»» ««

Kevés cápa, sok cápa

Tudomány

Fajtól, helytől, időtávtól függően lehet sok vagy kevés 200 cápa.

Kaliforniában megpróbáltak minden korábbinál alaposabb "népszámlálást" tartani az itteni vizekben élő nagy fehérek körében. Az egyetemi kutatók szerettek volna többet tudni a három nagy fehér cápa-populáció kaliforniai állományáról (a másik kettő a dél-afrikai illetve az ausztráliai/új-zélandi). A szakemberek a tengeren fóka alakú csalikkal vonzották közelükbe a nagy fehéreket, és összesen 321 képet megvizsgálva, a hátúszók alapján 131 cápát azonosítottak. Statisztikai módszerekkel elemezve 219 felnőtt cápára becsülik az itt élők számát. Ezt a számot viszont kifejezetten alacsonynak találják, ezért meg is lepte a tudósokat. Most azt szeretnék kideríteni, ez a populáció így is életképes-e, vagy pedig már veszélyeztetett. Azt már tudták korábban is, hogy a cápák időről időre visszatérnek bizonyos helyekre, műholdas nyomkövetéssel derítették ki, hogy Kaliforniából és Gudadalupe szigettől minden évben elmennek a Hawaii-szigetek körzetébe, vagy a White Shark Café nevű helyre. Utána újból a kalifornai partok közelébe veszik az irányt.

Az ilyen tipikus útvonalak vizsgálata más cápáknál is érdekes, többek között a még mindig sok szempontból titokzatos érdes cápák (cetcápák) esetében. A mexikói Isla Mujeres közelében nyaranta időről időre összegyűlik 150-200 ezekből a hatalmas planktonevő állatokból, de azt még nem lehet biztosan tudni, miért. Az igazán különös az, hogy egy focipályányi területen, tiszta vízben gyűlnek össze ezek a többségében 5-8 méteres, ifjú hím cetcápák, hatalmas élményt nyújtva az őket megfigyelő turistáknak. Persze a túraszervezőknek különösen óvatosnak kell lenni ebben a forgatagban, hogy ne menjenek túl közel és ne okozzanak sérülést a hajócsavarok az állatoknak. A tudósok pedig évek óta vizsgálják az "afuera" nevet kapott jelenséget, hogy megfejtsék az összegyűlés okát. Valószínűleg egy halfaj ívása utáni táplálékbőség vonzza ide őket. Bármi is az ok, aki olyan szerencsés, hogy élőben láthatja ezt az eseményt, nagy kalandot élhet át.


[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Richelieu Rock

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cetcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés