»» ««

A Vörös-tenger büszkeségei

Utazási élmények
2/2. oldal


Röviden a három merülőhelyről, és hogy mire számíthatunk.
Elphinestone a  víz alatt vanAz Elphinestone zátony van a szárazföldhöz legközelebb, elérhető speedboat-tal még a shagrai parti bázisról is akár, és a sima déli túrák népszerű célpontja is. Ezért itt számoljunk a legtöbb hajóra, persze ez szerencse kérdése is. A zátonyon két plató található, az északi és a déli, áramlástól függően (ami többnyire északi) a déli szokott a védettebb lenni, a hajók is ott szoktak parkolni.
A merülés tipikusan északi plató zodiac-kal, lehetőleg negatív beugrás a plató felett (ami jócskán kinyúlik a zátonytól, ezért ún. kékbe ugrásnak számít), gyors süllyedés a platóra ami több lépcsős, a lentiek 40 méteren sőt mélyebben vannak. Ha mázlink van, a plató felett vagy a plató széléről lefele bámulva láthatunk cápákat (szürkére és pörölyre lehet itt számítani), majd a dekószint elérése előtt elindulunk felfele. A zátony külső vagy belső oldalán szerencsés esetben gyenge, peches esetben erős áramlással (vagy épp nulla áramlással, és úszhatunk egy csomót) kis mélységben a zátony falában gyönyörködve és időnként ki a kékbe és lefele tekintve visszajuthatunk a déli platóig, és az ott horgonyzó hajóig. Ha pedig ez nem sikerül, bója lövés után stoppoljunk egy zodiac-ot.
A hajók körül a felszín közelében nem ritkán találkozhatunk a longikkal, ami a fehéruszonyvégű óceáni cápa, vagyis a longimanus beceneve, de láttak már rókacápát, sőt 2009-ben nagy szenzáció volt, hogy hetekig a déli platón tanyázott egy tigris cápa is. A zátony oldala nagyon szép, a külső oldal csodálatosan színes, lágykorallos fala önmagában is megér bármennyi merülést, főleg ha a nap is szépen megsüti.

Daedalus világítótoronnyalA Daedalus a három közül a legdélebbi magányos korallsziget, tetején egy világítótoronnyal és mólóval, körülötte nagy mélységgel és a hajók alatt némi platóval. Az Elphinestone-tól mintegy 110km-re, a Brotherstől pedig 180km-re van. A merülés a már megismert módon történik, kivisznek az északi spiccre, ott beugrás, le a mélybe és remélni a cápás találkozást. A dekó idő lejárta előtt felemelkedés, és visszasodródás áramlással driftelve a hajóig, vagy zodiac-ig. A sziget körül jó időben arra járva szerencsével pörölycápa rajokat is lehet látni, mint ahogy szinte mindenre van esélyünk amit egy nyíltvízi zátony adhat. A falak itt is tele kemény és lágykorallal, sőt a Vörös-tenger -állítólag- legnagyobb Nemo city-je (bohóchalas anemónás élőhelye) is itt látható. 5 métertől 35-ig hatalmas mezőben élnek az anemónák itt.
A szárazföldre ki lehet jutni a móló végén egy létrán felmászva, fel lehet mászni a világítótorony tetejére csigalépcsőn ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk, vehetünk emlékbe pólót a helyiektől. Tartsuk azért észben, hogy más házában vagyunk, ne csörtessünk be mindenhová, legyünk jólnevelt turisták.

A Brother Islands két, egymáshoz néhány percnyi hajóútra található szigetből áll. Nem túl közeliek, de bőven átlátni a másik zátonyra. Távolságuk a Daedalus-tól légvonalban is jó tíz órányi hajóút.

Tucatnyi hajó a big brother szigetnélA kistestvér (Little vagy Small Brother) a cápásabb hely, persze mint minden, ez is szerencse függő. Ezen a szigeten nincs semmi felépítmény csak egy egyiptomi zászló és némi vas, így értelemszerűen ki sem lehet menni rá. A sziget körül a víz alatt meredek falakat találunk, a merülés a megszokott északi sarok beugrás, le a mélybe és a keskeny, 40-17 méter közötti platón várni a cápát aztán sekélyen a falban gyönyörködve visszacsorgás a hajóig valamelyik falon. Szintén van a hajó alatt egy kis plató 18-20 métertől, tehát ez sem igazán elég sekély ahoz, hogy visszaúszva ott töltsük az időnket. A falon itt is dús és látványos korallvilág található, itt kuriózum a keleti saroknál található hatalmas gorgónia erdő, ami közepes mélységtől megy le a platón, érdemes rá tartalékolni levegőt.
Cápára bárhol számíthatunk, természetesen elsősorban az északi platón, ahol mi fehér uszonyvégű szürke szirtcápát, beugrásnál longimanust láttunk, az oldalfalon sodródva pedig pörölyt, rókacápát. A hajók alatt rezidensen longimanus cirkált kis mélységben, már-már házicápaként kezelte mindenki.

A nagytestvér (Big brother) zátony nevéhez híven nagyobb, itt a felszínen világítótornyot, mólót és épületeket is találunk, ahová lehetőség van kimenni. Pólót és emléktárgyakat itt is árulnak. A hajók alatt többnyire mély a víz, de a dél-keleti részen van egy kinyúló és folyamatosan mélyülő plató dombokkal, 25-35 méter mélységgel. Mivel az áramlás itt törik, érdemes a dombok tetején kapaszkodva várni a cápákat, majd beiszkolni a zátony védelmébe és a falon felemelkedni.
A szigeten két roncsot is találunk, közülük a Numidia a nagyobb és ennek van sekély része is. Az "újabb" (70 éve elsüllyedt) Aida is szép látvány, de 35 méteren kezdődik. Sajnos saját tapasztalatom nincs, mivel az erős hullámzás miatt meghiúsultak az oda tervezett merülések. A merülések terve egyszerű: vagy ki a roncsokhoz, és onnan visszasodródás, zodiacozás, vagy a platón a domboknál cápafigyelés. Mi itt láttunk rókacápát, öt fős szürkecápa családot, de előttünk pár nappal cetcápáról számoltak be másik hajók, tehát itt is akad bőven látnivaló.

Mindhárom sziget egyértelműen az egyiptomi Vörös-tengeri szakasz legszebb, legtöbb kalandot ígérő merülőhelyei közé tartozik, de ne feledjük: a tenger nem múzeum! A BDE túra elsősorban a cápás, kalandos merüléseket kedvelőknek ajánlott, akik megfelelő búvár és szafaris tapasztalattal rendelkeznek, és hajlandóak vállalalni a kellemetlenségeket az esetleges nagybetűs merülési élményekért.

-Sz.K.-

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.
Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 12. Bunny 2010 okt 26. 08:46  
No igazából ezt vártam, gondoltam ennek lehetne esetleg egy külön cikk a búvárbár sorozat keretén belül. Ha van kedved esetleg a szöveges részbe is örömmel venném, ha beszállnál mint szereplő (4 kameraállásos videó, 2 szereplős szöveg, így igazi multi angle :D), de ha nem a videó is jó lenne hozzá ugyanígy valami vimeo, youtube helyen hogy beágyazható legyen.
 11. vizes 2010 okt 26. 08:43  
talán ma már kész leszek a vágott verzióval is ahol mind a 4 kamera látható

 10. Bunny 2010 okt 26. 08:41  
Így utólag nem tűnik annyira melegnek a dolog, de ott azért mindenki megilletődött egy picit :) Soha nem merült még olyan rendezetten egy csoportban a "professional group" mint ezen a merülésen a cápatali után!
 9. vizes 2010 okt 26. 07:18  
http://www.youtube.com/watch?v=ouPQwt6K09c egyelőre a vágatlan 1,5 perces mozi a fenti cikkben megírt túra egyik merülésének kezdetéről.
 8. Vanek 2010 okt 25. 21:42  
És akkor miért nem Best of Red Sea?!
A további 7 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés