»» ««

Nem árt a turizmus

Külföld
2012. december 8.

Egy kutatás szerint a nyugat-ausztráliai cetcápás túrák nem ártanak az állatoknak.

A Ningaloo zátony világhírűvé vált a hatalmas cetcápákról, az ezekkel való találkozás lehetősége rengeteg turistát vonz: az utóbbi évben 17,000 ember érkezett ide a kedvükért, miközben két évtizede még csak 1,000 turista utazott Nyugat-Ausztráliába a cetcápákért. Mindez a bevételeken is meglátszik, 6 millió ausztrál dolláros iparaggá vált a cetcápás turizmus.


Az öt éven tartó kutatásban az Australian Institute of Marine Science szakemberei vettek részt és megállapításaik szerint nem különbözött a viselkedése azoknak a turistákkal gyakran találkozó állatoknak azokétól, akik alig találkoztak emberekkel. A tanulmány vezető szerzője, Rob Sanzogni szerint a környezetvédelmi hatóság cetcápákat védő irányelvei nagyon hatékonyak. Kim Hands szerint, aki az irányelveket kidolgozó szervezetek egyikének, az Ecoceannak szakembere, ez nagyon jó hír. Úgy véli, más országokban is meg kellene fontolni a szabályozás átvételét, ahol szintén cetcápás túrákat szerveznek.

A WWF szóvivője, Paul Gamblin rámutatott, Ausztrália fontos szerepet játszik a cetcápák védelmében, de szükséges lenne védeni az állatokat akkor is, amikor elhagyják a Ningaloo zátonyt, és más, számukra veszélyesebb helyekre úsznak. Sajnos a NIngaloo zátony térségében sem minden problémamentes, mert folyamatosan növekszik az olaj- és gázkitermelő kutak száma. Ez pedig mindig magában hordozza az olajkatasztrófa esélyét. Mindenesetre a turizmus megfelelő szabályozása nagyon fontosnak számít, és a kutatók szerint a hasonló jellegű mantás vagy bálnás programok szervezői is áttekinthetnék a kedvező tapasztalatokat.

A dél-kelet-ázsiai térségben még más szinten kell foglalkozni egyelőre a cetcápák védelmével. A Fülöp-szigeteken találkoztak ázsiai és csendes-óceáni államok képviselői, akik megegyeztek abban, hogy a tonhalhalászoknak meg kell változtatni fogási módszereiket, hogy megvédjék a cetcápákat. 2010-ben 50, 2011-ben 19 cetcápa pusztult el a tonhalakra kivetetett hálókban.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ausztrália-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

Seemannsub szárazruha zokni L/XL

Ár: 3.495 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés