»» ««

Hol találkoznak a nagy fehér cápák?

Tudomány

Csúcsragadozói státuszának köszönhetően a nagy fehér cápa bolygónk egyik legjobban ismert cápája, ennek ellenére szinte semmit sem tudunk a párzási viselkedéséről.

Ez talán hamarosan megváltozik, mivel a kutatók fölfedeztek egy helyet az Északi-Csendes-óceánon, amely a cápák lehetséges szaporodóhelye.

Fehér cápaA Baja-félszigettől 2876 kilométerre lévő helyről a tudósok először úgy vélték, hogy enni járnak ide a cápák, de a Marine Biology folyóiratban most megjelent cikk vezető szerzője, Kevin Weng szerint ez nem valószínű.

"Nem olyan térség, ahová egy cápa Kaliforniából ennivalóért menne. Nincsenek itt fókák, és nem hemzsegnek a cetek sem" - mondta Weng. Néhány izgalmas tény viszont arra utal, hogy a nagy fehér cápák párzani gyülekeznek itt.

Weng és kutatócsoportja három fehér cápára erősített adóból származó műholdas telemetriás adatokat elemezett ki. A berendezések segítségével föltárták, hogy a cápák szezonálisan hosszú távolságokat vándorolnak Kalifornia partjaitól Hawaiig és a környező területekig.

Ezen a távoli helyen a cápák a szokásosnál gyakrabban merülnek nagyobb mélységekbe. Weng úgy véli, hogy a halak potenciális párok után "szaglásznak". Az óceánban a szagok vízszintesen rétegződnek.

"Tehát ha bármilyen szagló dolgot dobunk az óceánba - süteményt, állattetemet vagy nőstény cápát - a szaga végül is egy vízszintes rétegben állapodik meg" - magyarázza a kutató. - "Amikor a cápák ismételten alámerülnek, át- meg áthaladhatnak ezeken a rétegeken, hogy szagnyomokra bukkanjanak."

A nagy fehér cápák élete élelemben dúskáló és koplalási időszakokra osztható, mondja Weng. Az őszi és a téli hónapokban a cápák Kalifornia tengeri emlősökben gazdag vidékein gyülekeznek. Ott degeszre eszik magukat elefántfókákkal és más állatokkal, mielőtt elvándorolnának a parttól távolabbi vizekre.

[ National Geographic ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Samadai / Dolphin Reef

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa delfin legalább 1.5m-es hal teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés