»» ««

Cetcápák rabságban

Külföld

Érdekes ám vitatható módját találták ki a cetcápás úszásnak Kenyában.

A turizmus egyik népszerű ága mostanában az öko-turizmus, aminek egyik fontos jellegzetessége, hogy a különféle élőlényekkel nem vidámparkokban, állatkertekben szeretnének találkozni, hanem természetes élőhelyükön. A cetcápákkal való úszás és merülés különösen népszerű manapság, több helyen szerveznek ilyen túrákat, néhol etetik is az állatokat- van, aki ez utóbbi módszert is vitatja.

Kenyában még ennél is biztosabbra szeretnének menni. A jól fizető turisták kedvéért garantálni szeretnék a cetcápák jelenlétét, méghozzá úgy, hogy néhány állatot befognak, és egy 600 méteres, hálóval lekerített részen tartanák őket. A Seaquarium Ltd által megvalósítandó tervnek a környezetvédelmi oldalát próbálják kidomborítani: állításuk szerint így ezeket a cápákat "megvédik" az illegális halászoktól, ráadásul szaporítási program is indulhat. (A szerk. megjegyzése: persze nyilván a várható szép bevétel is jelentős hajtóerő.)

Mondani sem kell, a tengerbiológusok és a környezetvédők korántsem olyan lelkesek az ötlet miatt. Egyrészt nincs arra bizonyíték, hogy a kenyai vizekben nagy volumenű cetcápa-halászat folyna. Az viszont bizonyos, hogy ezek az állatok akár 3,000 kilométeres távolságot is bejárnak egyetlen év alatt, ehhez képest kevesebb, mint 1 kilométeres területre lennének bezárva. Nem tudnak természetes módon táplálkozni, nem szocializálódnak a természetes környezetükben, ráadásul folyamatosan ott lesznek a közelükben az őket zaklató turisták, akiket nem hagyhatnak maguk mögött. Mivel a szaporodásukról kevés az ismeret, arra hivatkozni, hogy ebben a zárt környezetben fog majd ilyen történni, inkább csak spekuláció: 20 éve kísérleteznek ezzel a világ különböző részein fogságban tartott cetcápákkal, de még soha nem jártak sikerrel.


A Born Free Foundation egyik vezetője abban bízik, a fentieket mérlegelve a kenyai kormáyzat eláll a terv támogatásától, és az ország továbbra is olyan hely marad, ahol nem akarják kizsákmányolni az élővilágot. Sokkal inkább arra kéne a hangsúlyt fektetni, hogy a természetes közegükben való találkozást bonyolítsák fenntartható módon. Aki a cápák bezárását környezetvédelmi szempontokkal indokolja, csatlakozhat a cetcápákkal foglalkozó projektekhez, amelyek a szabadon élő állatok védelmét szolgálját.

[ DIVE nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Malahy

Egypt, Red Sea

5/9 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés