»» ««

Vándorló cetcápák

Tudomány

Az eddigi egyik legnagyobb cápamegjelöléses kutatás segíthet megismerni a szelíd óriások útvonalát.

Több, mint 800 állatot szereltek fel jeladóval a kutatók, akik abban bíznak, hogy áttörést érhetnek el a cetcápák életének megismerésében. Úgy vélik, az a nőstény aki Brazília és Afrika között félúton megállt a nyílt vízben, egy cápának adhatott életet.

Robert Hueter (Mote Marine Laboratory, Florida) már 40 éve foglalkozik cápakutatással, és a jeladós projektet kilenc éve irányítja. Arról beszélt, hogy a Rio Lady névre keresztelt, 7800 kilométeres távon át követett nőstény elvezethette őket arra a helyre, ahol a kis cetcápák a világra jönnek. A legtöbb cápa esetében ez a legnagyobb kérdés: hol szaporodnak és hol születnek az állatok. Az eddig megfigyelt cápáknál a fiatal egyedek a parthoz közel élnek, tehát igencsak szokatlan lenne ha a cetcápák pont az óceán közepére mennének hogy az ifjú cápákat világra hozzák.

A kutatás központi területe a mexikói Yucatán-félsziget térsége, ahol nyaranta több száz cetcápa bukkan fel, hogy a plankontban gazdag vizekben lakmározzon. Több állat hatalmas távolságot úszik be minden évben, hogy a táplálkozóhelyre jusson. Noha a cápák mind ugyanúgy visszatértek évente, más és más irányba távoztak a Yucatán-félszigettől. Van, amelyik a Karib-tengerre megy, mások az Atlanti-óceán nyílt vizeit veszik célba. Úgy fest, a mexikói vizekben annyit próbálnak enni amennyit csak bírnak, és ebből nyerik az energiát még sokáig.

Az is feltűnt a kutatóknak, hogy a táplálkozó cápák 70 százaléka hím, ami meglehetősen szokatlan, nem jellemző a természetben az ilyen szokatlan eloszlás. Valahol a nőstényeknek is lennie kell, és Hueterék azt gyanítják, Rio Lady és társai az óceán közepén nagyobb biztonságban tudják a fiatal cápákat világra hozni. Ez nagyon fontos információ lenne, hiszen ha tudjuk, hol szaporodnak és születnek az állatok, azokat a helyeket kiemelt védelemben részesítve sokat lehetne javítani a cetcápák túlélési esélyein.

[ Divernet nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb South-West Plato

Sudan

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés