»» ««
  fórumok / Hírek fórumai / 2005-01-05 Környezettudatosság és búvárkodás

A merülés után néha sajnálkozunk, amikor az egyre szegényesebb élővilágra gondolunk, és sokunknak jut eszébe, hogy régen mennyivel több látnivaló jutott a sokkal kevesebb búvárnak. Amikor a felelősöket szidalmazzuk, érdemes végiggondolni a saját szerepünket a környzetet átalakító folyamatokban.

Tovább a teljes cikk olvasásához.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 40. Luciferin 2013 okt 01. 08:07  
..., hogy ez millen jó vicc. :-)), avagy amikor Démon megbűvöli saját magát...
:-)))))
 39. azarabdémon 2007 sze 05. 11:33  
Igen, azóta Thomasbúvár megvilágított és utánanéztem a neten, sőt, a szerkezeti képletedet is megtaláltam. Csini. N, HO, OH... - jó tudni. Mint egy régi viccnél:
Mi a különbség a víz és az újszülött ikerpár közt?
-A víz az: há kettő ó, az újszülöttek meg: ó, há kettő??
 38. Mirci 2007 sze 05. 08:37  
Ezekre a világító bigyókra kár volt felhívni a figyelmem! Még a végén bevállalok pár éjszakai merülést! (Juj, már csak pár hetet kell kibírni) Régebben is észrevettük szafarikon, hogy villog a tenger most már tudjuk, miért...
 37. Luciferin 2007 sze 05. 08:24  
Alkalmazva az egyszer már bevált, nem túl elegáns, technikát, nickem etimológiájáról: /Hirek/727
Fenyegetés képpen megjegyzem, hogy még több cikk van amire tudok hivatkozni, szóval vigyázzatok, hogy miről írtok. :)
 36. Luciferin 2007 sze 04. 21:39  
:)
 35. Thomasbuvar 2007 sze 04. 20:45  
Garf ott van?!  ő is k...ja be!...  :-)
 34. elche 2007 sze 04. 19:24  
Hat, biztos lehet ezt a temat itt boncolgatni. Mikozben epp kemenyen merulunk az Atlanti-oceanban (es az egiek a megmondhatoi, nem csak en vagyok elegedett, hanem a kenyes utitarsak), szoba kerulnek ezek a tulmerules-kerdesek a buvarbazison. Dave, a fonok meselte, hogy barmennyire vedett az a hely, ahova ma merulni mentunk, azert csak felfedeztek egy beszakadt halot ket hete, es mostanaban lecsokkent a halallomany. Spanyol halaszok azt mondjak: a viz azert alapvetoen a mienk, miert ne halasznank azon a par nyuves helyen, ha pont ott van a sok hal?
De azert legyen happy end: a viz alatt kiderult, ez a "kicsit kevesebb" hal akkora barrakuda, roncadores es szardinia rajokat jelentett, hogy egy-ket buvar pillanatok alatt eltunt benne. Volt sokminden mas is, tuskes rajak, sasrajak, polipok, tintahalak, murenak, stb. Szoval sokat gondolunk ratok es a kornyezetvedelemre.:)
 33. Vanek 2007 sze 04. 16:37  
Ugyan-ugyan nem kell mentegetőznöd és mindenféle (ál)tudományos magyarázatot összetákolnod, csak hogy eltitkold pajzán gondolatmenetedet. És különben is, honnan veszed, hogy Luciferin német név?! :-)
 32. Thomasbuvar 2007 sze 04. 16:06  
A nick tulajdonosa szerintem hamarosan megvilágítja a kérdést.... :-)
 31. azarabdémon 2007 sze 04. 16:02  
Vanek úr  pajzán-népi etimológiájának nem kell bedőlni... Az én gondolkodásom sokkal tudományosabb volt - innen is látható Vanek és Démon közti erős kvalitáskülönbség...  :)

A német nyelvben az "in" Suffix az esetek 98%-ban nőneműt jelent a maszkulin főnév mellett: Professor - Professorin, Sekretär - Sekretärin, Student - Studentin stb.
Gondoltam: Lucifer - Luciferin.
Ilyen ecccerű ez.
 30. azarabdémon 2007 sze 04. 15:52  
Kusturica: "Arizonai álmodozók" filmjének betétdala, ami megválaszolja dialógunkat:
This is a film about a man and a fish
This is a film about dramatic relationship between man and fish
The man stands between life and death
The man thinks
The horse thinks
The sheep thinks
The cow thinks
The dog thinks
The fish doesn't think
The fish is mute, expressionless
The fish doesn't think because the fish knows everything
The fish knows everything
 29. Vanek 2007 sze 04. 15:51  
Oppardon, csak nem akartam azarabdémonunkat felbőszíteni, hogy várnia kell a válaszra.
Akkor megkérném főszőrkesztyű nyúl urat, hogy rágcsálja el a hozzászólásomat és tíz perc múlva újra beírom. :-)

A nicked nőiessége egyértelmű:
Luci = Luca becézve (női név)
És hogy a Ferin van ez a bizonyos Luca, az pedig nem csak a nemét teszi egyértelművé, hanem szexuális preferenciáit is, mind a partner nemére, mind a kedvelt pózra vonatkozóan. Kell még további magyarázat? :-DD
 28. Luciferin 2007 sze 04. 15:43  
Hm... Ezt írhattad volna 10 percel később :).
 27. Luciferin 2007 sze 04. 15:42  
A parlag fű tudományos neve (ami elég közismert) nem nélkülözi a humort. Az istenek eledeléről lett elnevezve, bár a fene tudja, hogy az öreg Linné anak idején tudott-e a növény allergén mivoltáról.
A hal gondol-e valamire? Úgy mint mi biztosan nem, de egyszerűbb így irni mint, hogy "magasabb rendű idegtevékenysége folyamán a viselkedése úgy változik meg..."
A nickem (szerinted) miért nőies. Fiú vagyok (pontosabban öreg ember) de amit irtál bóknak veszem. :)
 26. Vanek 2007 sze 04. 15:36  
Ambrosia elatior, ha jól emlékszem :-)
 25. azarabdémon 2007 sze 04. 14:53  
Soraid mindig lenyűgöznek, bár jelen esetben halovány csalódás futott át orcámon, hogy a parlagfű latin nevét nem osztottad meg velünk...
"Az igazat megvalva fogalmam sincs, hogy egy hal mit gondol magában." Mééér', gondol? :)
Nicked (és eszed!) alapján sokáig női felhasználónak gondoltalak...
 24. Luciferin 2007 sze 03. 18:53  
Na nem vonultam illegalitásba csak a gyerek meg az asszony... Most is mosogatnom kellene pedig nem is ért el jobb helyezést nálam a fénykép versenyben az asszony.
Szóval amit írtam (én írtam?) tekintsd ifjúkori botlásnak... :)
Az igazat megvalva fogalmam sincs, hogy egy hal mit gondol magában. Akkor sem ha búvárt lát. Azt gondolom, ha én valami nagy ismeretlent látok akkor elkerülöm. Esetleg tapasztalom, hogy nem bánt, de nem árt az ovatosság. Persze ehhez nekem ott van a fajunkra jellemző nagy eszem. (A szokott és tölem elvárt nagyképűség.) De ennyi esze még egy halnak is lehet. Általában az a stratégia a nyerő, hogy jobb elmenni az ilyentől, de nem árt kitapasztalni. Voltak erre etológiai kísérletek, hogy a paradicsom halak sem mentek el a csukától hanem kostólgatták. (Gyönyörű képzavar, imádom.) De ha túl gyakran van ilyen zavarás (perturbáció) akkor inkább elmennek a jószágok. Számos lelőhelyről tűnik el így az az élőlény amiért odajárnak. Nagy cápákat például a búvár forgalom elűz. A bálnákhoz is inkább csak sznorival engednek. Persze itt is vannak faji különbségek, egyedi érzékenységek.
No lehetne még boncolgatni, de az asszony dolgozna a gépen én meg csak fecsegek. Majd még este benézek, ha van kérdés.
Egyébként ne mossuk össze a különböző szinteket. Mert más iparszerűen... azért még mi ne egyénileg...
A parlagfű első kimutatása 1922-ben volt Magyarországon.
Benzines autóm van.
Van BKV bérletem is, sokat használom.
 23. vizidino 2007 sze 03. 17:50  
Kicsit a temat tovabb feszegetve: a sugert tarto vigyorgo kavebarna bacsi osei hosszu-hosszu ido ota fogdossak ki a leheto legszebb halakat a Vorosbol, gondolom hasonlo technikaval mint o, es valoszinuleg  nem veszelyeztettek a halpopulaciot tulzottan.  Aztan egyszer csak elkezdtek a turistak szaporodni, addig-addig amig lassacskan tonkretettek a kornyezetet, es meg jol meg is mondjak neki hogy ne pecazzon. Es akkor o a barbar?
Persze sarkitas a dolog es ki is hagytam belole az ipari lepteku halaszatot (amihez persze a kavebarna bacsinak megint semmi koze), de azert megis.
Par hete volt, hogy egy japan csaladdal sznoriztunk a nyugati partnal. A partszakasz teljes uri kozonsege a ketevestol a nyolcvanevesig csavarhuzokkal, kesekkel es minden egyeb eszkozzel feszegette az eheto kagylokat, csigakat a kovekrol (ahogy elneztem minden eheto volt). Bantja ez a kornyezetet? Biztos, de valoszinu a kornyezet az elmult 2000 ev alatt megszokta, raadasul a tomegeket mar vagy 100 eve kagylofarmok latjak el es nem vadon gyujtott cuccot esznek. Le kellett volna orditanom a hajukat hogy micsoda barbarok? En inkabb felhoztam par awabi -t (asszem angolul abalone), es elveztem a zabalast utana.
Egyebkent nem rossz szabadtudos sport, sziklak behajlasaiban tapad, eleg jol alcazza magat es meg celszerszammal is csak akkor lehet egyszeruen lefeszegetni ha megleped: ha van ideje odaszivnia magat a sziklara altalaban o nyert. 10m kornyeken (szamomra) mar eleg megerolteto volt megtalalni es lekapni a sziklarol. Kezdem megerteni miert voltak az ama -k olyan izmosak.
 22. Mirci 2007 sze 03. 17:23  
He-he, látom, ma nagy vihart kavartam... :-)))

A parlagfüvet Amerikából hurcolták be jó száz évvel ezelőtt, és dél felől terjeszkedik... Olvasmányélményeimből nem emlékszem allergiás indiánokra... De pl. Ausztriában tudtommal szinte teljesen kiirtották, az allergiások aránya hasonló a hazaihoz, csak ők másra allergiásak...
 21. vizidino 2007 sze 03. 17:19  
Erre az adatra (sem) emlekszek pontosan, de anno gyakorlaton eleg nagy szennyvizkezelomuben voltunk BP teruleten es azota epitettek ujakat is, eros gyanum hogy tobb mint a felet kezelik a fovarosi szennyvizeknek es az arany idovel javul.
A Voroson elkovetett keves merulesem egyik nagy elmenye volt amikor a 3m -es biztonsagi megallon egyszer csak pici barna darabkak meg papirfecnik kezdtek el uszkalni korulottunk. A Dunaban legalabb nem furdok kozvetlen Pest alatt...
 20. vizidino 2007 sze 03. 17:02  
" Parlagfű eddig is nőtt, észre sem vettük"
csak a pontositas kedveert: a parlagfu ha jol emlekszek 1960 korul kezdett terjedni az orszagban, azota nagyjabol csak no a mennyisege. Joapam mezogazdasz, nala lattam olyan terkepeket amik az elterjedest mutattak.

dino
 19. békabúvár 2007 sze 03. 16:45  
:))))Természetesen nem csak ott, ezért sajnálom a dunai szélhajtó küsz populációt is.
 18. Aladár 2007 sze 03. 15:48  
Jaaaaaj. Bocsánat, soha-soha többé. Különben amióta derfinnel barátkoztam a beautiful sandy bottomon, határozottan szeretem a szendit....

Elnézést az OFFért. Hogy ON legyek: szelektív hulladékgyűjtés, freon gáz, UV sugárzás.
 17. azarabdémon 2007 sze 03. 15:46  
Aladár ne sikítozzon és ordítozzon, mert az is bántja a halakat, és bestresszelnek.
 16. Aladár 2007 sze 03. 15:40  
Amikor legutóbb megijedtem, sajnos nem volt ott kedvenc DM-em. Istenbiz, sikítottam a fájdalomtól, és ordítva úsztam el a csoporttól. Ugyanis már megint rámarkolt valaki a korallra csak azért, hogy a kis üregben található polipot jobban szemügyre vehesse. Beszéltek itt mindenféle magasztos eszmékről, amikor még mindig agyontapizzák a korallokat a buvarak.
 15. azarabdémon 2007 sze 03. 15:33  
Aladár, ha megijed, kedvenc dm-e mögé behúzódik, aki takarja, óvja, védi, és piciny csigákkal eltereli Aladár figyelmét rossz búvárokról. Kell ennél több, büdöskölök? :)
 14. Aladár 2007 sze 03. 15:27  
Határozottan állíthatom, h a hal nem, viszont én néha megijedek néhány búvár látványától.
 13. azarabdémon 2007 sze 03. 15:00  
A nők mindig annyi ruhaneműt vesznek, amennyire szükségük van. (Néha nagy a szükség)
A vásárolt ruhaneműk közt ugye nincs pamut? Urambocsá, nehogy támogassuk a gyapottermesztést...


Kicsit eltértünk a topiktól... Várom majd dr Luciferin válaszát a "Megijed-e a hal a búvár látványától" c kérdésemre.
 12. Mirci 2007 sze 03. 14:36  
:-D
Bkv. És csak napi 1 kávét iszom, teát egyáltalán nem, és nő létemre csak annyi ruhát, cipőt veszek, amennyire szükségem van. Mert ugye a kiirtott őserdők helyére kávét, teát, gyapotot ültetnek, meg legeltetik a McDonaldsos teheneket...
 11. azarabdémon 2007 sze 03. 14:22  
Szóval benzines autód van....
 10. Mirci 2007 sze 03. 14:00  
"Minden etikusan gondolkodó intelligens ember védi a környezetét"
Sajnos ez az, ami nem igaz... Jó példa erre az allergia esete: nem (csak) a parlagfüvet kell irtani, hanem a környezetszennyezést visszafogni. Persze ez már nehezebb dolog, és az átlagember azt hiszi - mert a média ezt sulykolja - a parlagfű kiirtásával megoldja a problémát... Biztos sokan tennének a környezetért, de tudás hiányában nem jó irányban indulnak el...

Amúgy Luciferin a cikkben rátapintott a lényegre, csak ezt "hivatalosan" senki nem meri a világ szemébe mondani: mi emberek túl sokan vagyunk, és túlságosan pazarló életet élünk... Amíg ezekhez az alapproblémákhoz nem merünk hozzányúlni, addig maradnak a félmegoldások, amik legfeljebb átmeneti túlélésre elegendőek...
 9. azarabdémon 2007 sze 03. 13:20  
Kicsit nagy volt a kirohanás ellenem. Bocsánatkérés elfogadva.
Attól, hogy valaki lefényképez valamit, nem lesz társbűnös. Kollégáim rengeteget fényképeztek Szerbiában, Albániában, Csecsenföldön  stb, de senki nem mondta nekik, hogy "Húú, hát miért nem mentél oda hozzájuk és mondtad el, hogy háborúzni nem jó? Miért nem vetted meg a fegyverét 10 dollárért?"

Minden etikusan gondolkodó intelligens ember védi a környezetét. Akik itt nagyon kiállnak a környezetért, remélem, mind bkv-znak, de legalábbis dízel üzemanyaggal szennyeznek.

Luciferintől kérdeznék (komolyan): a cikkben azt olvastam, hogy "Maga az, hogy egy nagydarab, elhasznált levegőjét nagy zaj kíséretében kiadó, csapkodó valami megjelenik egy helyen, ahol azelőtt ilyen nem volt, problémát okozhat"
Egy hal hogyan fogná fel azt, hogy: eleddig nem láttam búvárt, most pedig látok búvárt, jajjdemegijedek. Szerintem ilyen percipáló szervük nincs. Felfogják az érintést, a hangokat, de a látványtól még nem károsodnak, nem?
 8. Mirci 2007 sze 03. 13:14  
Miért TE csak ott termelsz fekáliát??? Budapesten meg a Dunába megy. Tisztítatlanul. Tök mindegy, hol vagy...
 7. Mirci 2007 sze 03. 13:10  
Bocsánatot kérek, nem akartalak megbántani, de ez a nagy elhatárolódás eddig nem derült ki...

(OFF: Nem a parlagfű a probléma, hanem az alapból szennyezett környezet, ami eleve túlterheli a szervezeted. Parlagfű eddig is nőtt, észre sem vettük. Erre mondom, hogy tanulás és szemléletváltás...)
 6. békabúvár 2007 sze 03. 13:07  
A környezetet optimálisan úgy lehet védeni, ha az ember nem megy oda, minden egyéb felvetés szerintem álszent részünkről (tekintve hogy odamegyünk:)), egyszer elgondolkodtatok már pl a Vörös-tenger napi fekália terhelésén a búvárhajók jóvoltából?:)) Ehhez képest egy hal kifogása hajónként, cserkészkaland.
 5. azarabdémon 2007 sze 03. 12:49  
Szia Mirci,
"visszaengedtétek, vagy valami... Mert lehet, hogy néhány ember jót evett belőle pár napig egy olyan hajón, ami egyébként is roskadozik a sok kajától, viszont elpusztítottatok egy ritka szép SÜGÉRT,"
Az igeragozásod némi kívánnivalót hagy maga után: nem mi fogtuk ki és ne mi pusztítottuk el. Mire feljöttünk a merülésből, ott volt. Én meg lefényképeztem. Pont. Ennyi. Nem azonosulok a legénységgel semmilyen hajón, és nem én fogom őket megnevelni környezettudatosságra, hisz még angolul sem tudnak. Visszadobni nem tudok egy döglött halat.
Ahogy írod, te is ettél már halat, tintahalat is. Nahát. Remélem, ízlett. Finom is.

Én csak egy fényképet küldtem be, semmi több. Tudnék még különbeket is küldeni.
Amikor életem első szafariján arra lettem figyelmes, hogy a legénység kétnaponta a fekete szemeteszsákokba öszsegyűlt szemetet a hajóról a tengerbe ereszti, és elkerekedett szemű kérdésemre az volt a válasz, hogy "mi így szoktuk", egy rövid párbeszéd után feladtam.

Ja, és húzogassuk már ki itthon is a parlagfüveket a nagy környezettudatosságban, mert nagyon hazavág idén engem is és családomat is.



 4. Luciferin 2007 sze 03. 12:17  
Lehet attól fogva neked minden nap kifognak két nagy halat. :(
 3. Mirci 2007 sze 03. 11:43  
Sztem lesz mit enniük, majd megvigasztalódnak... Amúgy igaza van Thomasnak, nálunk is előfordult, hogy egy-két kisebb hal, tintahal feltálalásra került, de a spanyol táncost, meg a kis polipot visszaengedtük... Az egyik szafarin a magyar vendég (!) megakasztott egy cápát, de szerencsére olyan pancser volt, hogy hamar leszakadt... Na, abból már konfliktus lett volna, ha kiemeli...
 2. áááááávadász 2007 sze 03. 11:37  
Akkor én is itt folytatom. Köszönöm a megvásárlás ötletet. Legközelebb ki fogom próbálni, bár gyanítom, a szafari hajó többi tagja nem kicsit fog utálni érte. Azt hiszem be leszek dobva, miután elengedtem a remélt vacsorájukat.
 1. Mirci 2007 sze 03. 10:57  
Itt válaszolok a Sü... fórumon felvetett kérdésre: teljesen igazad van, én is elgondolkoztam azon, milyen káros hatással van az élővilágra a búvárkodás. Túl az általános dolgokon (utazás, eszközhasználat, szemetelés), ami más tevékenységekkel is együtt jár, valóban a zavarás a nagy probléma. Általában igyekszem is távolabbról szemlélni az élőlényeket, mindig elcsodálkozom, mikor búvártársaim nekiállnak cápát, teknőst, stb. kergetni. Ha szó kerül róla, csodlkoznak, mert egyszerűen nem is tudják, hogy mennyire stresszelik ezeket az állatokat, és akkor a jobban helyhezkötöttekről nem is beszélünk. Persze egy teknős kergetés nem lenne baj, de ott áll még öt-hat hajó tele hasonló szemléletű emberekkel...

A korlátozás (területek időleges lezárása, éjszakai merülések korlátozása(!)) politikai akarat kérdése, de passzív viselkedéssel, meg a nagy sügérek nem kifogásával, vagy visszaengedésével azért sokat tettünk...
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Blue Hole

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 57m, látótáv: 25m felett

parti merülésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés