»» ««

Új cápafaj, de máris kihalóban

Tudomány

Egy eddig nem ismert pörölycápa-fajt azonosítottak, ami a jelek szerint más cápákhoz hasonlóan veszélyben van.

A tudósok még nem adtak nevet az új fajnak, ami nagyon hasonló a csipkés pörölycápához- a hasonlóság nem csak a külsőben, hanem a veszélyeztetettségben is megnyilvánul. Az új cápát a Nova Southeastern University Oceanographic Center (NSU-OC) kutatói fedezték fel az Egyesült Államok keleti partvidékének vizeiben, de már Brazília déli részén is azonosították. Ez arra utal, hogy nagyobb területen elterjedt cápafajról van szó, nem csak egy helyi változatról.

Sajnos azonban a csipkés pörölycápák nagy számban esnek áldozatul az uszonyokban utazó halászoknak, és mivel a névtelen rokon uszonyai ugyanúgy eladhatók, ezeket is fogják. A részarányát az új faj képviselőinek a korábban egységesnek gondolt csipkés pörölycápa populációban 7 százalékra becsülik a tudósok a genetikai vizsgálatok alapján. Ha úgy nézzük, ez a csipkés pörölycápákat illetően azt jelenti, hogy abból a veszélyeztetett fajból ennyivel kevesebb van az Egyesült Államok vizeiben.

Nem szokatlan a biológiában, hogy egy korábban egységesnek tartott populáció tagjairól kiderül, több faj képviselői alkotják. Ám jelen esetben az is nyilvánvaló, hogy az eleve ritkábban előforduló új cápák még nagyobb veszélyben vannak, mint rokonaik. A cápák csak akkor kerülhetnének jó helyzetbe, ha egyre többen követnék azon országok példáját, ahol betiltották az uszonyok kereskedelmét. A legnagyobb felvevőpiacot jelentő ázsiai országokban viszont sajnos eszük ágában sincs korlátozni a cápauszony-leves fogyasztást.

[ care2.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés