»» ««
vizidino hozzászólásai:

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
18738. vizidino Ugrás 2009 jún 08. 10:26  
őszintén szólva nagyon nem bökdöstem, de nekem úgy tűnt mintha inkább fonadék lenne, nem gyöngyfüzér. De ha nem valaminek a petéje akkor mi a penész? :) nem először látok ilyet, az Adrián már találtam párszor de sosem tudtam kideríteni micsoda. Most hogy a csigák tobzódtak rajta, reméltem hogy kiderül...
18736. vizidino Ugrás 2009 jún 08. 10:06  
ja, "szakmai" jellegű kérdésem biológiában képzett elvtársakhoz: az a gombóc amin a csigák vannak tényleg petegombóc, vagy eltévedtem?
18735. vizidino Ugrás 2009 jún 08. 10:05  
Hogy ne mindig csak a paláról legyen szó, ideblogom a vasárnapi élményeimet:

Vasárnap reggel ismét  Spotornóba indultam, aztán még az országútról láttam hogy tök üres a strand és vannak vagy két méteres hullámok, gondoltam egyedül abba nem merek belemenni, inkább átnézek egy öböllel odébb. Noliban a part is másfelé néz, meg talán a sziklák is fognak velemit a hullámzáson. Amikor odaértem, kiderült hogy más is így gondolhatja, volt ott vagy 80 búvár, iskolák, csoportok, és a bázis sem csak afféle palackkölcsönző bungi, hanem komoly 5 csillagos PADI instruktorképző :)))
Ennek persze megvolt a hátránya is, nem hagytak akkor és arra menni ahogy én szeretném, azt mondták tízkor megy be egy oktató csajszi 2 PADI mélymerülő tanulóval, menjek velük. 11 után picivel be is mentünk :). A két "mélymerülő" már a bemenetelkor is problémázott - itt is volt azért hullámzás, nagyjából bokámtól mellemig változott a part szélén a vízszint- alig bírták az uszonyaikat felvenni. Én tudtam hogy lesz áramlás is mert előtte úsztam egyet és érdekes aszimmetriát mutatott a part mentén balra ill. jobbra mutatott sebességem, de gondoltam ők jobban értenek hozzá. Az oktató csajszi viszont kisebbre számíthatott, mert lemerülés után egyből szembe kezdtünk az áramlással. Jellegtelen, kissé a kora tavaszi hegyeshalomra emlékeztető (amikor még mindent iszap borít, sehol egy zöld) jellegű lejtő fölött úsztunk le 30pár méterig, a csókák nem nagyon bírták az áramlattal szemben, a maca is nagyon kepesztett a hasított uszonyával (elég csoffadt maca volt, szeritem uszonyozásban b.nejem keresztbe lenyelné), egy darabig még próbálkoztunk, nekem nem volt különösebb bajom (persze azon kívül hogy egy kopár lejtő fölött erőlködök 3x méteren) de a két tanfolyamos nem tudott az áramlattal szemben menni, 20 perc után feladták. Úgy jöttünk ki hogy 150 bar -om maradt és nem láttam semmit. Bakker. Azt hiszem Ricardo, a bázisvezér is láthatott valamit a fejemen, mert amikor felvetettem hogy nem lehetne-e a parton elsétálni az áramlattal szemben, beúszni és végigdriftelni a part mentén, akkor azonnal beleegyezett és a maca mellett még egy helyi DM -et elküldött velünk, akinek ráadásul varázsuszonya volt (tök propeller formájú). Na ez már jobban sikerült, ahogy a 20 m -t elértük rögtön "sanpietro" halak közé kerültünk, aztán jött polip, halrajok, barrakuda (ezt megint nem sikerült elcsípnem, a látótáv olyan 5-10 m. körül mozgott, a hullámok letolták a lejtőn a parti szmötyit) Találtam egy csigapetegömböcöt (nem tudom hogy a sok csiga rajta az éppen rakja a petét vagy eszi), csikóhalat meg európai repülőhalat is (ezt sem sikerült elkapni, hamar elszaladt). A merülés vége felé egyszer ahogy ránéztem a csajra  az futott át az agyamon hogy jé, még nem is láttam ezt a  technikát hogy  valaki az  oktopuszára lógassa a dekóbóját... aztán pár másodperccel később rájöttem hogy nem direkt van, csak fellövéskor beleakadt neki a madzag és húzta fölfelé :). Abból is látszik hogy nem vagyok rutinos fotós, hogy inkább segítettem  neki kibogozni, nem fényképeztem le :). Becsületére legyen mondva, mire odaértem már kitolta a mellényéből a levegőt, hanyattfordult és maga is elkezdte kibogzani tehát nélkülem se lett volna baleset, de legalább macsóskodtam kicsit :)
Na ez a második merülés egész megérte. A bázison a nap 18E -be fájt.
18719. vizidino Ugrás 2009 jún 08. 08:55  
18714. vizidino Ugrás 2009 jún 08. 07:44  
Feleségem SMS -éből idézek: "látótáv gatya, idő szar, láttunk kb. két mázsa pontyot".
A dorogi iszaptóban merült :)

18535. vizidino Ugrás 2009 jún 04. 15:11  
na, belénk a nagy hagyományőrző japánoknál belénk próbálták nevelni a kereket... ausztrál haverunkkal együtt a falra másztunk tőle, úgyhogy tapasztalatból rühellem. Helyenként nagyító kell a leolvasásához és még akkor is bizonytalan.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
3193. vizidino Ugrás 2009 jún 04. 12:38  
dél-afrikai himbihambi. Le kell vágni :)))
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
18514. vizidino Ugrás 2009 jún 04. 12:37  
Én csak azt tudom, hogy a tanfolyamon PADI kártyát kapott. Mondjuk szerintem az nincs megírva hogy egy PADI-harcos ne használhasson bármiféle dekotáblát. A wheel amúgy is egy nagy szar (magánvéleményem szerint).
18513. vizidino Ugrás 2009 jún 04. 12:34  
a csapat székhelye Torino, a merülések helye, Spotorno, Bergeggi ill. Luano. Vagy valami ilyesmi.
18512. vizidino Ugrás 2009 jún 04. 12:23  
majdnem: Tesco Gazdaságos
18505. vizidino Ugrás 2009 jún 04. 11:48  
Érdekes helyi PADI csapatról hallottam a minap. Egyik kollégám most fejezte be az OWD tanfolyamát náluk. Ami először meglepett, az az volt hogy az otthoni tanfolyamoktól eltérően hat estét uszodáztak, mind a hatszor két órát töltve a vízben, majd három nap következett a tengeren, időjárástól függően 2 v. 3 merüléssel naponta. Én ezt bőségesebbnek érzem az otthoninál, ami nagyon helyes.  A másik érdekesség viszont hogy a srácot (aki előző nap vizsgázott) levitték 30 méterre egy roncsra, tervezetten dekós merülésre. Na ez nem kutyafüle, ennyit a PADI szabályairól... a srác egyébként nagyon élvezte, egyedül vitték le a kezdők közül és több oktató is vigyázott rá, de azért izé. Szóval kíváncsi lennék a véleményetekre.
Én sajnos nem mentem roncsot merülni, TG módban bogarásztam megint a partközelben (azért az sem semmi hogy egy strandon probléma nélkül lehet palackot bérelni (8E/15l), strandbelépő nincs, wc és zuhanyzó ingyen. Az egyetlen amiért fizetni kellene a napernyő meg a nyugágy, de az meg minek...
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
3186. vizidino Ugrás 2009 jún 03. 17:23  
szerintem be kellene íratni Seshat -ot egy hosszabb sü...-figyelő tanfolyamra Thomashoz, rögtön kevesebbet panaszkodna a látótávra.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
3095. vizidino Ugrás 2009 máj 30. 12:24  
nem nagyon értek a búvárpilácsokhoz, de amior utoljára HID égőkkel dolgoztam még azt mondták rájuk, hogy érzékenyek az ütődésre, én meg alkalmanként leejtek dolgokat... a fókusz állítása biztos jó valamire, de szerintem eggyel több dolog ami bedögölhet.
de ezeket ne vedd nagyon komoly véleménynek, igazán jó lámpám még nem volt.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
18273. vizidino Ugrás 2009 máj 29. 10:09  
Nekem csak Piemont jutott, meg hétvégenként Liguria. Sajnáljatok egy picit engem is :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-27 Újabb sodródásos eset
2. vizidino Ugrás 2009 máj 27. 08:55  
Egy kedves sztori jut a dologról eszembe: a rogoznicai bázison megérdeklődtük, hogy az egyik oktatót (egyébként tök jó fej) miért szólítják folyton "anchor man" -nak. Mint kiderült, egy merülés előtt ő rögzítette lenn a horgonyt, és amikor feljöttek a hajó nem volt ott és nem tájolási hibából :)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
18166. vizidino Ugrás 2009 máj 26. 12:15  
én úgy tudtam a gyh utazási biztosítás is, nem csak búvár
18149. vizidino Ugrás 2009 máj 26. 11:07  
na jó, de ebből egy csomót amúgy is magaddal cipelsz mindig, nem? A külföldi extra meg nem olyan sok, főleg ha a redundanciát is kiveszed (EU-s eü-kártya és gyöngyhalász)
18138. vizidino Ugrás 2009 máj 26. 10:20  
nézegesd meg a fórumozó oktatók hozzászólásait, és ha valakit jó fejnek látsz, menj ahhoz, nem?
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
3047. vizidino Ugrás 2009 máj 20. 16:10  
kit kellett megölnöd hogy ilyet örököljél?
3041. vizidino Ugrás 2009 máj 20. 11:00  
A könnyű elveszíteni szerintem nem érv, a gyártók valahogy olyan pipecül megoldják ezeket a maszkpántra rögzítő csatokat hogy a Palán ha nem szedegetnék ki mindig  már nem lehetne a feneket látni a sznoriktól. De emlegethetném a zodiacból való kiborulást is. Szóval szerintem fejről könnyebben veszik el mint zsebből. Kivéve a fixre rágyógyított fajtát.  Én olyat hordok (óccsó), asszony is, relatív gyakran fordult velünk eddig elő a felszínen való úszás intézménye, akkor meg kényelmes. Ha lenne vádlin hordható késem lehet hogy annak a pántja alá tenném, ha lenne összehajtogatható sznorim akkor meg a zsebemben, de így inkább fixen a maszkpánton.
3024. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 17:33  
"Ja, és szerintetek az okos egy computer, amelyiknél merülékor - ha látni akarod az aktuál divetime-ot, akkor nyomni kell egy gombot? (illetve: A gombot)"

szerintem elég nagy baromság
3016. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 12:59  
nemá, ennyi pénzt kiad és még használati utasítást is olvasson? :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
3014. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 12:55  
A tanulság levonása csak akkor OK, ha az összes érintett fél levonja, és ráadásul nagyjából kompatibilis tanulságot. Ha pl. a vendégek úgy mennek el hogy "micsoda idióta, veszélyes bázis" a bázis pedig azt vonja le, hogy "végre elmentek csinálhatunk mindent úgy mint eddig", akkor ha véletlenül a vendégeknek volt igazuk, még jó sok későbbi páciens megszívhatja. Asszem erről beszélt medve a "túlélők felelőssége" címen.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
3009. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 11:59  
hát, szoftvertervezésnél azért illik figyelembe venni a felhasználó extrém viselkedését is. Kiakadás helyett legalább egy "user error - please replace user" jellegű üzenetet illik beletenni :)
3002. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 11:11  
tudásra bőven elég lenne az One, ha lehetne kézzel is állítani, nem tudom mi "komolyság" kellene még bele...
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-19 Safarista!
16. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 10:43  
"nekünk olyan merülésvezetőnk volt, aki minden merülés előtt imádkozott"

van ahol a merüléstervezés a szokás... :)))
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
3000. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 10:39  
röhögni fogsz, Torinóban amit eddig találtam az vagy kizárólagos Cressi forgalmazó volt, vagy Oceanicot árult. Mares sehol.  Persze nem jártam még be a várost teljesen...
2998. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 10:32  
de ha most külföldön lakok két évig? :)
2997. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 10:31  
de az uvatec új olcsó cuccát (aladin one) meg direkt használhatatlanra csinálták, a többi meg drága... uwatec -ről is van sztorim, a monitor 2+ (aminek a bele elvileg egyezik a régi pro -val) elemcsere után csak fele mélységet mutat. Szerviz persze már nincs hozzá...
2995. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 10:23  
ez az M1 -re is sajnos igaz volt, eszembe sem jutott hogy nem korrigálták. Ez alapján sajnos nem egyedi eset. Igaz, a mosquito -ról is hallottam sztorikat hogy gyenge elemmel f*szságokat mutatott, de olyan rettentően ez most nem vigasztal.

2991. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 10:08  
nosza! Rajtam még csak M1 döglött be, kíváncsi lennék az M2 mit tett
2989. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 09:47  
mares M2 rgbm. Most épp 140E -be kerül a macskazabáló ebayen vadiújan 2 év garival,, de tartalékolok hátha hétvégén megyünk a Haven -re.
2987. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 09:38  
én spec azon gondolkodtam hogy jól kiszögezem dísznek a falra a közepénén fogva. aztán rájöttem hogy mélységmérőnek még jó, meg különben sincs pénzem most arra amit kinéztem. Jut eszembe, köszönöm minden érdemi hozzászólónak a választ, sokat segítettetek a döntésben.
2982. vizidino Ugrás 2009 máj 19. 08:42  
Azért elég ciki, hogy egy olyan műszernél amire ennyien rábízzuk az életünket (és a legtöbb gyártó előadásában meg is fizetjük tisztességesen az árát), ilyen hibák előjönnek. A beuchat pl. szerintem szoftverhiba, legalábbis teljesen reprodukálhatóan csinálja adott merülési profilnál ill. időnél, és ha nem futok vele 3 perc dekónál többe, teljesen "normálisan" viselkedik. Ja, és két egyforma beuchat egyformán bolondul meg.
2975. vizidino Ugrás 2009 máj 18. 22:51  
hinnye, akkor az én ősöreg beuchat -om pontosan ugyanazt tudja mint egy vadiúj oceanic. egy óra körüli maradék dekóval jöttem ki vele a legutóbi tengeri kiruccanásunkkor :)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
17943. vizidino Ugrás 2009 máj 17. 23:14  
Mi spec. egy Lago Sirio nevű pocsolyában fürödtünk. Nem akartunk korán kelni, a tengerhez meg az kellett volna, úgyhogy kinéztünk egy közelebbi tavat. Mielőtt belementünk egész ígéretesnek tűnt (47 méteres max mélység, autóroncsok), aztán hamar árnyalódott a kép. A víz sötét barnás-zöldes, a napsugarak alig hatolnak át rajta, 7m -en hőhatár ami alatt hamar 5 fokig esett a hőmérséklet, 10m alatt már full éjszaka. 14m -en az AlfaRomeo -t még megtaláltuk, aztán 25m-en kihunyt Ildi lámpája és visszafordultunk pedig állítólag még ott lett volna két Fiat500. Halat alig láttunk (furcsa módon 20m alatt kaptuk lámpavégre az első sügereket), tisztára frusztráltak voltunk amíg a hidrákat meg nem találtuk úgy 3m-en.
Tudja valaki mik azok az izék a második képen a faágakra gyógyulva?

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
2896. vizidino Ugrás 2009 máj 15. 17:33  
sztem írtuk vanekkal, keresd kicsit lejjebb
  fórumok / Hírek fórumai / 2007-08-02 Újból készülnek a bálnavadászok
25. vizidino Ugrás 2009 máj 15. 12:21  
nekem kicsit gyanús, hogy lehet hogy a tüzet is valamelyik lelkes aktivista csinálhatta :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
2884. vizidino Ugrás 2009 máj 14. 23:28  
nekem oceanicom van (fdx10+delta4 mint Vaneknak), egyelőre nem panaszkodok rá, bár meleg vízben még nem próbáltam ki :)
Ildivel "töréstesztként" egy merülés végén a feltört jég között a víz színén lebegve (csakhogy az igazán hideg vizet kapja) egyszerre ketten szívtuk belőle a levegőt vagy 5 percig, nem fagyott le. Többszöri 2-3 másodperces tusgombhasználattól se. Aztán amikor 10 másodperig nyomtam, akkor megadta magát és nyitva maradt. Igaz, ugyanezt a kezelést az igen sok éves Spiro Nordic cuccom is kibírta.
Az Oceaniccal szemben az egyetlen kritikám a második lépcső dizájnja, a két bizgentyű szerintem nagyrészt csak a bajnak van (a tekerentyűt félállásnál még sosem nyitottam ki jobban mert úgy éreztem hogy felfúj, a nyeklentyű meg nyugodtan mardhatna a keresztben állásban a vízben is, 40 méteren is billegettem jobbra-balra és nem éreztem semmi változást a levegőáramban), még egyszer véletlenül ráülök és letörik róla.
2864. vizidino Ugrás 2009 máj 14. 21:20  
http://www.divernet.com/Diving_Gear/group_tests/

nézd meg itt is
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-05-09 Rejtélyes barlangi baleset
138. vizidino Ugrás 2009 máj 14. 12:50  
"Rossz helyekre járhatsz merülni, ha szerinted szinte minden búvárbázison kötelezően elvárják a nitrox kártyát, akkor is, ha csak levegővel akarsz búvárkodni"

rossz helyen tanultál olvasni ha szerinted én csak levegővel szeretnék búvárkodni
135. vizidino Ugrás 2009 máj 14. 12:09  
"esetre én nem örülnék, ha a divecenter.hu-n az lenne a hivatalos nézet, hogy ne menj tanfolyamra, mert pénzkidobás"

miért kell ennyire fekete-fehéren nézni a dolgokat? Nem volt arról egy pillanatra sem szó hogy minden tanfolyam pénzkidobás, de részemről azt is nehezemre esik elhinni hogy minden tanfolyamra helyeselni kell amit valamelyik szervezet marketingese kitalál. A gondolkodásra való buzdítás csak nem balesetveszélyes...
132. vizidino Ugrás 2009 máj 14. 11:28  
"Ha nem kell nem veszed meg. A száraz ruha használatához nem kell kötelezően tanfolyam, de a nitroxhoz igen, mert a sok lusta túrista nem fog magától utána járni a tananyagnak, hanem egy érdekes tanfolyamot akar inkább megcsinálni."

Viccelsz? Azért kötelező mert inkább egy érdekes tanfolyamot akarnak megcsinálni? Ennek mi értelme van?
124. vizidino Ugrás 2009 máj 14. 10:08  
"BoGyesz 119: Igazad van. Iparág. Pont."

OK, én elfogadom. De akkor mondják azt, ne az én biztonságomra próbáljanak hivatkozni.
121. vizidino Ugrás 2009 máj 14. 09:55  
Az, hogy a bázis nem jótékonysági intézmény, ne jelentse azt, hogy nekem triviális dolgokra is pénzt kelljen kiadnom. Nem vagyok hajlandó elfogadni hogy az alapfokú nitrox tanfolyam vagy a szárazruhás tanfolyam akár közel annyi segítséget is ad mint amennyibe kerül. Értsd: egyetemi adjunktusként otthon majd' egy hétig dolgozok egy nitrox tanfolyam áráért.  Szívesen fizetek egy bázisnak azért hogy megmutassa a tuti helyeket, és adjon palackot meg levegőt ill. nitroxot ha kérek, de ne próbáljon meg túlmisztifikált "biztonsági" trivialitásokért is lehúzni. Ha valaki lusta utánanézni fizessen, de ne legyen mindenkinek kötelező. És hiába ismételgeted hogy nem kötelező, ha szinte minden oktató meg bázis úgy csinál mintha.
117. vizidino Ugrás 2009 máj 14. 08:46  
"Egyébként jó dolog, hogy rajtam kívül olyan sokan utaz(ná)nak palackkal, kompresszorral meg hajóval, és kizárólag ezek a szemét szabályok akadályozzák meg őket abban hogy jókat merüljenek. Én mondjuk sok olyan kedvtelési búvárt ismerek, aki örül annak, ha van egy korrekt módon merültető bázis."

na ez az, amiről egyszerűen nem értem mi köze van ahhoz amit én vagy vanek írunk, és fogalmam sincs miért kevered ide
115. vizidino Ugrás 2009 máj 14. 08:10  
ez azért csúnya összemosása egy csomó dolognak. Miért dőlne be egy bázis attól, hogy nem nyúlja le a szabályozás segítségével a búvárokat? Ha annyira jó dolog egy bázis mondjuk az Adrián amennyire írod, úgyis odamennek a népek, nem? Ha meg nem annyira jó, akkor miért is tarsuk fenn "búváradó" jelleggel? Tisztára olyan érzésem van a leveledtől mintha a parlamenti közvetítést hallgatnám... a nitrox tanfolyam meg pl. amúgy sem a bázisokat, hanem az anyaországbeli oktatókat támogatja jellemzően.
98. vizidino Ugrás 2009 máj 13. 16:44  
jé, tényleg! mondta a nyúl és felborult a biciklivel.

genya vagy, hogy szóltál neki :)
96. vizidino Ugrás 2009 máj 13. 16:32  
"ha valaki nekem előadja a nagymenőt, hogy nekem nem kell tanfolyam én ezt tudom"

látod én meg pont a "nekem van tanfolyamom én faszább vagyok mint te" hozzáállást érzem menőzésnek. Kb. 60 alkalommal merültem száraz cuccban, szívesen kiállok bárki hasonló merülészámú dolgozó ellen ügyességi versenyre, nem gondolnám hogy lesz korreláció aközött hogy ki ver meg és aközött hogy kinek van közülük szárazruhás kártyája.
Te egyébként hogy tanultál meg biciklizni? Édesapád tologatott és estél-keltél a grundon, vagy befizettek egy biciklistanfolyamra?
89. vizidino Ugrás 2009 máj 13. 16:11  
Tényleg hülye volt a haverod. Az ellen a tanfolyam sem orvosság. De ha ti nem mondtátok el neki az első beázás után, akkor ti is hülyék voltatok.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés