»» ««

Mindig akad tennivaló

Vörös-tenger

A HEPCA híreiből szemlézve szólunk tengertisztításról, kikötési pontok karbantartásáról.

A HEPCA hírlevele szerint nagyjából három hete ütközött az MV Sea Extra a Gota Aba Ramada zátonynak, majd elsüllyedt. A jól ismert merülőhelyről kiemelték a hajót és a kikötőbe vitték, de a baleset után nem kevés hulladék maradt a helyszínen. November 23-án több hurghadai búvárbázis összefogásával szerveztek egy szemétszedési akciót, és sikerült visszaállítani a korábbi viszonyokat. A nagyjából 20 búvár által összegyűjtött hulladék között volt létra és nagy fadarabok is. A szervezet örömmel veszi tudomásul, hogy ilyen akciók idején mind több búvár teszi félre a kedvtelési merülési terveit és csatlakozik önkéntesként a munkához. Ennek a szemléletnek kellene érvényesülni ahhoz, hogy hosszú távon közösen megóvjuk a Vörös-tenger épségét.

Egyre többen csatlakoznak a "NO TANK YOU" kampányhoz, amivel a delfinek fogságban tartása ellen tiltakoznak. Nagyjából 4000 matrica került ki a Vörös-tenger számtalan pontján, amivel a kis medencében senyvedő emlősök sorsára hívják fel a figyelmet. A végső cél az, hogy egyenesen be is tiltsák a delfinek fogva tartását Egyiptomban. Egyelőre egyre több túraszervezőt próbálnak arról meggyőzni, hogy ezekre a helyekre ne szervezzenek programokat. Aki szeretné támogatni a kampányt, az megteheti a HEPCA ívének aláírásával.

A Vörös-tenger különböző pontjain folytatódtak a kikötési pontok karbantartási munkálatai. A délen dolgozó csapat Marsa Alam közelében kereste fel Abu Dabab, Marsa Shagra, Gote´t El Nabea körzetét több más hely mellett. Hamarosan a St. John szigetek térsége következik. Északabbra Safaga környékén mentek a víz alá a kikötési pontokat ellenőrző búvárok, több mint tíz helyet felkeresve.

[ HEPCA ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 13. seshat 2010 dec 01. 18:55  
azt nem írták, hogy azt a böhöm nagy légkondícionálót is felhozták-e
de tényleg 20 búvár elég volt a szemétszedéshez, pár deszka volt csak meg műanyagok...
nem süllyedt el, de egy nagy lyuk volt az oldalán (olyan méretes légkondícionálóventillátor  méretű ott hullott ki pár szemét)..fenntartották ballonokkal 2 napig aztán elvontatták.
 12. vizidino 2010 dec 01. 18:44  
rendkívül elmés...
gondoltam rá, de elvetettem, mint túl gyenge poént :)
 11. zwaan 2010 dec 01. 14:43  
Köszönöm szépen! Megpróbálok utánajárni a filmnek.
 10. raindrop 2010 dec 01. 13:28  
a tank=tartály, tároló szóra utal
 9. raindrop 2010 dec 01. 13:15  
ez egy érdekes kérdés, láttam egyszer egy dokumentumfilmet a kairó hulladékhasznosításról. nem tudom, magyarul hogy hívják őket, a zaballeenek gyűjtik a szemetet, mert kint nincs erre cég, de az biztos, hogy szelektíven végzik és a szemét 80%-át hasznosítják újra. Érdemes megnézni, itt van a bemutatója, rengeteg díjat nyert, a címe Garbage Dreams
A további 8 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Yenadwak

Indonesia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés