»» ««

Hírek a cápák világából

Környezetvédelem

A Shark Projekt Hírlevél két legutóbbi összállításának számos érdekes és elgondolkodtató híre közül válogattunk.

Szenzációs felvétel

Először sikerült filmre venni az arktikus vizek egyetlen nagytestű cápafaját. Az északi sarkkör fagyos vizeinek lakóját, a grönlandi cápát (Sominosus microcephalus) a halászok által kifogott, elpusztult példányok alapján írták le a kutatók. A tüskés cápák (Squaliformes) rendjének legnagyobbra növő faja általában 100 méter alatti mély vizekben tartózkodik. Csak amikor fókákra vadászik, emelkedik a felszín közelébe. A kifejlett példányok testhossza eléri a 6-7 méteres hosszúságot is. Két ritka szerencsés kanadai búvárnak, Jeffrey Gallant-nak és Chris Harvey Clark-nek először sikerült mozgóképen is megörökítenie ezt a hatalmas és különlegesen ritka cápafajt, Új-Funland környékén.

Cápahálóba akadt egy hosszú szárnyú bálna Ausztráliában

Október 31-én a Queensland tartománybeli Sunshine Coast előtt felállított és a fürdőzőket a part közelébe úszó cápák ellen védő hálóba akadt egy fiatal, 7 méteres, hosszú szárnyú bálna (Megaptera novaeangliae). Az eset kora reggel 7.30-kor történt.

A Marine Animal Release Team tagjai közel négy órás küzdelmet vívtak a hálóba gabalyodott és legyengült cet kiszabadításáért. A mentés alatt számos más cet gyülekezett a bajba jutott és segélyhívó hangokat hallató társuk körül. A fiatal hosszú szárnyú bálnát végül 11:30-ra sikerült kiszabadítani. A különösen erős védőháló szétvágásához a helyi Gold Coast Team tagjai nyújtottak technológiai segítséget, akik már komoly gyakorlattal rendelkeznek a hálóba gabalyodott nagytestű tengeri állatok kiszabadításában.

2000-től napjainkig a Queensland-i Gold Coast és Sunshine Coast partvidékén 21 nagytestű cet akadt a cápahálóba - adott tájékoztatást minderről Baden Lane, a partszakasz cápavédelmi projektmenedzsere.

Újabb adatok a nagy fehér cápa migrációjáról

Az amerikai Pelagic Shark Research Foundation kutatója, Sean Van Soommeran 2006. október 19-i bejelentése szerint visszatért a kaliforniai Ano Nuevo Islandhoz a korábban itt megjelölt A#241-es azonosítószámú nagy fehér cápa. Az állat hátára rögzített rádióadó detektált adataiból megállapították, hogy a cápa kaliforniából a hawaii-i vizekre vándorolt és innen tért vissza Ano Nuevo Islandhoz. A több, mint 10 ezer kilométeres vándorlás a hawaii-i tartózkodás idejével együtt összesen 1 évet vett igénybe. A PSRF eddig összesen 18 nagy fehér cápát jelölt meg, illetve látott el adatgyűjtő szondával.

Régebbi, de a fehér cápákhoz kapcsolódó hír az is, hogy augusztus 23-án nagy fehér cápát (Carcharodon carcharias) észleltek a máltai vizeken. A mediterrán nagy fehér cápák legfontosabb szaporodó- és vadászterülete a Messinai-szoros környéke. Málta körül, főleg a tonhal-rajok vonulási idején, viszonylag gyakoriak a nagytestű kék úszójú tonhalra (Thunnus thynnus) vadászó nagy fehér cápák. Málta vizeiből származik az eddig legnagyobbnak ismert példány is. Egy helyi halász, Alfred Cutajar 1987. áprilisában Filfla szigete mellett fogta ki a 23 láb (7 méter 13 centiméter) hosszúságú nőstény nagy fehér cápát. Legutóbb 2003. június 27-én, az Adriai-tengerből fogtak ki egy szintén kapitális méretű példányt. A Split környéki vizeken horvát tonhal halászok hálójába keveredett az 5 méter 70 centiméter hosszúságú nagy fehér cápa. A kihalászott cápát a halászok agyonverték, a fogait mindkét állkapcsából szuvenír gyanánt kitépték, majd az elpusztult állatot visszalökték a tengerbe. Európában, - szemben a világ számos országával, - Málta az egyetlen ország, ahol törvényi védelem alatt áll a nagy fehér cápa.

Rekord méretű kék cápa fogás

Kapitális méretű kék cápát (Prionace glauca) fogott Robin Hamilton, az Atlanti óceánon, mintegy 50 tengeri mérföldre Massachusets partjaitól. A 3 méter 40 cm hosszú példány rekordernek számít. Az ichtyológusok szerint ez a faj közel 4 m-re is megnőhet, de a 3 m-nél hosszabb egyedek nagyon ritkák.

Bikacápa akváriumi fogságban

Igazi szenzáció a Long Beach-i (USA, Kalifornia) The Aquarium of the Pacific új szerzeménye, egy egészen fiatal, alig 1 méter 30 cm hosszúságú (és méretéből adódóan kb. 2.5 éves) bikacápa (Carcharhinus leucas). A fiatal cápát a Mexikói-öbölben fogták, a texasi partoknál. A kifejlett bikacápa eléri a 3 méteres testhosszt is. Az emberre potenciálisan legveszélyesebbnek tartott fajok közé sorolják.

Annak ellenére, hogy a trópusokon gyakori, nehéz fogságban tartani. Ez a példány 2005. nyarán érkezett az akváriumba, és szépen növekszik. Nem volt még példa arra, hogy ilyen hosszú ideig életben maradjon fogságban.

Dr. Elter Tamás
PADI Instruktor
Marine Life PADI 5 Star Dive Centre Budapest
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Cod Hole

Australia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 23m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés