»» ««
vizidino hozzászólásai:

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 25
  fórumok / Szakmai fórumok / Általános szakmai kérdezz-felelek fórum
946. vizidino Ugrás 2016 ápr 12. 11:01  
Tud valaki Budapest környékén az Aquaworld -ön kívül olyan helyet, ahol mély medencében is lehet oktatni? Mintha lett volna szó régebben itt a DC -n egy direkt búvároktatásra készült medencéről régebben, de nem találom az infót sehol...
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
18819. vizidino Ugrás 2014 aug 26. 23:10  
Garf mester tanácsára én a tz8 -ashoz prosztó optikai hangkábelt raktam (diffúzorba szemből csupaszított véget, a vaku (ys-dx27) érzékelőjéhez meg picit megfaragva az eredeti dugaszt). Működik.
  fórumok / Hírek fórumai / 2014-08-22 Tragikus mérgezés
5. vizidino Ugrás 2014 aug 23. 21:03  
Szerintem az a mérő defektes volt, a kilégzett levegőben nem kellene CO -nak lenni, hacsak előtte nem lélegezte be valaki...
3. vizidino Ugrás 2014 aug 22. 23:23  
Sajnos a dolog azért bonyolultabb. A háztartási CO érzékelő lassú, és nem elég érzékeny (pár ppm -es koncentrációtól pl. légköri nyomáson még nincs nagy bajod, mélységben esetleg belehalsz). Az is előnyösebb, ha nem a beszívásnál, hanem a kompresszor után mér (a kompresszorolaj is éghet, bár az mást, "illatosabbat" is a gázba tol). Van ilyen cucc, viszont jó drága (több 100 dolcsi). Szerintem aki sokat tölt, annak megéri.  
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
35084. vizidino Ugrás 2014 aug 15. 11:28  
Én a rugón lévő bevonattal leginkább úgy szoktam találkozni, hogy az öregebb scubapro cuccokon hámlik, és macerás lepucolni :)
35083. vizidino Ugrás 2014 aug 15. 11:26  
Én annyi pontyot sehol nem láttam még egy csapatban. mint Feketenyéken. A látótáv is egészen tűrhető. Játszótér, kavicsos part meg miniállatkert van a gyereknek, lángos meg hekk a felnőtteknek, tényleg csak a távolság a probléma.
35072. vizidino Ugrás 2014 aug 14. 17:03  
Mit jelent neked a közel? Feketenyék még belefér? Elég jó hely lett belőle az idénre.
35071. vizidino Ugrás 2014 aug 14. 17:01  
személyes tapasztalatom nincs vele, de ha a rajzokat jól látom, akkor:

-a fő rugót nem védi semmi a jegesedéstől (nincs benne második membrán, nem zárt). Ez nem feltétlenül baj, sokat merültem jég alatt pl. szintén nem zárt mares mr22  -ekkel, de egy biztonsági faktorral kevesebbed van.

-az LP portjai a standardnál nagyobb átfolyást engednek, ami pl. egy véletlen tusgomb-lenyomódás esetén hamarabb engedheti lefagyni.

Tapasztalataim szerint szinte bárminek a használatát megúszod jég alatt, ha

-merülés előtt nem hagyod nagyon kihűlni a cuccot
-nem veszel nagy levegőket a jéghez közeli, extrém hideg vízrétegben
-úgy általában nyugodtan, lassan lélegzel

persze ha beüt a kaki, és a merülőtársadat lélegeztetve, erőlködve kell a felszínre jönni, akkor valószínűleg negyobb üzembiztonságot ad valami tényleg hidegre tervezett izé :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
6908. vizidino Ugrás 2014 máj 26. 11:48  
Persze, hozzájárultak, de régóta engedélyköteles a vadászat, készülékkel pedig tiltott. A kis halak meg megnőnek hamar... Ha csak annyi halat enne mindenki az Adrián amennyit szabadtüdővel megszigonyoz, nem férnénk a vízbe a halaktól :) ...szerintem...
6906. vizidino Ugrás 2014 máj 25. 21:46  
Nem rajongók én sem a műfajért, de szerintem a szabadtüdős vadászokat hibáztatni az Adriai helyzetért aránytévesztés.
  fórumok / Hírek fórumai / 2014-04-08 Megszegett tiltás
13. vizidino Ugrás 2014 ápr 13. 00:23  
Nekem ugyan nincsen újralégzőm, de vegyészmérnökként úgy érzem, van egy olyan vetülete a témának amihez hozzá tudok szólni. Az újralégzők egyik fontos funkciója, hogy a kilégzett (és ismét belégzendő) gázokban a szén-dioxid szintjét lecsökkentse a káros mérték alá. A növekvő mélységgel egyre nagyobb légtömegből kell egyre romló diffúziós viszonyok (gáz sűrűsége nő) mellett dolgoznia az abszorbernek. Erre rátesszük még a hideget, ami a reakciósebességet csökkenti, és elég könnyen eljuthatunk egy olyan határhoz, ahol egy higgadt, alacsony légzési rátájú búvárnak nem lesz baja, viszont a beakadással ill. a halott kiszabadításával járó extra erőlködés és stressz miatt megemelkedett légzésszámnál már átereszti a szén-dioxidot. Fogalmam sincs, hogy ez történt-e, de akár. Ebben az esetben az újralégző meghibásodásáról nem beszélhetünk, csak arról, hogy átlépték a képességeit.
Szerintem egyébként a csapatbeosztás eleve szuicid volt, a második csapatnak nem szabadott volna elindulni úgy, hogy fogalma sincs arról, mi történt az elsővel.
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
14158. vizidino Ugrás 2014 ápr 11. 22:55  
Nos, az előző két hétben én is szerveztem Hévízre számos merülést. Szabadtüdőset, mert készülékkel nem engednek be :). Eredetileg szivárványsügeret meg szúnyogirtó fogaspontyot akartam fényképezni, de az első pár napban nem is találtam őket, pedig emlékeim szerint régen hemzsegett tőlük a tó. A fogaspontyokkal emlékeim szerint a leszakadás peremén is lehetett találkozni 8-9m -en (anno dekó közben volt idő nézelődni), ki is bójáztam a fal szélét, gondoltam ott pont jól lehet fényképezgetni, abban a mélységben már teleszívott tüdővel is nagyjából lebeg az ember, nem kel erőlködni vagy kapaszkodni az egy helyben maradáshoz. Avval nem számoltam, hogy a vacak látótáv miatt gyakorlatilag már ott is tök sötét volt, lámpát nem vittem, a gépem meg a szappantartón keresztül nem tudja a  fókuszfényt áttolni.
A szivárványsügerekkel régebben a tündérrózsák tövei között lehetett találkozni, ahogy az ivadékaikat terelgették. Most a tó 8-10 körbeúszása alatt egyetlen családot sem találtam. Annál inkább naphalakat. A 2m körüli vízben néhol méterenként volt  a fenéken egy-egy megtisztított placc, amit gondosan őriztek és takarítottak a naphalak. Jobb híján megpróbáltam őket fotózni. Keményen megkínlódtam a felszerelés hiányával, az iszap nagyon könnyen felkavarodott, végülis a nyerő technika az lett, hogy félig kifújt levegővel lebegtem oda hozzájuk. Egy-egy fészeknél 15-20 alkalommal is oda kellett merülnöm mire elkezdték a gépet szokni (a gyalázatos látótáv miatt 10 centinél messzebbről nem volt érdemes próbálkozni).
Végül az utolsó napon sikerült szivárványsügeret is találni, egyetlen családot.
Tanultabb kollégákat kérdezném: ennyi naphal (legalább 50 ikrázóhelyet találtam) azt jelenti, hogy a többi kishalnak annyi a tóban, vagy ez csak afféle időszakos zsongás, aztán előmászik a többi hal is valahonnan?
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
6877. vizidino Ugrás 2014 már 24. 13:01  
Szia!

Mi a cél? Csak éjszakai merülésre világítani vagy videózol, esetleg barlangban merülsz? Más-más célokra nagyon más megoldás lehet a jó...
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
18619. vizidino Ugrás 2014 feb 28. 13:07  
Persze hogy érdekel. Nagyjából mennyi az annyi?
18615. vizidino Ugrás 2014 feb 28. 10:50  
Szeretnék egy kis vakut venni, tök sötétben makrózásra. Néhány négyzetcentis felületeket fotóznék, közelről. Preflash funkció követelmény (Pana tz8 -asom van), fókuszfény az jó lenne, de nem nagyon fontos. Tudtok tippet adni? Esetleg itthoni boltot, ahol lehet kapni? Ebay.de -t rendszeresen nézem, tisztában vagyok az ottani új és használt árakkal, itthon akkor vásárolnék, ha az árkülönbség még vállalható az esetleges garancia/reklamáció/kipróbálás lehetőségek miatt.
  fórumok / Hírek fórumai / 2014-01-04 Bezárni és betiltani
4. vizidino Ugrás 2014 jan 06. 00:24  
Szerintem nem tipikus amerikai hozzáállás. Legalábbis sokkal kevésbé jellemző rájuk, mint ránk. Náluk a legtöbb barlang szabadon merülhető. Nálunk... Molnár? Hévíz? Tapolca? Rákóczi?
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
18271. vizidino Ugrás 2013 dec 07. 18:25  
Sajnos manuálban is így viselkedik... a vakun meg nincs pre-flash :(
18269. vizidino Ugrás 2013 dec 07. 00:48  
Egy Pana TZ8 -ast próbáltam külső vakuval használni. Egy Sea&Sea YellowSub 50 -est tettem rá slave módban, de (noha érzésre még a harmadik kanyarban is kiveri a vilanás a vakrákok szemét) a kép sötét marad. Megpróbáltam szembefényképezni a slave vakut, azon a képen sem látszik a villanás. Noha a vörösszemcsökkentés ki van kapcsolva,  a TZ8 mintha kettőt villantana nagyon gyors egymásutánban (gondolom ez előbb elsüti a slave-ot mint kellene), de semmit nem találtam a manualban vagy a neten arról, hogy tényleg így van-e és hogy le lehet-e róla beszélni.
Ti tudtok valamit?

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
6825. vizidino Ugrás 2013 dec 03. 15:09  
A szigetelőszalag szerintem nem az igazi (viszonylag könnyen leázik, és a mechanikai igénybevételt sem bírja jól), de bármelyik barkácsáruházban kapsz "Power Tape" jellegű cuccot, mindenféle csiricsáré színben. Én eddig ezüstöt, fehéret,narancsot meg kéket használtam stage palackokra. Na nem azért, mert kellett ennyi féle szín...
  fórumok / Hírek fórumai / 2013-12-03 Búvárközpontot építenek Sümegen
6. vizidino Ugrás 2013 dec 03. 15:06  
"Hááááát erre annyi az esély, mint háromlábú sünnek a hatsávos autópályán"

Ez egy érdekes hasonlat.

Egyébként Sümeg mellett egy valami szólna:  ha valaha is újra megnyitnák a Hévízi tavat  a búvárok számára, az elég sok érdeklődőt vonzana a közelbe telente. Mondjuk azzal együtt sem látom a megvalósíthatóságot, de hogy én meglátogatnám alkalmanként, az biztos :)

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
6758. vizidino Ugrás 2013 aug 20. 21:33  
Én azt olvastam valahol, hogy ugyanaz a gyártó, csak a címke más. Mindegyikből láttam már erősen használtat, bármelyikkel elégedett lennék a mostani wingem helyett.  Nálam a kettő között az ár, a garancia és az eladóval való kapcsolat döntene.
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
34802. vizidino Ugrás 2013 aug 12. 11:57  
Hihetetlenül szép. Maga a jelenség, az alsó oxigénszegény és a felső, oxigénben gazdag réteg határán lebegő kolloid kén (és nem kénhidrogén, mint amit a cikkben emlegetnek) itthon is tetten érhető néhány helyen, de a felső réteg sem ilyen szép tiszta meg fény sincs annyi, hogy ilyen fotókat lehessen csinálni. Jó példa Erdőkertes, ahol a tó alján lévő mélyebb teknő vize nem cserélődik a felette lévő vízzel, felgyűlik benne a rothadásból származó kénhidrogén, ami felfelé diffundálva találkozik az oxigénben dúsabb felső vízréteggel, oxidálódik és létrehoz egy finom, fátyolszerű kénréteget.  
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárbalesetek -események és tanulságok
5044. vizidino Ugrás 2013 júl 25. 13:29  
Hát, az én tapasztalataim szerint az intrót merülők nagy része élvezi a dolgot. Lehet, hogy csak szerencsém volt, lehet, hogy a türelmes felkészítés vagy a halgazdag, viszonylag sekély merülőhelyek miatt volt, de sok vigyorgó arcot láttam feljönni intróból.
Nagyon fontos az intro előtti kapcsolatteremtés az intróztató és az azt "elszenvedő" fél között. Fontos, hogy megértse a saját szerepét, előre tudja mi fog történni, megbízzon a búvárban aki viszi. Merülés közben meg az, hogy mindig valami látnivaló magára vonja a figyelmét, eszébe se jusson aggódni.

  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
6749. vizidino Ugrás 2013 júl 03. 22:28  
Alapjában nem igazán, viszont az, hogy nem valami nagy átfolyású, elég ellenállóvá teszi. Ezerféle verziója van forgalomban, egy csomóban megtalálhatóak a Scubapro standard T.I.S alkatrészei (hőszigetelő bevonatos rugó, műanyag távtartók). Jó régen volt egy "spec" verziója, szilikonzsírral töltött környezeti kamrával.
Ne vegyél rajt' túl gyorsan levegőt, ne hagyd kinn a fagyban merülés előtt, ne levegőzz rajta keresztül a felszínen, és nem fog befagyni :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Általános szakmai kérdezz-felelek fórum
788. vizidino Ugrás 2013 máj 21. 11:20  
És mikor volt a merülés? :)
Én a most következő hétvégét próbálom összegondolni, és ha jól tudom, a két említett szakértő épp jól megérdemelt pihenését tölti valahol délen, szóval nem elérhetőek. Tudsz esetleg valami egész friss infót?

786. vizidino Ugrás 2013 máj 21. 09:10  
Járt valaki mostanában Patason? MIlyen a látótáv? Pár hete hallottam emlegetni hogy összenyitották egy másik tóval, és tönkrevágták a vizet. Érdemes most odamenni?
  fórumok / Hírek fórumai / 2013-03-25 Tilos a kamera
3. vizidino Ugrás 2013 már 25. 11:26  
Lehet, hogy a kivételt men a profi kisebb várható kártétele, hanem a jó képek publikálásának reklámértéke miatt tették.
  fórumok / Országok fórumai / Horvátország
901. vizidino Ugrás 2013 már 24. 22:40  
Minden támogatást a kisgyerekes homokos szülők egységfrontjának :)
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
34511. vizidino Ugrás 2013 feb 28. 11:18  
két hétre meglátogatjátok a csepeli tónál? :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2013-02-08 Búvárok a Labinkir-tóban
18. vizidino Ugrás 2013 feb 11. 18:31  
Én már azon is meglepődtem, hogy egy ilyen isten háta mögötti helyen valaki, aki fagyottseggű ősgyíkot áll neki keresni, az minek visz a víz alá pórázon egy monopalackos mazsolát. Csalinak?
  fórumok / Hírek fórumai / 2013-01-22 Dupla szerencse
1. vizidino Ugrás 2013 jan 22. 19:45  
"királyi tengerészgyalogás" : ez valami nagyon speciális egység lehet :)
  fórumok / Hírek fórumai / 2013-01-05 Szárazföldi merülés
15. vizidino Ugrás 2013 jan 06. 00:24  
Van közelebb is, Genovában a hajózási múzeum előtti dokkban is parkol egy. És onnan könnyű elugrani merülni egyet Portofino -ba, vagy a Haven -re. Sajnos direkt járat asszem nem megy Bp -ről :(
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-12-10 A jég titkai
12. vizidino Ugrás 2012 dec 12. 12:06  
Mennyire tömény? A koncentráció változtatásával -21 -ig le lehet tolni a fagyáspontot, nem? Vagy valami más kerülte el a figyelmem?
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-11-15 Kilencen a pácban
10. vizidino Ugrás 2012 nov 15. 18:34  
Olaszországban szabály mondja ki, hogy a merülés helyét mindig ki kell bójázni, ami nem is probléma, ha kis helyet jársz körül. Ha mondjuk egy kétórás merülést végigúszol, mert nagy területet akarsz végigpásztázni, már nem akkora poén cibálni magaddal. Mi rendszeresen otthagytuk a bóját a part közelében, aztán úsztunk nélküle ameddig kedvünk volt. Egész addig, amíg el nem lopták... azóta sincs bucibójám, csak powertape-vel betekert PET -palack :)
Azt nem tudom elképzelni sem, hogy nem veszi észre valaki, hogy a kötélről amibe kapaszkodik levált a bója.
  fórumok / Szakmai fórumok / Víz alatti fotózás és videózás
17278. vizidino Ugrás 2012 nov 12. 13:57  
17276. vizidino Ugrás 2012 nov 12. 13:50  
Felénk két alapvető iskola létezik: a hagyományos a fokhagymás sült kolbászra esküszik, a modern pedig a pumpedli fogyasztására.
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
11689. vizidino Ugrás 2012 nov 04. 01:00  
Dupla palack???
Hátirakéta!

Kedvenc sportom a naplopás hátirakétával, és épp azt gyakoroltam :)
  fórumok / Közösségi fórumok / Gépház üzen
3213. vizidino Ugrás 2012 okt 24. 10:12  
a fotós szavazás oldalán a harmadik helyezés "harmadig" -nak van írva. Ha nem szándékos, akár javíthatnátok is...
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2012 Édesvíz
104. vizidino Ugrás 2012 okt 24. 10:08  
Hangember :)
Vagy dekóbeteg lettél Villányban?

  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
11540. vizidino Ugrás 2012 okt 19. 13:53  
Esetleg kedden? Az áztatás nekem is aktuális...
  fórumok / Közösségi fórumok / Általános napi beszélgetés
34333. vizidino Ugrás 2012 okt 09. 13:05  
Szeretném a tisztelt nagyérdeműt megkérdezni (leginkább azokat, akik értenek az utasbiztosításokhoz), hogy 3 hónapos babának külön kell utasbiztosítást kötni, vagy az anyuka biztosítása fedezi az ő bajait is. Ha külön kell kötni, van tippetek, hol adják a legtöbb szolgáltatást egységnyi pénzért?
34332. vizidino Ugrás 2012 okt 09. 13:03  
"a vitriol az egyik pirokénsav"

Nem lennék biztos abbn, hogy általánosan így van, legalábis vegyész vagyok, és felénk a vitriol a cc kénsav szinonímája. Mindazonáltal "tájszólások" a kémiai nevezéktanban is léteznek...  
  fórumok / Hírek fórumai / 2012-08-24 Egy szomorú történet vége
5. vizidino Ugrás 2012 aug 24. 13:09  
Otthon a könyvespolcomon figyel egy példány a  "Deep diving: an advanced guide to physiology, procedures and systems (B. Gilliam, R. Von Maier, J. Crea)" c. opuszból, amit először '92 -ben adtak ki. Gondolom, neked nálam bővebb búvárkodással kapcsolatos könyvtárad van, biztos találsz régebbi dolgokat is a merüléstervezésről. Szerintem '99 -már nem a hőskor volt... vagy ha igen, akkor haragudni fogok magamra, mert akkor már lazán elkezdhettem volna búvárkodni, és mekkora lenne már, ha én is "hős nagy öreg" lehetnék :)

De igazából a "hozzál ki 50 bar -t" című mondókát is lefordíthatták volna józan paraszti ésszel a saját mélymerülésükre.
3. vizidino Ugrás 2012 aug 24. 11:28  
azért az nehézlovassági hülyeségnek hangzik, hogy ennyi gázzal indultak el. A gázok milyensége kérdés (arról nem szól a leírás), de úgy tervezni egy merülést,  hogy nem tudsz bármely pontjáról visszatérni gázvesztés esetén, háát... kihívták a sorsot maguk ellen.
  fórumok / Közösségi fórumok / Grand Hotel avagy az offtopic gumiszoba
11367. vizidino Ugrás 2012 aug 24. 11:20  
Meghúzhatják.
  fórumok / Képtár megjegyzések / 2012 Természetes fény
194. vizidino Ugrás 2012 júl 28. 16:29  
Nem vagyok egy nagy szakértő, de butaságnak érezném, ha kikerülne a fordulóból.
178. vizidino Ugrás 2012 júl 27. 13:09  
Van biz. Meg a gépek is néha sz*rul írják bele, az enyém rendszeresen írja hogy a vaku nem csattant el, pedig igen.
De asszem azért a képeken látszik :)
176. vizidino Ugrás 2012 júl 27. 13:02  
exif szerkesztő? :)
  fórumok / Szakmai fórumok / Búvárfelszerelések, barkácsolás
6573. vizidino Ugrás 2012 júl 13. 12:56  
Alap beállításokon nagyjából hasonló dekókat adott mint a körülötte lévő Suunto bizbaszok. Mármint amikor egy gázra tervelt dekós merülésen volt.
Szóval szerintem alapból nem lesz neked kiugróan engedékeny.
6569. vizidino Ugrás 2012 júl 13. 10:36  
Ha ez segít, akkor nekem Aladin Tec 2G -m van kicsit több mint egy éve (benne eddig harmincx barlang, pár adriai mély és sok dorogi merülés, ahova persze minek) és eddig teccik.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... 25
Fórum v1.104 - © 2007-2018 Bunny

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés