»» ««

Korán jöttek az óriáscápák

Tudomány

Az Egyesült Királyság körüli vizek legnagyobb cápáját ebben az évben a szokásosnál előbb figyelték meg.

Az első három észlelésre március 22. és április 7. között került sor, Wales nyugati részén, Cornwall partjainál illetve a Man sziget közelében. A Marine Conservation Society (MCS) előrejelzése szerint "drámaian nő" majd a cápák száma a szigetország déli partvidékén, ami forró nyarat ígér. Az óriáscápa -ami a világ második legnagyobb hala a cetcápa után- gyakorisága összefüggésben van a planktonok számával, ami sokkal nagyobb a meleg években.

Az MCS egy olyan programot indított, Basking Shark Watch néven, aminek keretén belül mindenkit megkérnek arra, hogy jelentsék a találkozásokat. Mivel a búvárok és a hajósok látják a leggyakrabban az óriáscápákat, ezért elsősorban tőlük várják az információkat. Ezeket az MCS honlapján keresztül is el lehet küldeni.

Sajnos azonban sok óriáscápa a partmenti vizekben levegő hálókba gabalyodik. Némelyiket sikerül időben kiszabadítani, mások életét viszont már nem lehet megmenteni. A Cornwall Wildlife Trust, ami az MCS-hez hasonlóan várja az általános bejelentéseket a találkozásokról, azoknak a hívását is várja, akik hálóba akadt óriáscápát látnak. A szervezet a riasztás után a helyszínre küldi mentőcsapatát, akik igyekeznek a lehető leggyorsabban kiszabadítani az állatot.

[ Divernet ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Blue Hole / Azure Window

Malta

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 34m, látótáv: 10-25m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyföldközi tengeri muréna jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés