»» ««

Vándorló cápák

Tudomány

A jeladókkal felszerelt állatok meglepő útvonalakat járnak be.

A brit vizekben gyakran feltűnő óriáscápák hatalmas, kitátott szájjal úsznak a felszín közelében hogy minél több planktont kebelezhessenek be. Ezeknek a cápáknak az életmódjáról sem tudnak túl sokat, ezért szereltek fel néhány állatot jeladóval. Az egyik öt méteres nőstényt Írország közelében jelölték meg. Úgy gondolták, ez a faj csak a hűvös vizeket kedveli, ehhez képest a jeladó tanúsága szerint egészen Afrika nyugati partjáig, Szenegálig eljutott a téli időszakban.


A Banba nevű nőstényt négy másik állattal együtt jelölték meg júniusban, a jeladót pedig december közepén találták meg a Zöldfoki-szigetektől nyugatra, Írországtól háromezer mérföldnyire. A korábban megjelölt állatoknál csak pár száz kilométernyi úszást figyeltek meg a téli időszakban, és aztán nyárra vissza is tértek a partok közelében, ezért lepte meg a tudósokat Banba hosszú vándorútja. Eddig több elmélet volt arról, hol vannak az óriáscápák télen, és a mostani megfigyelés azt is jelentheti, az állatok jóval távolabbra is elmennek az élelm kedvéért- csak éppen nem világos, mit ehetnek az egészen más életfeltételeket kínáló trópusi tengerekben.

Új-Zélandon hasonló jeladókkal szereltek fel makócápákat, bár ott nagyjából tisztában vannak azzal, hogy télen az állatok melegebb vizekbe vándorolnak, jellemzően Fiji közelébe. Ezúttal az okozott meglepetést, hogy egy Carol nevű cápa elindult Új-Zélandtól Fiji irányába, majd a félútig jutva megfordult és visszatért. Ezek után ismét útra kelt, és el is érte Fijit, ahonnan pár hét múlva tért vissza. A kutatóknak egyelőre nincs magyarázata arra, miért szakította meg első alkalommal útját a cápa. Az viszont bizonyos, hogy a cápák nem feltétlenül mind úgy viselkednek, ahogy azt a szakemberek elképzelik, néha más irányba mennek, időnként pedig bizonyos egyedek sajátos útvonalat járnak be.

[ UnderwaterTimes nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Aruk Giftun

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 11m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Ólom eladó

Ár: 1.300 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés