vezeti.

dino
Ngyt.Rg.M.M.Hrp.Is

21. vizidino Ugrás 2010 feb 23. 11:31  
Összemosod az MTA-tagsággal? Vagy ott már előfeltétel? :)
20. vizidino Ugrás 2010 feb 23. 11:29  
"erre is lennének tippjeim, de kérdés nélkül csak nem locsogok bele"

érezd magad kérdezve :)

szerintem is valahol a kapott eredmények közvetlen felhasználhatósága körül van az eb elásva (kommunikációs műholdak, interkontinentális rakéták vs. hát izé)

de ebben a kérdésben legfeljebb mint fanatikus Asimov és A.C. Clarke -olvasó vagyok "tájékozott".
18. vizidino Ugrás 2010 feb 23. 11:25  
"PhD= " tanár""

vitatkoznék...
az én szakmámban sokkal inkább kutatói "jogosítványt" takar
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
26329. vizidino Ugrás 2010 feb 22. 23:54  
És nem akarod megosztani? :)
Csak nem arról szól hogy ilyen helyeknek a közelébe se mész?
26326. vizidino Ugrás 2010 feb 22. 20:12  
Utólag nekem sem tűnik túl kedvezőnek a kockázat/eredmény arány :). Varigottinak a közelébe sem megyünk többet merülni.
26325. vizidino Ugrás 2010 feb 22. 20:11  
Tégy úgy.
26312. vizidino Ugrás 2010 feb 22. 18:53  
érdemes megfigyelni a szabályos nagylépést :)
26311. vizidino Ugrás 2010 feb 22. 18:43  
Gondolkodtam rajta hogy oda írjam, de végülis baleset nem volt. Szó se róla, esély az lett volna rá...
26304. vizidino Ugrás 2010 feb 22. 17:49  
Hátha valaki talál benne valami tanulságot:
Tegnap sikerült életem első olyan nyíltvízi merülését végrehajtani (csak az arány kedvéért: ez volt a 388. nyíltvízi merülésem), ahol nem láttam egyetlen halat sem. Még amikor a balatoni iszapban fűrészeltük a stéglábakat, akkor is találkoztam hallal. Igaz hogy döglött volt, de hal.
A terv elég egyszerű volt, a Varigotti melletti homokos partszakasztól balra elterülő sziklás részt akartuk felderíteni. A másik oldalról már kiderült hogy homokos lapály, de ezen a felén a parti sziklák is meredekebbnek látszottak, meg fentről, az útról nézve is sötétebbnek tűnt a víz. A reggeli, webkamerás "felderítés" és a meteorológiai előrejelzés közepes hullámzást és napsütést jelzett a liguriai partoknál, hát nekivágtunk. Megérkezéskor kiderült, hogy a napsütés ugyan megmaradt, de a közepes hullámzás erősödött, minden második-harmadik hullám komoly robajjal esett át és szaladt ki az enyhén lejtő, homokos-kavicsos partra. Kis tanakodás után úgy döntöttünk, a kivár-hátrál-kivár-felfekszik-úszik taktikával még veszély nélkül megoldható a be ill. kijutás, a fényképezőgépet viszont kinn hagytam, legyen annyival is kevesebb kramanc.
A dupla palackokkal a hátunkon végigsétáltuk azt a 3-400 métert ami a tervezett bejutási helyhez kellett a kocsitól, kicsit kifújtuk magunkat, kivártunk egy nagyobb hullámot, és amikor az visszahúzódott elkezdtünk betolatni a vízbe. Az első figyelmeztetés ott jött, hogy a következő hullám lazán átcsapott a fejemen, Ildi be is térdelt tőle, de azért talán a harmadik-negyedik hullámra már sikerült felúszni és eltávolodni az átcsapási zónától (mennyivel könnyebb ez cucc nélkül...).  Kicsit pihentünk megint, aztán lesüllyedtünk. 6m körül értünk feneket, körülbelül fél méteres látótávban. Ennyire sűrű zaccra nem számítottunk, merültünk már a környéken hullámzásban de a 2-3m mindig megvolt. Innentől nem igazán tudtunk önállóan tevékenykedni, egyikőnknek mindig kapaszkodnia kellett a másikba amíg a másik mókolt. 6m-es mélységben a hullámok még több méteres amplitúdóval rángattak minket ide-oda, megkapaszkodni az aprókavicsos talajon nem igazán lehetett. Félő volt, hogy belegabalyodunk a felszíni bójánk madzagjába, azért az annak lehorgonyzására használt zsákot csak ímmel-ámmal töltöttem meg kaviccsal, és gyorsan leraktam, inkább az vesszen... Nagy nehezen az enyhén lejtő fenék felett beljebb küzdöttük magunkat, amikor sikerült a part felé vivő lendítéssel szemben megkapaszkodni, a kifelé vivő lendülettel meg úszni, egész rendesen haladtunk. A billegés azonban csak nem akart leállni. 15m -en még durván, 20m -en is még érezhetően húzkodott a víz. A látótáv is csak lassan nőtt, 20m körül talán 2-3 méterre. Nagyjából itt láttuk meg az első tengeri élőlényt, egy medúzát. Halat azonban nem. Már kicsit összeszedettebben, a parttal nagyjából párhuzamosan az eredetileg eltervezett irányba haladtunk egy homoklejtő mentén, amit kb. 30m -es mélységig követtünk. Találtunk pár homoki csillagot, rákot, eztazt. Aztán a merülés kezdetétől eltelt kb. 35 perc után (a no deco limitből is volt még vagy 9 perc) úgy döntöttünk hogy forduló, kifelé is biztos harc lesz. Lett is. Nagyjából 7m -es mélységben kezdtem úgy érezni hogy alul vagyok súlyozva. Nem pontosan tudom indokolni mi történt, ugyanezzel a súlyozással, felszereléssel és nagyjából hasonló levegőmennyiséggel a tankban már többször merültem, ugyan határeset volt hogy elég-e a súlyozás de korábban a merülés végén is képes voltam másfél-két méteres mélységben is úszni. Most a hét is kevés volt. Kb. 5 percig harcoltam, az ég világon minden trükköt kipróbáltam hogy az utolsó buborékokat is kiszorítsam a szárazruhából meg a wingből, de a hullámzással való harc meg a lefelé úszás egyszerre rohadt sok energiámat kivette, elkezdtem fáradni. A fenéken nem volt semmi kapaszkodó, Ildi is kevés volt ahhoz hogy biztonságban lenn tudjon tartani (lehet hogy volt vmi feláramlat is? azért nem túl valószínű), az a trükk meg hogy a dekókolbászt megtöltöm kaviccsal már csak hazafelé az autóban ugrott be. Úgy döntöttem, hogy inkább még jó erőben úszok föl, mint akkor ha már hullára kifullasztottam magam és nem lesz más választásom. Jeleztem Ildinek hogy kihagyom a biztonsági megállót és "terpesztett éneklő superman" pózban elengedtem magam fölfelé. Ildi is feljött, csak ő betartva a felemelkedési szabályokat. Fenn aztán újabb nem várt meglepetés fogadott: a hullámzás a kezdetihez képest is sokat erősödött. A hullámvölgyekből már csak a parti sziklák látszottak, a "beach" nem, a napot felhők takarták, a szél erősödött. A lapos partrészig, ahol bejöttünk még kellett vagy 200 métert úszni. Ez a rész mondjuk nem volt gond, ha másra nem is jó egy nagy wing, de arra hogy felfeküdve rá kitűnően lehet "tutajozni", arra biztos. Még a felszíni bóját is be tudtam gyűjteni. Az újabb problémák a parközelben kezdődtek. Az előre megbeszélt terv az volt, hogy egy nagyobb hullám tetején vitetjük magunkat a partra, ott négykézláb letámasztunk (regulátort szájban tartva) és minden következő hullámmal mászunk kicsit kifelé amíg ki nem jutunk a szárazra. A probléma ott volt, hogy a talajfogás utáni következő hullám felkapott mint a rongyot (cuccal együtt lehetek minimum 140 kiló), és úgy vágott odébb 5-6 métert, hogy fogalmam sem volt merre van a föl meg a le. Aztán a következő is. Meg a következő. A hullámok között épp csak arra volt időm hogy oldalra nézzek és ellenőrizem, Ildi is ott van-e. Talán a negyedik repülés után tudtunk feltérdelni majd felállni. És utána már  csak a kocsiig kellett visszakutyagolni.
A tartalék második lépcsőmből egy fél marék kavicsot szedtem ki. A fülemből a másik felét.
Mégis inkább tavakban szeretek merülni :)
  fórumok / Képtár megjegyzések / Egy Búvárbázis emlékére...
410. vizidino Ugrás 2010 feb 22. 12:52  
Nem tudom milyen vastag lehetett akkor a jég a Palán, de lehet a dolognak egy olyan olvasata is , hogy nem volt már elég erős a jég ahhoz hogy sok embert biztosan megtartson a lék közelében, és aki a léket vágta, úgy gondolta hogy ő is meg a segítői is jobban járnak ha csak derékig szakadnak be.
Vagy persze egyszerűen bénázás.
Nekem a sekélyben vágott lék fő kockázata a talaj felrúgásában és az ennek következményeképp biztosan beálló csökkent látótávban látszik (ez a homokos partrészen elég hamar leülepszik), előnye meg abban hogy ha valaki véletlenül v. direkt kötélt veszt, a part kontúrjának követésével könnyen megtalálja a léket. Persze én akkor is legalább nyakig érőben próbáltam volna vágni.
Annak alapján beszélek, hogy tavaly ill. tavalyelőtt többször merültem part közelében "beugrált" lékből, ami alatt a készítési procedúra okán szintén nem volt több víz másfél méternél.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-02-18 Korallrombolás véletlenül?
2. vizidino Ugrás 2010 feb 22. 11:52  
Liguriában is láttam olyat, hogy a horgonyt sikerült pont a gorgóniás sziklára rádobni, pedig a gorgóniás merülőhely arrafelé ritka, az adott helyen is volt belőle max. 30 példány. Komoly navigációs teljesítmény volt, a sziklakúp teteje 41m -en kezdődött, az egész átmérője lehetett vagy 10m, mindezt vacak látótávnál kizárólag GPS alapján eltalálni...
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
13370. vizidino Ugrás 2010 feb 20. 13:42  
Nagyon tetszett. Hidrákat miért nem tetted bele? Azokról is voltak jó képeid.

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
26198. vizidino Ugrás 2010 feb 19. 13:25  
én csak arra akartam rávilágítani hogy a "magyar" kifejezésbe nem csak a jogi kategória tartozik (szerintem), ezért nekem pl. piszok mindegy hogy határon belül vagy kívül élő magyar a tulaj.
apró betűvel: én általában a jófejséget, a jó merülési lehetőségeket és az árat szoktam figyelembe venni egy döntésnél, nem pedig az állampolgárságot
26192. vizidino Ugrás 2010 feb 19. 13:12  
"ha ők büszkék arra, hogy egyedüli magyar cégként kint vannak egyiptomban, ennek minden előnyével a vendégek számára, hát miért ne tehetnék? És valljuk be, lehet hogy valakinek számít az, hogy adott esetben ha oda fajul a dolog tudja, hogy magyar terepen magyar jogszabály szerint magyar nyelven tud fellépni egy magyar törvények szerint működő cég ellen."

Én őszintén szólva nem úgy emlékszem a hirdetés szövegére, hogy "magyarországon bejegyzett" vagy "jogilag magyar" vagy mittudomén. Azt írták: magyar. Ez pedig tetszik vagy nem tetszik, magában foglal mást is mint a jogi kategóriát. Én megértem hogy véded a fizetős klienst, de ennyire nem biztos hogy kellene.
26155. vizidino Ugrás 2010 feb 19. 10:37  
Tegnap végre rávettem magam hogy megnézzem az Avatar -t. Nagyon tetszett, bár ebben lehet benne volt az is hogy borzasztóan koncentrálnom kellett hogy megértsem a beszédet (itt Torinóban nincsen olyan mozi ami eredeti nyelven játszaná, olaszból meg elég fű vagyok még) és ez elterelte a figyelmem az esetlegesen gyenge sztoriról. Viszont feltűnt, hogy a dzsungelben több lényt is vízi élőlényekről mintáztak, a medúzaszerűen mozgó magoktól a csőférgekként elbújó növényeken keresztül a világító izékig.
Tetszett, na.

26109. vizidino Ugrás 2010 feb 18. 16:43  
"mely teminust vizidínó barátunk "kreálta""

Jogos a kreált körül az idézőjel is, régen valahol így hallottam.  Nem szándékoztam nyelvet újítani legfeljebb úgy sikerült :)

  fórumok / Hírek fórumai / 2010-02-11 Búvárverda: Peugeot 308 CC
108. vizidino Ugrás 2010 feb 18. 16:30  
Egyszerűbben fogalmazva: szerepjáró.
Ami nekem ezeknél sokkal jobban tetszik (tetszene) búvárverdában az pl. a Subaru Forester, ill. az Impreza Outback. Vagy pl. a Volvo V70 XC. Ezek a futóművük, hajtásuk miatt megérdemlik legalább a "telekjáró" címet. Amit viszon lehet hogy venni is fogok, az a 2002 előtti négykerékhajtású kocka panda. Az olasz alpokban eléggé a "mindent visz" kategóriába tartozik.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
26077. vizidino Ugrás 2010 feb 18. 15:15  
valaki már emlegette itt mostanában a nádi toportyánt :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
13230. vizidino Ugrás 2010 feb 18. 13:17  
Eddig ez derült ki. A pénzes szavazás nekem sem tetszik, de mondjuk azt nem értem hogy miért nem lehet simán kizárni a gyanús szavazatokat, a sunyiskodónak meg kiosztani egy virtuális tockost.
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-02-15 Merülés rossz előjelekkel
11. vizidino Ugrás 2010 feb 18. 13:15  
a pénz is élvezet, legalábbis áttételesen :)
viszont a cikkben szereplő delikvensek ha jól tudom fizettek az "élményért".
Egyszerűbb és élvezetesebb lett volna elkurvázni a pénzt...
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
13227. vizidino Ugrás 2010 feb 18. 11:41  
fogalmazzunk úgy, hogy meggyanúsítottak vele...
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-02-15 Merülés rossz előjelekkel
8. vizidino Ugrás 2010 feb 18. 10:15  
Ebben mondjuk maximálisan igazad van. Mi a töknek merül aki nem élvezi?
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
13176. vizidino Ugrás 2010 feb 17. 23:24  
Ezt nem értem. A 0 -s értékelés miért nem növeli ugyanúgy  a szavazatok számát mint az 1 -es vagy a többi? Miért kivételezett?
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
26045. vizidino Ugrás 2010 feb 17. 17:46  
Ghévíz egy bazi nagy teljesen hagyományos falu, az ökoizé az a tó melletti domboldalon külön van. Messziről eléggé újgazdag helynek látszott, igen dizájnos házak viszont bazi nagy sár.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
13137. vizidino Ugrás 2010 feb 17. 17:38  
Valóban lehetséges bakinak tűnik az általad felvázolt eshetőség. Miért is van az átlag a sima összeg helyett?
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
26042. vizidino Ugrás 2010 feb 17. 17:33  
sajnos (vagy szerencsére) odáig nem jutottunk el, hogy a ládát fel is töltsük és regisztráljuk, a haverunk akinek ezt meg a ládakarbantartást kellett volna intézni amíg mi külföldön vagyunk kóros lustaságban szenvedett akkoriban. Azután meg ugye izé :(
26034. vizidino Ugrás 2010 feb 17. 16:46  
Hát nem úgy néz ki. Én talán két éve ősszel jártam egyszer a partján geoládát keresni, de a vize zavarosnak tűnt, és az egész úgy ahogy van sekélynek. Persze ha ott laknék a közelében, én is kipróbálnám :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2010-02-15 Merülés rossz előjelekkel
3. vizidino Ugrás 2010 feb 17. 12:37  
Ha a hideget, a mélységet, a korlátozott látótávot meg a roncsokat automatikusan kizáró oknak tekintenénk, eltűnne a merüléseim háromnegyede. Meg a változatosság.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
13038. vizidino Ugrás 2010 feb 17. 11:08  
"Szóval nyilván ha egy film vagy kép aránytalanul magas pozícióba kerül, azzal a készítő magát járatja le - ahogy ez már megtörtént fotósversenyünkön."

erre vmi linket? Pár éve már olvasom a DC-t, de erre nem emléxem.
13028. vizidino Ugrás 2010 feb 17. 11:01  
"egy balegyenessel a nyilvánosság előtt kirugják a sunyiba."

ez valami advanced vu-tang technika? :)
12877. vizidino Ugrás 2010 feb 16. 13:10  
következő hétvégén.
A hely egyébként a Como -i tóban van, de Magyarországról is meglepően könnyen megközelíthető (Wizzair -rel Bergamóig, onnan meg megbeszélés kérdése, ha épp úgyis oda megyünk merülni, Bergamo nem nagy kitérő Torino felől).
Márciusban ha elkezd a nap nagyon sütni, bealgásodik a felső 10m, és legfeljebb "éjszakai" fotókra van esély.
12868. vizidino Ugrás 2010 feb 16. 12:03  
Megtörténhet hogy idiótaságot kérdezek, de azért bepróbálkozok, ha egyáltalán meg lehet oldani a dolgot akkor itt van a legtöbb esélye hogy valaki tudja, hogyan.
Van egy "kedvenc" merülőhelyem, amire még nem emeltem fényképzőgépet, mert fogalmam sincs hogyan tudnám érzékeltetni a hely lényegét. Egy függőleges mészkőfalról van szó, ami 8m -ről szakad le valahova az örök sötétbe. A fal alapszíne sötét, átlós irányban futnak végig rajta fehér csíkok, repedések, lyuksorok, de kiemelkedő rész nincs rajta, kb. mintha késsel vágták volna el. Az egész ahogy van lélegzetelállító, gyönyörű, szeretném nem (ill. hideg vízben nem) merülő ismerőseimnek is átadni valahogy az érzést. Amim van eszköz, az egy kis kompakt (Canon PS A570 IS), külső vakuk nélkül. A látótáv télen-kora tavasszal 15-20m -is lehet, a víz színe kicsit zöldes, 30m alatt már erősen lámpázni kell.
Hogyan fogjak neki? Mivel tudom érzékeltetni a hely méretét?
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

La Punta (Costa Paradiso)

Italy (Italia)

1/1 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés