»» ««
vizidino hozzászólásai:

  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-11 A válság nyara után
125. vizidino Ugrás 2009 okt 14. 14:36  
"Értem. Tehát ha X évre visszamenőleg van egy statisztikád arról, hogy valamely egyetemről kikerültek hol helyezkedtek el, akkor te meg tudod mondani, hogy szimpatikus lesz-e a római jog előadó azon az egyetemen neked?:) Nem véletlenül a jogot mondtam, ott azért elég egymás mellé tehető a tudásanyag."

nem érted :)
nem a szimpátia, hanem az eredményesség a lényeg, eredményességet értve a  _jó_ búvárokat képez alatt.

"Nem kötekedni akarok, csak szerintem máshol sem ilyen egyszerű a dolog."

De fokozatok azért vannak. És olyan statisztikával már láttam búvárszervezetet dicsekedni hogy "mi képezzük a legtöbbet", olyannal meg pl. nem hogy "a mi búvárainknál legkisebb az 1000 dekós merülésre eső balesetek száma"

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4111. vizidino Ugrás 2009 okt 14. 12:35  
Nem tudom mit "kellett" volna tenned, azt viszon igen, valószínűleg mit tennék most ismeretlen merülőpárként (nem DM -ként, az más tészta) hasonló helyzetben. A nevezett roncson nem voltam úgyhogy pontos helyzetképem nincs.

"-ha csak az úrral párban merültem volna, akkor mit csináltam volna, mikor közölte, hogy lemegy a hajócsavahoz?"

Erős gesztikulálással próbálnám meggyőzni, ha nem sikerül, maradnék a MOD -on belül amíg lehet és lesnék lefelé. a lányt is megpróbálnám meggyőzni hogy maradjon már, pár perc deko nem számít, próbáljuk megvárni az idiótát. Ha nem tudom meggyőzni, mennék a lánnyal.

"-ha úgy döntök, hogy fentről figyelem, és mondjuk beakad, akkor lementem volna érte 42m-re?"

le. A nem túl-túl magas parciális nyomású O2 kis eséllyel fog hazavágni pár perc alatt, ha meg beakad és nem tudja maga megoldani, az fix emberhalál.


  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-11 A válság nyara után
91. vizidino Ugrás 2009 okt 14. 11:42  
"Sajnos ez a dilemma sok helyen fennáll. Honnan tudja az érettségiző, hogy X egyetem jogi karán jobb tanárok vannak, mint Y egyetemén?"

vannak nemzetközi és belföldi statisztikák mindenféle mérőszámokkal (végzettekből szakmában elhelyezkedettek aránya, végzettek fizetése x év múlva, végzettek véleménye x év múlva), ezek elég sok intézményről elérhetőek neten. Ha nem jogról hanem tudományról lenne szó akkor hozzátenném az oktatók publikációs tevékenységét, az oktatók által nyert nemzetközi díjakat.
Biztos lehetne a búvároktatási szervezetekről is hasonló mérőszámokat kitalálni, ehelyett azon rugóznak hogy ki ad ki több kártyát...

"Honnan tudja a jogosítványért tanuló, hogy melyik oktató korrekt?"

Elég jól be van szabályozva a terület ahhoz, hogy nagyjából hasonlót kapjon mindenki. Központi és iskolafüggetlen vizsgák, iskolafüggetlen vizsgabiztosokkal.


77. vizidino Ugrás 2009 okt 14. 10:58  
Sajnos nem csak a kártya kiadási sebessége a gond, mi legalábbis nem tudtunk angol nyelvű haladó CMAS tankönyvet beszerezni a horvát CMAS -on keresztül, PADI vonalon meg pikk-pakk ment. Dvd -ről nem is beszélve. Gondolom bunny valami ilyesmit értett kiszolgálás alatt.
75. vizidino Ugrás 2009 okt 14. 10:23  
"Ja és nagyon fontos, hogy az amcsi rendszereket amcsikra méretezték, nem rafkós magyarokra, akik inkább maguktól, könyvekből, haveroktól szeretnek tanulni. Nekik igenis számít, hogy első kézből, egy képzett oktatótól kapják meg az információt."

én sokkal fontosabb különbségnek tartom a (sarkítsuk a dolgokat arra a két rendszerre amit közelebbről ismerek) PADI és CMAS tananyagok és oktatási stratégiák között, hogy a PADI könyvek szerintem az általános iskola alsó tagozatosai számára íródtak és tele vannak marketinggel. A megfogalmazás, a rávezető sztorik, az új információk mennyisége és a régik ismétlésének a száma mind igen nehéz felfogású embereket céloz, minden egyes PADI könyvet információvesztés nélkül meg lehetne ötöde-tizede oldalszámban írni. Arról nem is beszélve hogy keményen sulykolják tudat alatt hogy "csak a PADI, csak a PADI", pont arra a szintre belőve amiért a fogyasztóvédelem még épp nem büntet.
Nem tetszik. Anno a CMAS tanfolyamomon nem éreztem azt hogy a jegyzet írója idomított bundermajomnak nézne.

74. vizidino Ugrás 2009 okt 14. 10:02  
"A bázisok meg lehet azért álltak át más rendszerre, mert ott jobban keresnek, de lehet azért, mert jobb kiszolgálást kapnak. Mondjuk erről őket kéne kifaggatni, hátha elmondják ;-)"

Megtettem, azon a helyen ahol a nyáron dolgoztam. Benne volt a kiszolgálás (Ez leginkább  a horvát CMAS sara, lassan küldik a kártyákat és nincsen színes-szagos tankönyvük), de benne van az is, hogy az egy hetes CMAS* tanfolyam helyett a PADI OWD -t 5 nap alatt letudják, a "végigmagyarázom a délelőttöket" helyett kényelmesebb a DVD nézés és a már hallottak/látottak átbeszélése, és az, hogy mindezért a "plusz kiszolgálásért" a hallgató fizet.

73. vizidino Ugrás 2009 okt 14. 09:51  
"Addig, amíg valaki fizetést kér a munkahelyén a munkájáért, addig nem tartom etikusnak a búvárüzletben gályázókat szidni, mert pénzt mernek kérni egy tanfolyamért, vagy más szolgáltatásért."

Az egyik baj, hogy az érvelésed jollyjoker, ugyanúgy alkalmazható lenne egymillió dolláros mint tízezer forintos specikre. A másik meg, hogy itt konkrétan egyes specik etikusságát vitattuk (legalábbis én ezzel a szándékkal dobtam féltéglát az olcsóság/drágaság vitába), és ahhoz pedig nem sok köze van.

34. vizidino Ugrás 2009 okt 13. 18:27  
na igen, de a multilevelt még mindig hirdetik, sőt nem egy embert láttam méregdrágán megvásárolt kerékkel meg elektronikus RDP -vel,  a ppb meg a night anyaga meg szerintem lazán belefér akár az első akár a második tanfolyamba (nekünk legalábbis az egy * -ban benne volt), és akkor nem kell a kezdőnek külön kártyadíjakat fizetgetni.
Nagy szomorúságom, hogy nem egy, régebben CMAS vagy NAUI tanfolyamokat kínáló bázist láttam áttérni PADI vagy SSI rendszerre, simán azért mert ugyanazért a befektetett munkáért így több pénzt tudnak elkérni. De erről gondolom az oktató urak lényegesen többet tudnának mesélni.
32. vizidino Ugrás 2009 okt 13. 18:03  
és tanítaz olyanokat mint "multilevel diver" meg "night diver" meg "peak performance buoyancy"? Nem a tisztességes oktatókat akarom basztatni, de a specialitások rendszere kiváló lehetőséget ad a kevésbé gátlásos oktatóknak a lehúzásra, és az a tapasztalatom hogy ezt nagyon sokan ki is használják.
29. vizidino Ugrás 2009 okt 13. 17:38  
Azért azt se felejtsük el hozzátenni, hogy a magas ár sem garancia a minőségre. Nekem a személyes benyomásom az (persze nem szafarik esetében, azokról nincs tapasztalatom, frissen OWD-t végzett búvárral viszont mostanában beszéltem/merültem párat), hogy a legdrágább rendszerek/tanfolyamok/helyek között legalább annyi a lehúzás mint a legolcsóbbak között, legfeljebb a módszereik mások. Van akiről a komfortos merülési helyszínt spórolják le, van akinek meg 2 merülés után eladják a méregdrága halcyon cuccot mondván aki mással merül az életét veszélyezteti.

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
22394. vizidino Ugrás 2009 okt 13. 12:25  
nekem is csak az emelte a hangulatomat, hogy asszony is úgy mászott ki a vízből mint valami rosszul összerakott brekkencs. Azzal az apró különbséggel hogy a brekkencsek nem szoktak hangosan véleményt nyilvánítani :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
3561. vizidino Ugrás 2009 okt 13. 11:26  
asszony régi ruhájának az eredeti mandzsettájával próbáltuk, tényleg macerás :)
3560. vizidino Ugrás 2009 okt 13. 11:25  
wow. jól hangzik. kösz.
3557. vizidino Ugrás 2009 okt 13. 11:04  
Tapasztalat: tavaly ősszel újonnan vásárolt neoprén szárazruha nyakmandzsettája télen ill. tavasszal még tökéletesen működött, nyár közepén már eresztgette a vizet befelé, mostanra meg már egy kétórás merülés alatt lábig beáztam. Ez normális egy neoprén mandzsettánál? Sokkal lazábbnak nem érzem mint eddig, de lehet hogy picit kinyúlt... Akár igen, akár nem, a mandzsettacserén (illetve azon hogy rágyúrok pár centit a nyakam körméretére :)) kívül létezik valami kultúrbuher megoldás? Pár éve egy másik darabnál próbálkoztunk megfelelően feszes gumipántot applikálni a mandzsetta visszahajtása alá, ideig-óráig működött is, de kíváncs vagyok nincs-e valami okosabb McGyver trükk.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
22391. vizidino Ugrás 2009 okt 13. 10:50  
a fórumon elhangzó sok átok sajnos úgy tűnik szóródik a térben, hétvégén egy közel két órás part menti bogarászásunk végződött olyan időben, hogy a partrajutást (szerencsére lapos part) csak a "nagy hullámmal kiszörfözés aztán négykézláb menekülés a hullámzónából" technikával tudtuk megoldani. 15l -es acélpalackkal a háton ez vicces látvány lehet kívülről. A szárazruha viselése sokat segített, így legalább a seggünk luka nem lett tele aprókaviccsal, ha már az octopust sikerült is csörgővé átalakítani :)
szóval vigyázzatok a jókívánságokkal...
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-11 A válság nyara után
26. vizidino Ugrás 2009 okt 13. 09:49  
" 15.000-es specialitásokat kínáló oktatókat a "piac" előbb utóbb besorolja az olcsójánosok közé."

azért van jó néhány specialitás, amiért bármennyi pénzt kérni is lehúzás, és sajnos az oktatási rendszerek ebbe az irányba való eltolódása nem segíti azt a szemléletet elterjedni, hogy a pénzéért minőséget kap az ember
18. vizidino Ugrás 2009 okt 12. 15:59  
az az érzésem hogy ez nem w hanem "vitéz nagybányay horthy miklós" és ráadásul senkinek fogalma sincs róla melyik betűnél tartunk :)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
22296. vizidino Ugrás 2009 okt 09. 10:31  
lehet, nem is csak egy
22281. vizidino Ugrás 2009 okt 09. 00:32  
a nagy hajótól eltávolodásról jut eszembe, hovát ismerősöm mesélte, hogy  a koszovói balhé idején Vis közelében majdnem elgázolta a vitorlását egy kivilágítatlan anyahajó... na állítólag az elől sem volt egyszerű kitérni
22251. vizidino Ugrás 2009 okt 08. 10:53  
Sztem simán annyian vannak, hogy nem csökkenti lényegesen a létszámukat ha pár Darwin-díjas kiszelektálódik. Egyébként valaki jogtudor el tudja nekem magyarázni miért óvatoskodnak ennyit a kalózokkal szemben? Töbször olvastam/láttam hírekben hogy helikopterrel ill. hadihajókkal "riasztják el" a kereskedelmi hajók mellett köröző, kalasnyikovokat lóbáló kalózokat, órákig üldözik aztán nem tudják elfogni, stb. Miért nem lőnek bele a nyomorult speedboatba aztán szedik össze őket a vízből?
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-02 Narancsvidék: bohóchalak az élen
201. vizidino Ugrás 2009 okt 07. 18:10  
ezt nem úgy hívják, hogy lebukás? :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-05 Védett roncsoknál engedélyezik a merülést
21. vizidino Ugrás 2009 okt 05. 15:40  
nemtom, gondoltam hagyok helyet a kreativitásnak :)
19. vizidino Ugrás 2009 okt 05. 15:22  
Megszokás kérdése, sztem bele lehet rázódni elég hamar. Engem jobban zavar, hogy a merülés végét télen nem a levegő vége, hanem még 5mm-s kesztyűben is az jelenti, hogy egy kézzel nem tudom lenyomni az inflátor gombját (vagy hogy pisilni kell, de azon a kesztyű nem sokat segít. Hagyományos használat esetén.).
7. vizidino Ugrás 2009 okt 05. 12:24  
"ja, én nem tudok kesztyűben merülni"

?

  fórumok / Közösségi fórumok / Gépház üzen
2304. vizidino Ugrás 2009 okt 05. 11:57  
amennyire én láttam itt nem személyeskedés folyik, hanem elvek ütközése, az viszont elég kevéssé szép stílusban. És meg kell mondjam, ha én most hozzátenném a véleményem a narancsvidék fórumhoz, az sem lenne szép :). Ezért is vetettem fel itt a szabályozás kérdését, mert az már gáz ha nem merek hozzászólni valamihez...
2302. vizidino Ugrás 2009 okt 05. 11:48  
Hát, én arra gondoltam, hogy ha az emberek nem akarnak maguktól jól viselkedni, hozzál szabályt. Nem olyat, hogy xy -t kitiltom, hanem olyat, ami irányt mutat. Ami alapján később lehet moderálni, ha nagyon-nagyon kell.
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-10-05 Védett roncsoknál engedélyezik a merülést
5. vizidino Ugrás 2009 okt 05. 11:03  
"nekem 13 fok alatt széthasada homlokom a hidegtől"

Nem múlik el idővel? Nekem az első néhány perc után megszűnik a fájdalom.
  fórumok / Közösségi fórumok / Gépház üzen
2296. vizidino Ugrás 2009 okt 05. 10:49  
Szerintem valahogy szabályzatban kellene rögzíteni, hogy a fotóverseny fóruma az kizáróleg a beküldött fotók profik által történő kritizálására szolgál és akkor a köznépnek kuss, vagy egy közönségszavazásos verseny ahol azért hozzáértők is elmondják a véleményüket ha kedvük van (mert mondjuk becsülik annyira a közönséget), és akkor a művész uraknak kellene a hisztit abbahagyni. A jelenlegi hónapnak már nagyjából mindegy.

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
22205. vizidino Ugrás 2009 okt 02. 18:20  
pipec, kösz. A kiérdemelés asszem általában kölcsönös... vagy az a megérdemelés? :)
22203. vizidino Ugrás 2009 okt 02. 17:48  
Úgy érted behatolásos az összes mazzaghúzgálásos meg leragasztott maszkkal tapogatós gyakorlattal együtt? Pontosabban miket tanítottak a tanfolyamon? Mit jelent az hogy "kiérdemelni"? Ne vedd basztatásnak, tényleg érdekel.
22152. vizidino Ugrás 2009 sze 30. 12:44  
egyébként engem is érdekelne egy ilyen roncsmerülő tanfolyam részletes tematikája, mind az UEF mind a PADI előadásában, rákeresni viszont lusta vagyok. Ha valaki ilyesmit is oktat, ide tudna dobni egy linket ill. leírást? Tényleg csak a puszta kíváncsiság...
22146. vizidino Ugrás 2009 sze 30. 12:16  
Gondolom más szemszög. Ha azt akarnám megtudni milyen tanfolyamokat tartasz, ugyan téged is megkérdeznélek, de a tanítványaidat is...
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
11193. vizidino Ugrás 2009 sze 24. 10:50  
mille grazie
11178. vizidino Ugrás 2009 sze 23. 18:48  
Bezony, egyik kollégának aki most akar gépet frissíteni már ajánlottam a Gakárhányat mondván Thomas mennyire király képeket gyárt vele, aztán most kiesik egy csontváz a ruhásszekrényből... mondjuk én meg nem tudom miért ajánlgatok fényképgépeket :)
Mindegy, azért jó lenne tudni hogyan lehet megkerülni azt a "feature" -t

  fórumok / Hírek fórumai / 2009-09-22 A tengerfenékre küldte az atomhulladékot a maffia
19. vizidino Ugrás 2009 sze 23. 10:00  
Hát persze, a szomszéd kikötőjébe :)
5. vizidino Ugrás 2009 sze 22. 18:29  
Az emberek nem mostanában kezdték a szemét tengerbe dobálását, csak (mint sok minden más esetében) régebben nem volt meg a megfelelő felszerelésük hogy igazán hatékonyan csinálják. A minap a Rogoznicsai halászkikötőt próbáltuk takarítani, a partközeli részeken erősen az volt a benyomásom hogy ha az iszap alól is kiszednénk a szemetet, jó pár méterrel megnőne a mélység. Nagyon nem is kellett erőlködni hogy (formájukból ítélve) háború előtti gyógyszeresüvegeket találjunk nagyobb mennyiségben. Persze a takarítás csúcspontja az volt amikor a szomszéd merülőpár felhozott pár láda kalasnyikov-lőszert...
Az átlagember meg csak azért nem dobál nagyobb mennyiségben radioaktív hulladékot a vízbe, mert nincs neki.

  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
21984. vizidino Ugrás 2009 sze 20. 10:39  
örülök hogy permanensen külföldön tartózkodok, így nem fenyeget az a hirtelen agyi leépüléssel járó vírus ami Vanek kartársat elkaphatta :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-09-13 Búvár meleg helyzetben
62. vizidino Ugrás 2009 sze 17. 18:49  
jut eszembe: egy idős, hajdan nemeskorall-gyűjtéssel foglalkozó horvát búvároktatótól származó "dekompressziós elmélet" szerint (levegővel mentek rendszeresen 70-80m -re, computer még nem volt, táblázatuk nekik ekkora mélységre megint csak nem volt) a dekompresszió akkor fejeződik be, amikor harmadszor vizel bele bőségesen a dolgozó a nedvesruhájába, addigra már biztosan kipucolódik a nitrogén...
31. vizidino Ugrás 2009 sze 16. 12:15  
A dolog úgy működik, hogy a kristályos nátrium-acetát melegen feloldódik a saját kristályvizében, lehűtve viszont magától nehezen kristályosodik ki újra, ezt a folyamatot indítja be a pattintólemezke, és a felszabaduló kristályosodási hő melegít téged. Nem kell hozzá semmi más vegyszer.
27. vizidino Ugrás 2009 sze 16. 11:13  
Én nem vagyok különösebben nevezéktan-érzékeny, csak gondoltam nem árt ha itt van, hátha valaki magyarul akar utánanézni mit tud a cucc.

25. vizidino Ugrás 2009 sze 16. 10:58  
Ha már a sznori-légzőcsövön és a faj-fajta megkülönböztetésen is szoktunk lovagolni, akkor legyen itt magyarul is: nátrium-acetát (ha tényleg ez okota a problémát). Egyébként nem egy túl durva anyag, jó sokáig kell a bőrön lennie hogy problémát okozzon, és kis higítás egy kevés beengedett vízzel biztosan segített volna.
  fórumok / Országok fórumai / Horvátország
401. vizidino Ugrás 2009 sze 15. 20:27  
Szombat hajnalban nekem motorral sikerült ott abszolválnom néhány másfél sáv szélességű oldalugrást ill. flikkflakkot. Visszafelé tegnap inkább a parton mentem Rijekáig, minthogy felmenjek a Sveti Rok felé. Tényleg hihetetlen tud lenni a szél.
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-09-06 A nedves rekompresszióról
46. vizidino Ugrás 2009 sze 15. 20:14  
én úgy látom a tények (hány és milyen fajta merülésből hány és milyen fajta DCS jött ki) maradtak, most többet tudunk az okokról, jobban tartani ettől még nem kell tőle. Eddig legalábbis én még nem olvastam értelmes indoklást a rákészülés (sorozatos, egyre mélyülő merülések) fontosságára a DCS szempontjából, most meg igen. Meg gondolom ha a dokik többet tudnak az okokról, előbb-utóbb hatékonyabban tudnak kezelni. Ezeknek inkáb örülni kellene, nem?
44. vizidino Ugrás 2009 sze 15. 18:36  
Elolvastam, így utólag még kevésbé értem miért nem akartad idelinkelni.
  fórumok / Országok fórumai / Egyiptom, Vörös-tenger
2025. vizidino Ugrás 2009 sze 05. 10:43  
miért kéritek le?
  fórumok / Hírek fórumai / 2009-09-04 Kagylómentő búvárok
4. vizidino Ugrás 2009 sze 04. 10:37  
tök jól tetted hogy nem rövidítetted meg, tetszett, kösz.
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
4028. vizidino Ugrás 2009 sze 01. 00:49  
"Pedig leírtam: AOWD  max. 30 méter és még nem is említettem a merülés másik speciális mivoltát (korlátozott látótávolság). Itt a szerencsétlenül járt hölgynek (és ha még volt más OWD, AOWD, nekik sem) nem szabadott volna merülnie."

ezt a beszólásodat azért nem veszem komolyan, mert te sem szoktad betartani mindig. Egyébként az MBSZ sorol fel kivételeket is, ha nem ésszel akarunkérvelni hanem ügyvédkedni a szabályokkal akkor mondhatnám azt hogy az oktató apukabiztos a mélymerülő képesítésre akarta felkészíteni, és akkor már a szabélyokon belü vagyunk. Természetesen nem tudom és nem is számít.
4027. vizidino Ugrás 2009 sze 01. 00:43  
Jut eszembe. Itt sokan hivatkoznak az MBSZ -re. Horvátoknál is ugyanez a szabály? A szóban forgó merülésen ugyanis egy magyar sem vett részt, a bázis se magyar és tudtommal az adria sem tartozik hozzánk (bár erről biztosan megoszlanak a vélemények). Anno amikor a második csillagomat kaptam náluk, még nem emlegettek a tanfolyamon 30 métert mint alsó korlátot.
4022. vizidino Ugrás 2009 sze 01. 00:21  
hát, én a tiszteletteljesen kérve mutogató, mérgesen mutogató, neheztelően vállkocogtató  lill. fizikai erőt alkalmazó képességeimre szoktam hagyatkozni a víz alatt, nem tudok törvényi felhatalmazásról.  A legerősebb amit tehetünk hogy nem  merülünk az illetővel, se ilyenről még csak hallottam. Olyan már volt, hogy külön feladatul kaptam valakit hogy ő márpedig nem mehet 10 m alá.
4020. vizidino Ugrás 2009 sze 01. 00:14  
a no dekoval kapcsolatban igazatok van, nem gondolkoztam amikor hallottam ill. leírtam nektek, esetleg rákérdezek hogy tényleg így volt-e.  Szar így másodkézből tudósítani, remélem a lényegi infók azért nagyjából stimmelnek. Visszaemlékezve én is mindig dekóztam a francescán.
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés